Dobrý den. V prosinci 2021 jsem dceři koupil k Vánocům hračku
elektronické zvířátko "HATCH.VAJ.WOW" za 1.299,-Kč v prodejně Dráčik
Písek ( IČO 24211567). Hračka se však porouchala, a tak jsem ji
12.4.2022 přinesl reklamovat do prodejny Dráčik Strakonice (taktéž IČO
24211567). Dne 3.5.2022 mi byla z reklamačního oddělení Dráčiku
zaslána SMS, že byla reklamace uznána a že bude vyřešena vrácením
peněz v prodejně Dráčik Strakonice. Ovšem tam mi tvrdí, že peníze mi nevrátí,
jelikož zboží bylo zakoupeno v prodejně v Písku a reklamaci jsem
vyřizoval v prodejně ve Strakonicích ( přesto že obě dvě prodejny mají
stejné IČO). A protože hračka opravit nejde a jinou stejnou už v prodeji
nemají a mít nebudou, nutí mne, abych si za cenu 1.299,-Kč vybral
nějaké jiné zboží, s čímž já ale nesouhlasím. Chci se Vás proto zeptat,
zda má prodejna ve Strakonicích na takovéto jednání právo a jak se
popřípadě mohu bránit. Velice Vám předem děkuji.
Reklamace elektronické hračky " HATCH. VAJ.WOW "
Oprava, výměna za nové, vrácení peněz
Vzhledem k tomu, že reklamace spotřebitele byla uznána, vybírá nárok (dle hierarchie nároků) zpravidla podnikatel tak, aby ani vůči jedné ze stran nebyl nárok nepřiměřený. V uvedeném případě nejspíše nebyla možná oprava ani výměna za nový kus a rozhodl se pro krajní řešení reklamace, což je umožnění odstoupení od smlouvy spotřebiteli.
Při odstoupení od smlouvy vzniká podnikateli povinnost vrátit spotřebiteli finanční prostředky, které od něj přijal. Vzhledem k tomu, že spotřebitel může (na základě zákona o ochraně spotřebitele) uplatnit reklamaci obecně na jakékoliv prodejně prodávajícího, je podnikatel povinen reklamaci na jakékoliv prodejně také vyřídit. Vzhledem k tomu, že se jedná o stejného prodejce poté nezáleží, ve které prodejně bylo zakoupeno. Dle našeho názoru by bylo vůči spotřebiteli nepřiměřené požadovat, aby si pro peníze jel na jinou prodejnu. V takovém případě by mohl požadovat úhradu účelně vynaložených nákladů za cestu na tuto prodejnu.
Zároveň platí, že peněžitý dluh se plní v místě bydliště věřitele (§ 1955 odst. 1 občanského zákoníku) - tedy spotřebitele. Spotřebitel by tedy obecně mohl požadovat i úhradu účelně vynaložených nákladů do původní "domácí" provozovny.
Co se týká nabídnutého "kuponu" respektive možnosti výběru jiného zboží - to je možné, avšak spotřebitel s takovou variantou "vrácení peněz" musí souhlasit. Protože tak neučinil, je podnikatel povinen mu peníze vrátit "přímo".