Lidl Česká republika s.r.o.

#58861Nepřijetí platné bankovky - nepořádek na prodejně

13 dnů 14 hodin

07.07.2022, před 3 lety

Luděk Procházka

1.7.2022 kolem 9.00 hod Lidl pobočka Nymburk.

Uskutečnil ksem náku na uvedené prodejně v hodnotě 2-3 tisíce kč. Toto jsem chtěl uhradit bankovkou 5000,--kč což mě připadá přiměřené a to vzhledem ke zdaražování a placení více za stejné zbooží.

Prodavačka u pokladny č. 1 nevěděla zda je bankovka platna s oduvodněním, že došlo ke zrušení platnosti některých bankovek. Z tohoto duvodu zavolala vedoucí k pokladně, kterému jsem bankovku předložil a tento mě zdělil že neplatí z duvodu uváděného zrušení bankovek státem.

Choval se tak, že jsem si u ostatních nakupujicích připadqal jak zlodej. Prostě arogantí manažer na svém místě. Vše mě muže ukázat guglem na mobilu atd..

Nejsem nevzdělané hovado a proto jsem mu říkal, že bakovka je platná, kdy jsem si toto rovněž ověroval. Bankovka nom. hodnoty 5000,-kč rok vydání 1999 veškeré znaky bezpečnosti ( vpdotisk, prupis, chrom stítek tenký, barevný prolis atd..). Před podáním této stížnosti jsem bankovku konzultoval u ČSOB Nymburk a na České poště sadská. V obou případěch bankovka je platná. Dále uvádím, že bankovky mam po prodeji věcí, kdy osoba která mě platila bankovky vyzvedla v bance a asi by jim nedaly 14 před koncem platnosti do budoucna neplatné bankovky. Bankovku mám k nahlédnutí.

Nemám představu jak Váš řetezec prodejen provádí školení vedoucích a prodavaček k platnosti bankovek a jejich přijmu ale takhle by to asi být nemělo. A hlavně teda manažerské povýšené jednání vedoucího určite ne.

Řeterec prodejen Lidl navštěvuji pravidelně a jednání na pobočce Nymburk me urazilo. A to jen připomenu ře snad jen v Nymburce jsou v uličkách neustále neuklizené vozíky s použitým kartomem od zboží i když jsou zcela plné ( proč je proste neodvezou do skladu). V každé uličce snad dva a to již v ranních hodinách kdy by prodejna měla být na prodej z rána asi připravena.

A ještě dotaz - to Vám do pobočky Nymburk nikdo jinej na místo vedoucího vážně nezbil.

V kompetenci řetezce Lidl vyhodnotit arogantní jedání vedoucího.

20.7.2022 10:45, před 2 lety

Dne 30. 6. 2022 skončila platnost některých bankovek, se kterými již není možné zaplatit při běžném obchodním styku. Podle zákona o oběhu bankovek a mincí mohou od 1. 7. 2022 přijímat bankovky, které byly zneplatněné (obecně ty "s úzkým pruhem" - vyjma bankovky v hodnotě 5000 Kč) pouze úvěrové instituce provádějící pokladní operace (tedy například pokladny v bankách) a Česká národní banka.

Jak je uvedeno výše (a také v popisu stížnosti), bankovka v hodnotě 5000 Kč zneplatněna nebyla (a to ani její starší vzor) - obchodník je tak povinen ji přijmout. Tato povinnost vyplývá z § 5 odst. 1 zákona o oběhu bankovek a mincí. Jestliže tak neučinil, mohl se dopustit přestupku.

K chování manažera:

K přeplněným vozíkům s kartony na prodejně:
Otázka uvedená ve stížnosti není regulována žádnými obecně závaznými právními předpisy. Její řešení tak závisí na konkrétních interních pravidlech dané společnosti, do kterých není možné zasahovat.

20.7.2022 16:13, před 2 lety

Dobrý den, pane Procházko, mrzí nás, že jste se setkal s takovou skutečností. Naši zaměstnanci měli povinnost kontrolovat veškeré bankovky, jimž končila platnost. Naši zaměstnanci tak činili a jestliže se setkali s bankovkou, která neměla přijít do oběhu, neměli ji od zákazníka přijmout a vyžádat jinou. Mrzí nás, že jste se v naší prodejně setkal s takovýmto chováním ze strany našeho zaměstnance a za tuto skutečnost se Vám omlouváme. Zákazník u nás stojí vždy na prvním místě. Chování našeho zaměstnance nebylo vhodné a nekorespondovalo se standardy společnosti LIDL. S pozdravem Lidl Česká republika v.o.s.

21.7.2022 10:11, před 2 lety

Spotřebitel nás informoval, že věc již nechce dále řešit. Z tohoto důvodu stížnost uzavíráme.