HECHT MOTORS s.r.o.

#57731Neuznaná reklamace motorové pily

18.05.2022, před 3 lety

Miroslav Zapletal

11.5.2022 jsem koupil motorovou pilu hecht45 - v prodejně Zlín Nábřeží 5574,se záměrem minimálního řezání na chatě. Kvůli přepravě,jsem si ji nenechal složit a nastartovat na prodejně.Na chatě jsem pilu poskládal, doplnil a nachystal na prvotní start (vše podle návodu a doporučení na prodejně). Pila vůbec nechytla ani jedenkrát a samozřejmě se zahltila. Odvětrával jsem jak mi bylo na prodejně vysvětleno. Po několikátém pokusu jsem chtěl pilu nechat vyvětrat od nahromaděné směsi vymontovanim svíčky z válce (úplně normální údržbový úkon). Po demontáži svíčky zjištěno,že závit svíčky v bloku motoru je úplně rozpadlý(na malé rozlámané kousíčky-což ani neodpovídá materiálu motoru,aby se tak choval). Svíčku jsem se samozřejmě nesnažil namontovat zpět a rozmontovanou pilu jsem takhle vrátil na prodejnu a reklamoval 17.5. Dnes 18.5. byla od společnosti HECHT reklamace zamítnuta s tím že posudek zní - mechanické poškození. S čímž jsem nesouhlasil a dožadoval se o odborné posouzení závady. Prý pilu posílají na centrální servis,kde posoudí stav závady. Dožadoval jsem se o výměnu pily za novou,ale při řešení této záležitosti s personálem jsem se rozhodl o vrácení peněz - což je uvedeno i v reklamačním protokolu.

Motorová pila HECHT 45, v.č.202204377

Vrátit peníze.

31.5.2022 14:49, před 3 lety

Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

Mechanické poškození je jedním z důvodů pro zamítnutí reklamace (§ 2170 občanského zákoníku), nicméně jak je uvedeno výše, během prvních šesti měsíců se má za to, že k mechanickému poškození ze strany spotřebitele nedošlo a že věc byla vadná už v době, kdy ji od prodejce převzal. Opak musí prokázat prodávající (viz výše).

6.6.2022 13:40, před 3 lety

Vážený pane Zapletale, vzhledem k uvedeným informacím ve Vaší stížnosti si dovolíme reagovat poněkud obecněji. Na vady způsobené mechanickým poškozením výrobku se skutečně nevztahují záruční podmínky. Pokud se jedná o takový případ, tak nevzniká nárok na odstoupení od kupní smlouvy a vrácení kupní ceny výrobku. Pokud byste měl zájem o placenou opravu takového výrobku, tak se samozřejmě můžete obrátit na naši pobočku. S pozdravem, Zákaznický servis, HECHT MOTORS s.r.o.

12.7.2022 16:48, před 3 lety

Děkujeme společnosti za vyjádření. Žádáme spotřebitele o sdělení, v jaké fázi se stížnost nyní nachází, případně o její uzavření.

7.9.2022 11:22, před 2 lety