před měsícem a půl jsem dostal nazpět monitor ze zamítnuté reklamace(po 1 měsíci). Bohužel byl ale na monitoru poškrábaný plast. Následně jsem po czc chtěl náhradu.
Czc poslalo monitor do servisu na výměnu plastu. Po 25 dnech jsem měl monitor na prodejně. Byla na něm pro změnu ale zase jiná vada (ohnutý plast). Monitor jsem rovnou na prodejně nechal a napsal na reklamační oddělení. Ti opět poslali monitor do servisu a od té doby jsem od nich neslyšel.
Už je to měsíc a půl, co mi czc opravuje vady vzniklé při reklamaci. Samotnou reklamaci jim trvalo vyřešit měsíc. Jsem tedy již 2 a půl měsíce bez monitoru.
Mohu se v tomto případě odvolat nebo nějakým způsobem urychlit řešení?
Je zákonem daná nějaká lhůta pro vyřešení škod vzniklých při reklamaci?
Monitor
Chtěl bych vrátit peníze a odstoupit od smlouvy. Jsem stále bez monitoru
V souladu s ustanovením § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za poškození, ztrátu nebo zničení věci odpovídá ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.
Reklamační protokol by v tomto případě mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno. Vzniklou škodu je vhodné namítnout ihned při převzetí, aby subjekt nemohl namítnout, že k ní došlo v mezidobí.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), jedná se o podstatné porušení smlouvy. Dle § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má v takovém případě spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/
Společnost CZC.cz s.r.o. se rozhodla nevyužít možnosti mimosoudního řešení sporů a nadále je ochotna s nespokojenými zákazníky komunikovat pouze prostřednictvím svého zákaznického centra, oddělení reklamací, případně stížností. Co se týče dalšího řešení sporů se spotřebiteli, rozhodla se společnost spolupracovat pouze se službou mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci (ADR ČOI). Služba VašeStížnosti.cz je založena na principu oboustranné dobrovolnosti, proto jsme nuceni stížnost uzavřít.