Celá rodina (4 osoby) jsme měli koupené letenky od společnosti KLM s tímto itinerářem: 4. 3. KL1352 Praha - Amsterdam 8:55 - 10:35 4. 3. KL0743 Amsterdam - Lima 12:35 - 19:19 K letenkám jsme si doplatili i volbu sedadel. Ráno dne před odletem jsme provedli online check-in a až ve 12:27 nám přišla SMS a emailová zpráva, že let KL1352 z Prahy do Amsterdamu byl zrušen (tedy méně než 24 hodin). Podařilo se nám kontaktovat zákaznické centrum a změnit letenky na: AF1583 Praha - Paříž 6:30 - 8:20 AF480 Paříž - Lima 10:50 - 17:20 Zpáteční cesta s KLM už proběhla bez větších problémů. Hned po návratu jsem 21. 3. na základě WhatsApp chatu s KLM zadala na jejich webových stránkách požadavek na kompenzaci. V odpovědi odeslané 13. 4. KLM požadavek zamítá. Dne 20. 4. jsem podala podnět Úřadu pro civilní letectví, kromě potvrzení jeho přijetí však i přes urgenci nemám z jeho strany žádnou reakci.
kompenzace za zrušený let vyplacena
Uvedenou problematiku upravuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 ze dne 11. 2. 2004, protože cestující odlétají z letiště umístěného na území členského státu, na které se vztahuje Smlouva o založení Evropského společenství, a navíc jejich let operuje evropská aerolinka.
Nároky cestujících v případě zrušení letu jsou vymezeny v čl. 5, 7 a 8 Nařízení. Právo na náhradu škody od provozujícího leteckého dopravce mají cestující, kteří byli informováni o zrušení letu méně než sedm dní do odletu a zároveň jim bylo nabídnuto přesměrování jejich letu s odletem ne více než hodinu před plánovaným časem odletu.
Z popisu stížnosti vyplývá, že ze strany leteckého dopravce patrně nebyla dodržena podmínka aktivní nabídky přesměrování a náhradní let nesplňoval časové požadavky (náhradní let musí začínat ne více než hodinu před původně naplánovaným odletem).
Právo na náhradu škody je v tomto případě upraveno v čl. 7 Nařízení. Podle čl. 7 odst. 2 Nařízení však může letecká společnost snížit odškodné o 50 %, jestliže cestujícímu nabídla v souladu s čl. 8 Nařízení náhradní přepravu (což se v tomto případě patrně stalo).
Jestliže se již spotřebitel bezúspěšně obrátil na Úřad pro civilní letectví i na dopravce samotného, pro vymožení kompenzace mu bohužel zbývá "pouze" soudní cesta. Pro tyto účely lze kontaktovat advokáta (www.dtest.cz/advokati).