Stander Sp. z o.o.

#58296Neobjednané zboží

13.06.2022, před 3 lety

Vladimíra Marková

Po prvním zasláním jsem přes @ zrušila zasílání, pak telefonický hovor po obdržení druhé zásilky, kterou jsem si neobjednal mi paní řekla, že je vše v pořádku a nic platit nemám. Dnes mi přišla SMS abych zaplatila, nebo bude narůstat penále. Nic platit nebudu, ale co s tím?

Nezasilani produktů

15.6.2022 11:52, před 3 lety

Kupující je povinen uhradit pouze cenu za zboží, které si od společnosti prokazatelně objednal. Záleží tedy na tom, zda objednávka byla učiněna. Pokud by tomu tak nebylo a spotřebiteli někdy v budoucnu nějaké zboží došlo (případně mu už takové neobjednané zboží přišlo v době podání stížnosti), jednalo by se o neobjednané plnění. V takovém případě nemusí spotřebitel společnosti na své náklady nic vracet, ani jí o tom vyrozumět (§ 1838 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Společnost by v případě sporu musela prokázat, že smlouva byla se spotřebitelem ohledně konkrétního produktu uzavřena a tento produkt byl ze strany společnosti opravdu zaslán.

Pokud spotřebitel nic neobjednal a společnost po něm požaduje zaplacení, jedná se o tzv. agresivní obchodní praktiku. Jelikož jde o subjekt, který má sídlo mimo ČR, je mimo působnost České obchodní inspekce, která vykonává obvykle nad těmito praktikami dozor a pokutuje je. Jelikož jde o subjekt z EU (Polsko), může se spotřebitel obrátit na Evropské spotřebitelské centrum.

Kontakty na ESC ČR:
adresa: Štěpánská 15, 120 00 Praha 2