Předražený lístek o téměř 100% ceny na ticketportal. Navíc po ověřování ceny zjištěno, že lístek nemusí být platný. Několikrát jsem neúspěšně volala na linku viagogo pro ČR - nikdo nezvedal.
V nejlepším bych chtěla lístky vrátit, jelikož nemám 100% jistotu o jejich platnosti.
Po zadání do vyhledávače Lucie tour, jsem byla automaticky přesměrována na web viagogo, proto na mě působil věrohodně.
Vrátit peníze
Společnost dle svých obchodních podmínek vystupuje v právním vztahu pouze jako zprostředkovatel prodeje, spotřebitel tak smlouvu uzavírá s třetí osobou, která však nemusí být podnikatelem. V takovém případě, kdy prodávající nevystupuje v právním vztahu jako podnikatel, se ustanovení na ochranu spotřebitele nepoužijí (v ceně by tedy nemusely být započítány všechny poplatky). Navíc odstoupit od smlouvy o zakoupení vstupenek ve lhůtě čtrnácti dnů není možné, neboť se jedná o smlouvu, jež patří mezi výjimky, kdy není možné práva na odstoupení využít [dle § 1837 písm. j) občanského zákoníku].
Společnost (jako zprostředkovatel obchodu) se ve svých obchodních podmínkách zavazuje, že bude garantovat dodání platných vstupenek. Pokud osoba, která vstupenku prodává, vstupenku nedodá, společnost spotřebiteli zajistí náhradní vstupenku, případně spotřebiteli vrátí to, co zaplatil.
Jestliže spotřebitel platil kartou, může kontaktovat banku s žádostí o tzv. "chargeback". Zpravidla je nutné doložit komunikaci se společností, avšak nevíme, zda tato společnost se zákazníky komunikuje (dle popisu to není příliš pravděpodobné). Možnost kontaktování by měla být zde: http://www.viagogo.com/contactus.
Pokud by společnost uváděla nepravdivé údaje, mohly být naplněny znaky klamavého konání, jež patří mezi nekalé obchodní praktiky. V takovém případě jí může být uložena sankce ze strany České obchodní inspekce, respektive dozorových orgánů v zemi sídla provozovatele. Společnost Viagogo se přesunula ze Švýcarska do USA. Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční subjekt se sídlem v USA, nelze kontaktovat Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci, nýbrž dozorový orgán přímo v zemi sídla provozovatele.
Dozorovým orgánem je tedy Federal Trade Commission (https://www.ftc.gov/), přičemž podnět lze podat skrze formulář dostupný z tohoto linku - https://reportfraud.ftc.gov/.