Zásilkovna s.r.o.

#57740Zboží nedodané (nevrácené) do e-shopu - promeškání 14 denní lhůty na vrácení zboží

5 měsíců 4 dny 21 hodin

18.05.2022, před 3 lety

Pavel Podrabský

Dobrý den

Dne 27.4.2022 jsem odesílal zásilku č. *** na adresu příjemce - služba MeziNámi.
Jednalo se o zboží, které jsme v rámci 14 denní lhůty vraceli do e-shopu.
E-shop uvádí ve svých podmínkách, že je nutné doručit na adresu e-shopu.

Adresa byla zadána ***

Následně jsem zjistil, že zásilka nebyla doručena na adresu e-shopu, ale byla uložena řidičem na výdejní místo.

Z komunikace s operátorem firmy Zásilkovna vyplynulo, že řidič nekontaktoval obchod a uložil zásilku přímo na výdejní místo.

Díky tomu nebyla zásilka doručena do e-shopu ve 14 denní zákonné lhůtě a e-shop nám nyní již peníze za vrácené (vlastně díky Zásilkovně nevrácené) zboží nevyplatí.

Cena zboží byla 1274,. Kč
Zaplatili jsme za službu Mezi námi 115,- Kč

Reklamuji tímto služby Vaší společnosti a žádám o vyplacení zpět částky 115 Kč za nevykonanou službu MeziNámi.
Zároveň žádám o náhradu škody ve výši 1274,- Kč, která mi vznikla postupem společnosti Zásilkovna, nedoručením zboží do e-shopu a tím uplynutím 14 denní lhůty pro vrácení zboží.

Zásilkovna uznala reklamaci 115 kč. Cenu zboží mi nahradit nechtějí. Zboží mi bylo vráceno domů. Ale na co mi bude doma zboží, které jsem chtěl vrátit do e-shopu, ale díky Zásilkovně tam nedorazilo.

Na Zásilkovně řešeno jako Reklamace *** zásilky ***

Nedoručení zboží na adresu

Náhrada ceny zboží - 1274,- Kč

31.5.2022 12:00, před 3 lety

K odstoupení od smlouvy:
Při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle § 1829 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů.

Uplatnění nároku však nutně neznamená doručení zboží zpět. Stačí projevit vůli odstoupit a poté teprve zboží vrátit (v přiměřené době). Doporučujeme tedy spotřebitelům, aby v případě odstoupení od smlouvy ve 14denní zákonné lhůtě kontaktovali prodávajícího např. e-mailem o vůli od smlouvy odstoupit, aby předešli podobným problémům.

Jestliže tak spotřebitel neučinil, nemusí prodávající odstoupení respektovat, neboť nebylo učiněno ve lhůtě. Pokud však o vůli spotřebitele věděl (nebo vědět měl) musí odstoupení od smlouvy přijmout a peníze spotřebiteli vrátit.

K reklamaci služby:
Pokud nebyla služba poskytnuta nebo nebyla poskytnuta ve sjednané kvalitě, je vhodné uplatnit reklamaci. Při uplatnění reklamace může spotřebitel žádat řádné poskytnutí služby, přiměřenou slevu, případně může od smlouvy odstoupit, pokud vadné plnění ze strany podnikatele bylo podstatným porušením smlouvy (pokud se dá předpokládat, že by spotřebitel smlouvu neuzavřel, věděl-li by o porušení smlouvy).

Samotnou reklamaci služby podnikatel uznal, sporým bodem tak bude nejspíše pouze náhrada škody.

Při případné náhradě škody se bude přihlížet i k tomu, zda podnikatel o dané skutečnosti (nutnost doručení ve lhůtě) věděl a mohl tak předpokládat vznik škody. Jestliže s touto skutečností seznámen nebyl (a nemohl ji předpokládat), může se povinnosti náhrady škody pro pozdní doručení zprostit.

23.10.2022 18:01, před 2 lety