22.3.2022 jsem zakoupila bezdrátová sluchátka Technics EAH-AZ40E-N zlatá. Již od počátku se mi zdálo poněkud nestandardní nabíjení - pecky byly někdy nabité a někdy ne. Jelikož jsem sluchátka používala příležitostně, nestihla jsem výrobek vrátit do 14 dní. Protože se mi opakovaně stalo, že vyjmutí z pouzdra, které se před tím několik hodin nabíjelo přes usb kabel, nebyla sluchátka nabita, začala jsem pátrat, čím to může být (upřímně, nejdříve jsem si myslela, že jsem je třeba špatně vložila do kolébky). Zjistila jsem, že sluchátka se v kolébce nabíjejí pouze tehdy, když je kolébka připojena k usb kabelu. To se v ní nabijí bez problémů. V okamžiku, kdy není kolébka připojena ke kabelu, sluchátka se v ní nenabíjejí. V průběhu nabíjení (je připojen usb kabel ke kolébce) nesvítí žádná dioda, pouze problikne červená na několik vteřin), ani v originální aplikaci nelze zjistit, zda je kolébka nabita, ukazuje se pouze stav jednotlivých sluchátek. Prakticky (cca měsíc od koupě) nová sluchátka jsem tedy 5.5.2022 odnesla k reklamaci. 24.5.2022 mi byla reklamace zamítnuta z důvodu - cituji: Bližší informace: Reklamace se zamítá z důvodu nedostatečné údržby. Na produktu je nutné provádět pravidelnou údržbu podle návodu k použití. V návodu ovšem není nejmenší zmínka o tom, jak udržovat cestovní pouzdro. Nehledě na to, že závada se projevuje od okamžiku koupě.
Když se mi sluchátka vrátila, nešla mi spárovat s telefonem ani hodinkami, kde před reklamací fungovala bez problémů. V přiloženém vyjádření servisu stálo, že údajně kolébku rozebrali a nalezli nánosy písku, což je u NOVÝCH sluchátek poměrně zvláštní. Kolébku se sluchátky jsem měla v kapse párkrát, beztak to nemělo smysl, když se v ní nenabíjela... Chápu, že je to tvrzení proti tvrzení, nicméně mně to zarazilo. Považuji to za nesmysl. V kapsách písek nenosím a na nočním stolku se u nás doma také nevyskytuje. Otvor usb není od výrobce nijak chráněn a v návodu není uvedeno, že se nesmí nosit v kapse nebo tašce. V každém případě to nevysvětluje fakt, že kolébka nabíjí pouze při připojení k usb kabelu. Pokud bylo vše zanešeno pískem (?????) nemělo by usb fungovat... Dále jak uvádím - závada se projevuje od koupě, což jsem také uvedla v reklamaci a uvedla jsem to i přijímacímu technikovi.
Trvám na tom, že kolébka sluchátek je od výroby vadná a tudíž požaduji výměnu za nová, bezvadná. Bohužel s nařčením servisu nemám jak bojovat, pouze poukázat na to, že reklamuji nová sluchátka s vadou z výroby.
Protože se závada projevuje od okamžiku koupě a sluchátka jsou měsíc stará, požaduji buď výměnu za nová, bezvadná, nebo dobropis.
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
děkuji za předání případu a Vaše vyjádření. Celou situaci jsem ověřovala s reklamačním oddělení a dle zjištěných informací musíme i nadále trvat na našem předchozím vyjádření, tedy zamítnutí reklamace.
Reklamace se zamítá z důvodu nedostatečné údržby, uvnitř nabíjecí kolébky a na PCB jsou nánosy písku. Je mi to líto, ale v této záležitosti Vám bohužel nedokážeme více pomoci.
S přáním hezkého dne, Kateřina - Alza.cz - Oddělení péče o zákazníky
S přáním hezkého dne, Kateřina - Alza.cz - Oddělení péče o zákazníky
S ohledem na výše uvedené vyjádření společnosti stížnost uzavíráme, dosažení smírného řešení není evidentně možné.