dne 31.3.2022 jsem si objednal v internetovém obchodu Alza nosič kufru na motocykl yamaha XJR 1300, v popisu bylo napsáno, že se dodává s plotnou. Na mobilu mám provedeny screeny obrazovky, kde je tak uvedeno ještě než Alza změnila popis produktu. Tuto informaci, že dodáváno i s plotnou jsem si ověřoval u Alzy i telefonicky, kde mi to bylo potvrzeno. Bohužel však nemám nahrávku telefonu.
Tentýž den jsem objednané zboží zalatil - částka 2098 Kč.
Zboží mi bylo dodáno (vzhledem k jeho nedostupnosti v době dodání) 27.4.2022, jenže neobsahovalo plotnu kufru uvedenou v popisu zboží a kvůli tomu jsem se právě rozhodl objednat u obchodu Alza.
Nyní jsem na Alzu apeloval, aby mi dodali i plotnu se systémem monokey, která byla v popisu uvedena.
Poslal jsem několik emailů a dostalo se mi odpovědi pouze té, že mohu zboží vrátit a nebo mi dají slevu 10% na koupi chybějící plotny, což je vzhledem k ceně nosiče kufru v jiném obchodě celkem směšné. Samozřejmě Alza nezapomněla změnit popis u prodávaného produktu a plotna už není součástí balení - viz. https://www.alza.cz/auto/kappa-nosic-kufru-yamaha-xjr-1200-1300-95-02-d5602158.htm?o=2
Moji recenzi na produkt, kde bylo zmíněno, že nosič neobsahuje plotnu kufru samozřejmě zvěřejněn nebyl a už ani nebude.
Myslím, že jsem v právu, ale nemohu se ho domoci.
Můžete mi s tím prosím pomoci, dá se s tím něco dělat, nebo mám proti Alze prostě smůlu?
Děkuji Vám za informaci a přeji hezký den.
KAPPA nosič kufru YAMAHA XJR 1200 / 1300 (95-02)
Zaslání plotny se systémem monokey na dodaný nosič kufru KAPPA.
Jestliže zboží neodpovídá popisu, může jej spotřebitel reklamovat. Vzhledem k popisu stížnosti, by bylo ideálním nárokem dodání zboží bez vad (tedy s plotnou), nicméně nevíme, zda společnost touto možností disponuje. Domníváme se, že pokud ji nabízí např. samostatně, měla by mít povinnost ji dodat, pokud by tím nedošlo k neúměrnému zkrácení společnosti. Krajním řešením by bylo odstoupení od smlouvy, nicméně z popisu vyplývá, že takové řešení není primární požadované.
Závěrem uvádíme, že byl schválen návrh novely občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele, která řeší problematiku zákaznických recenzí podrobněji než současná úprava. Jako příklad lze uvést, že "...v případě recenzí bude zakázáno zveřejňovat falešné nebo zkreslené recenze a prodejci budou povinni ověřovat, že hodnocení udělili skutečně lidé, kteří si výrobek zakoupili nebo ho užili." (viz tisková zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu dostupná zde: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/-navrh-mpo-ochrani-spotrebitele-pred-nekalymi-obchodnimi-praktikami--266986/).
děkuji za předání případu.
Jednalo se bohužel o chybu popisu produktu, kterou jsme neprodleně upravili. S panem Hejralem jsme případ již dořešili zasláním nového produktu, který si osobně vybral.
Přeji hezký den, Kateřina, Alza.cz - Oddělení péče o zákazníky
Děkujeme společnosti za vyjádření. Stížnost přeřazujeme na spotřebitele, aby měl možnost výše popsané smírné vyřešení sporu potvrdit a stížnost poté případně uzavřít.
Dobrý den, děkuji Vám.
Nyní je vše v pořádku. Alza mi zasílá chybějící plotnu ke kufru.
Ondřej Hejral
zákazník potvrdil vyřešení případu. Prosím tedy o případné uzavřené této stížnosti.
Děkujeme, Veronika, Alza.cz
Na základě výše uvedených vyjádření stížnost uzavíráme s dosažením dohody. Děkujeme stranám za součinnost.