XLCZ Nábytek s.r.o. (dříve Kika Nábytek s.r.o.)

#57850Neuznaná reklamace

5 měsíců 21 hodin

24.05.2022, před 3 lety

Růžena Prochova

Reklamace pohovky “MEGA POHOVKA JOHN” zakoupenou/převzatou dne 5.7.2020 pod číslem obj. AEM8RU.
Reklamace byla zamítnuta pouze na základě fotografie. Údajně jsme neměli na konkrétním místě sedět a na pohovce nemá sedět člověk vyšší váhy. Já mám 60 kg, manžel 75 kg. Pohovka byla prosezela již po roce užívání ale k reklamaci jsme se odhodláli až nyní. Vzhledem k ceně pohovky, která nebyla nízká bych očekávala lepší vydrž a jiné důvody k zamítnutí reklamace.
Místo zakoupení - Moebelix Most ul. Velebudická.

“MEGA POHOVKA JOHN” zakoupenou/převzatou dne 5.7.2020 pod číslem obj. AEM8RU.

Preference řešení
1. Vracení peněz nebo výměna zbozi za jinou pohovku/sedačku

24.5.2022 14:55, před 3 lety

Zakoupí-li spotřebitel pohovku a v zákonné 24 měsíční době se na ní objeví vada, jejíž vznik spotřebitel sám nezavinil, může ji reklamovat. Spotřebitel nemůže uplatnit práva z vad, které sám způsobil (mechanické poškození). Prodávající neodpovídá ani za běžné opotřebení věci. Je tedy nutné pro případ zamítnuté reklamace, aby se znalec v posudku vyjádřil k existenci a povaze vady a prokázal, že pohovka má vadu například z důvodu nekvalitního použitého materiálu či vadného zpracování.

Nesouhlasí-li spotřebitel s vyřízením reklamace a od zakoupení a převzetí zboží uplynulo více než 6 měsíců, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.

25.10.2022 11:40, před 2 lety