dne 10.6.2022 jsem cca po týdenním rozmýšlení zakoupila voucher na letní dovolenou 6 - 13.8.2022 v hotelu Bellevue, Slunečné pobřeží v Bulharsku pro 2 osoby a 1 dítě 3 roky. Jelikož jsem si dovolenou filtrovala s podmínkou letecké dopravy z Prahy, tím pádem mě bohužel nenapadlo, že filtrovaný "zájezd" nebude mít součástí dopravu. V popisu nabídky ani nebylo uvedeno, že doprava není součástí nebo je doprava vlastní. V pondělí 13.6.2022 jsem zjistila z recenzí, že doprava není zahrnuta a kupující si ji musí zajistit sám. Volala jsem ihned na infolinku Slevomatu, kde jsem chtěla stornovat zakoupený zájezd. Bylo mi však sděleno, že stornovat ani refundovat nelze a mohu pouze změnit termín. Další den jsem poslala e-mail s oznámením o odstoupení od kupní smlouvy v 14 denní lhůtě a přiložila jsem znění zákona 159/1999 Sb. o některých podmínkách v oblasti cestovního ruchu..., kde je uvedeno, že zákazník může od smlouvy odstoupit před zahájením poskytování zájezdu, pokud zaplatí přiměřené a zdůvodnitelné odstupné (storno poplatek). Na to mi bylo odpovězeno odkazem na občanský zákoník § 1837 s případy, kdy nemůže spotřebitel odstoupit od smlouvy, a to odst. j) pokud se jedná o ubytování, pokud podnikatel poskytuje toto plnění v určitém čase.
Ubytování vč. all inclusive stravy a spojených služeb, bez dopravy na místo pobytu
Prosím o objasnění, zda mám právo na odstoupení od kupní smlouvy v tomto případě.
V obdobných vztazích bývá společnost Slevomat.cz, s.r.o. pouze zprostředkovatelem smluvního vztahu mezi spotřebitelem a jiným podnikatelem (v tomto případě pravděpodobně hotelem) - pravděpodobně tak nebude možné odstoupení od smlouvy jako je běžně umožňováno (např. § 1829 občanského zákoníku).
Spotřebitelka by dle popisu však mohla uplatnit reklamaci - jestliže zájezd spadal do kategorie, kde měla být zajištěna doprava, která součástí nebyla a spotřebitelka na tuto skutečnost nebyla upozorněna, neodpovídá služba objednávce.
Situaci doporučujeme řešit taktéž s hotelem, který je (nejspíše) druhou stranou této smlouvy a práva a povinnosti ze smlouvy na něj ze zprostředkovatelské společnosti přešly. Ten by mohl odstoupení (resp. storno) v rámci vstřícnosti přijmout. Co se však týká samotného odstoupení, domníváme se, že spotřebitelka na něj nárok nemá. Jedná se však o náš nezávazný právní názor založený na popisu spotřebitelky a jiné orgány (např. ČOI) mohou být jiného názoru.
Hezký den, paní Fišerová,
děkujeme za zprávu. Moc mě mrzí komplikace spojené s nákupem Vaší dovolené. Bohužel jste si zakoupila opravdu pouze ubytování v hotelu se stravou all inclusive. Vše je pak uvedeno u nabídky. Tento hotel se ani neobjeví při filtrování nabídek - doprava letecky. Naše společnost CK Zanzo Vám nyní nabízí zprostředkování a pomoc při nákupu letenek. Nárok na storno zde nevzniká dle storno podmínek uvedených u nákupu : Voucher na konkrétní termín nelze stornovat. Je možná pouze změna rezervace, a to nejpozději 14 dní předem. Při pozdější změně nebo nedostavení se na pobyt voucher bez náhrady propadá. Pevně věřím, že si přesto Vaši dovolenou moc užijete. Pokud bych Vám mohla ještě s něčím pomoci, neváhejte nás kontaktovat na podpora@slevomat.cz případně CK Zanzo na e-mailu info@zanzo.cz , tel. +420 222 703 625 . S přátelským pozdravem Kateřina Skalníková, Slevomat.cz