Cestovní kancelář FISCHER, a.s.

#59499Stížnost na služby delegáta

01.08.2022, před 2 lety

Martina Syručková

obracím se na Vás touto cestou se stížností na delegátku J. (zájezd č. 12494046, Alanya - Turecko, termín 3.7.-10.7.2022).
Paní delegátku jsme oslovili s prosbou o výměnu pokoje/opravu zjištěných vad, jelikož v našem pokoji byly rozbité balkónové dveře a dveře od sprchového koutu. Lednička smrděla a ikdyž byla na maximum, moc nechladila.
Paní delegátka slíbila, že pomůže vyřídit nápravu. Nový pokoj byl však malý a s přidanou postelí se v něm naprosto nedalo být. Když jsme psali paní delegátce, že v tomto pokoji 3 osoby nemohou být a posílali fotky, vypadalo to spíš, že ji obtěžujeme..jelikož se neustále ptala, co je zase za problém a co se nám zase nelíbí. Chtěli jsme, aby alespoň vykomunikovala opravu zjištěných závad, ale opravy jsme se do konce pobytu nedočkali.
Když jsem se jí ptala, jak je to s dokoupením služeb, které byly v hotelovém letáku uvedeny (konkrétně zmrzila), řekla mi, že si ji mám zajít koupit do obchodu.

Dále nám podala informaci, že odjezd z hotelu bude v 11, přičemž skutečná doba odjezdu byla v 10 hodin.

Cestou na letiště (cca 3 hodiny jízdy autobusem) se synovi udělaly pupínky. Byli jsme posláni k letištnímu lékaři. Bohužel ani na letišti v den odletu nebyla paní delegátka přítomna. Volala jsem jí, že nás nepustí do letadla a co mám nyní dělat, načež mi bylo sděleno, že to není její problém a ať kontaktuji svou pojišťovnu. Nechala mě s 6letým synem bez pomoci stát na letišti v Antályi.

Od kamarádky, která pracuje u jiné společnosti vím, že zdravotní problémy skutečně nejdou na vrub cestovní kanceláře, ale také mi sdělila, že by klientům pomohla a nenechala je bezprizorní.

Na letišti jsme strávili dalších 7 hodin. Za celou dobu mě nekontaktovala ani paní delgátka, ani nikdo z vaší společnosti, ačkoliv vám volala moje maminka a vysvětlovala situaci, do které jsem se se synem ne vlastní vinou dostala.

Delegát, který tráví svůj čas v zahraničí, jako placenou dovolenou rozhodně nedělá dobré jméno Vaší společnosti.

Martina Syručková

Finanční kompenzace

3.8.2022 10:46, před 2 lety

Jelikož s přítomností zástupce pořadatele (delegáta), resp. s možností se s tímto zástupcem spojit a využít jeho služby implicitně počítá § 2528 písm. j) občanského zákoníku, máme za to, že neschopnost nebo neochota zástupce pořadatele po celou dobu zájezdu je vadou zájezdu, tím spíše způsobí-li tato okolnost, že spotřebitel není (oproti původnímu očekávání nebo oproti původní domluvě) schopen vyčerpat všechny služby, na které má v rámci zájezdu nárok, resp. které by si býval mohl přikoupit, popřípadě utrpí jinou újmu materiálního nebo nemateriálního charakteru.

Neměl-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel spotřebitele ujistil nebo které spotřebitel vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, měl by pořadatel zajistit nápravu, pokud by si nevyžádala neúměrné náklady. Nezjednal-li pořadatel nápravu ani v přiměřené lhůtě, kterou mu spotřebitel určil, může si spotřebitel zjednat nápravu sám a pořadatel mu nahradí účelně vynaložené náklady.

Měl-li zájezd vady, vytknul-li je spotřebitel bez zbytečného odkladu a určil-li přiměřenou lhůtu k odstranění vady, má spotřebitel dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vad. Existenci vad je nutné doložit (např. foto nebo video záznam). Nevytknul-li spotřebitel vady zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, právo na slevu mu vůbec nevznikne, proto doporučujeme jednat vždy co nejdříve.

Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může spotřebitel také požadovat náhradu škody na majetku a také náhradu újmy za narušení dovolené. Pořadatel odpovídá zákazníkovi za splnění povinností ze smlouvy bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.

Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.

Pokud pořadatel reklamaci zájezdu zamítne, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.

15.12.2022 15:44, před 2 lety