OKAY Holding a.s. (OKAY s.r.o.; JENA - nábytek, s.r.o.)

#59666Nevydání dokladu, odmítnutí vrácení zboží, nekompetentní prodejci

1 měsíc 1 den 4 hodiny

05.08.2022, před 2 lety

Olga Diallo

Dne 23. 7. byl můj otec na prodejně Okay v Žatci, kde si chtěl zakoupit náhradní bombičku do svého přístroje soda stream. Oslovil místní prodejkyni s tím, aby mu poradila, kde daný produkt najde (prázdnou měl s sebou). Opáčila, že od společnosti soda stream již na prodejně nemají, ale že si má koupit bombičku od jiného výrobce. Zeptal se, zda nevadí, že to je od jiného výrobce. Odpověděla, že to nevadí, že si tento konkrétní typ lidé do soda streamu normálně kupují, a že s tím není problém. Koupil si tedy tuto novou a prázdnou od soda streamu jim tam nechal. Bohužel však odešel bez dokladu, který mu paní na pokladně k výrobku nedala. Když přišel domů, bombička do přístroje nepasovala a soda stream poníčila. Vrátil se tedy druhý den zpět do prodejny s tím, že chce tuto vrátit a chce zpět i tu původní prázdnou od soda stream. Prodavači ho na prodejně odbyli s tím, že pokud nemá stvrzenku, má smůlu. Řekl tedy, že si stáhnul potvrzení z banky, že zde platil kartou den předtím, kde měl uvedeno i datum a místo transakce. Po dalších hádkách přišel vedoucí prodejny Žatec s tím, že nemá čas hledat nějaký jeho doklad, že si na to měl dát pozor sám a že není jejich povinnost hlídat stvrzenky zákazníkům. Že od něj zboží nevezme a že to je jeho problém, že si koupil zboží, které mu tam nesedělo. Když mu otec řekl, že mu to jeho zaměstnanec poradil, opáčil, že to není jeho starost a odmítl mu i vrátit jeho původní prázdnou bombičku. Choval se k němu arogantně, až sprostě a vrcholem všeho bylo, když mu otec řekl, že se chová povýšeně a měl by se nad sebou zamyslet, tak odpověděl „a ty jsi zase starej a blbej“. Otce to velice rozrušilo a nyní marodí kvůli prodělané mrtvičce. Nakonec jsem zavolala na zákaznickou linku Okay já (29. 7. ). Kde jsem se po dotazu, zda je možné nechat si vystavit novou stvrzenku za nákup, když tu papírovou ztratím, dozvěděla, že takovou informaci neví a že si mám zavolat na konkrétní prodejnu. Volala jsem tedy tam, kde jsem mluvila s panem E. (29. 7. ve 12:09), o kterém jsem přesvědčena, že je i zmíněným vedoucím prodejny, protože se choval stejně arogantně jako mi i vyprávěl otec. Po dotazu výše uvedeném mi pan Erne řekl, že je to samozřejmě možné. Když jsem ho konfrontovala s tím, proč tedy mému otci stvrzenku nedali, řekl mi, že si to má zákazník hlídat sám a že na stvrzence stejně není patrné, o jaký produkt se jedná. Řekla jsem mu, že pokud mu vytisknou duplikát stvrzenky, musí na něm být přece uvedeno i o jaké se jedná zboží. Na to mi odpověděl, že to nejde, že pokud si zákazník přijde s potvrzením z banky, tak tam také není uvedeno, za co to platil. Tak jsem mu řekla, že tam byl ten den pouze jednou a že je na potvrzení uvedeno datum a tím pádem musí být zřejmé, jaký produkt si tam kupoval. Kontroval tím, že pokud zákazník nezná artikl, tak prodejce stvrzenku nevytiskne. Řekla jsem mu tedy, že si neumím představit, že bych jako zákazník přišla s potvrzením z výpisu z karty do obchodu s tím, že chci vytisknout kopii dokladu a nevěděla bych, co jsem si tam vlastně kupovala. A že samozřejmě otec ví, co si tam kupoval, že šlo o bombičku, kterou tam druhý den vzal osobně spolu s výpisem z karty, tak netuším v čem je problém. Řekl mi, že už mi to řekl nejméně 4x a že mi to již nemíní opakovat. Že pokud zákazník nemá výpis z karty, nezná artikl, nemůžou mu nic vytisknout. Trpělivě jsem mu proto zopakovala, že výpis máme, víme, o jaký artikl se jedná, tak proč mu to nedali. Řekl, že není jejich starostí hlídat doklady zákazníků a nemají čas na to jim to hledat a tisknout. Řekla jsem, že mu paní na pokladně doklad ani nedala, neustále mi však skákal do řeči, tak jsem s ním hovor ukončila s tím, že zavolám na nějaké kompetentnější místo. Dovolala jsem se opět na zákaznickou linku (29. 7. ve 12:15), kde jsem mluvila s operátorem, kterému jsem vše vyložila. Řekl mi, že tuto situaci musím řešit na dané prodejně. Opáčila jsem, že tam to řešit nejde, že si pan E. evidentně myslí, že je nejméně generálním ředitelem společnosti Okay a podle toho se taky k zákazníkům chová. Že chci tedy mluvit s někým, s kým bych mohla řešit stížnost. Dušoval se, že to předá dál a že se mi v pátek 30. 7., nejpozději v dalším týdnu někdo ozve. Když jsem se zeptala na jméno, řekl mi, že se jmenuje D., operátor číslo 3. Nicméně do této doby se mi nikdo samozřejmě neozval. Moje roztrpčení se každým dnem, co vidím reklamy na společnost Okay, rapidně zvyšuje. Chtěla bych, aby toto brali potencionální zákazníci Okay jako odstrašující případ. Podotýkám, že bombička stála 179,-, nejde tedy o peníze, ale o prostý princip. Již jsem v minulosti slyšela stížnosti na tuto pobočku v Žatci, ale jak jsem se informovala, nejedná se pouze o tuto prodejnu. Okay celkově kašle na zájmy zákazníka, ale nedivím se tomu, pokud zaměstnává podobná individua.

Referenční číslo z výpisu z karty ***, nákup proběhl 23. 7.

Tisk účtenky, vrácení nepotřebné bombičky prodejně a vrácení peněz, navrácení prázdné bombičky soda stream

9.8.2022 14:29, před 2 lety

Prodávající není při reklamaci oprávněn po zákazníkovi požadovat účtenku, resp. stvrzenku o koupi určitého zboží, jelikož povinnost předložit účtenku zákon neukládá. Spotřebitel může jako doklad o koupi použít i výpis z účtu, popř. svědeckou výpověď.

Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace.

Je-li z povahy věci zřejmé, že spotřebitel nemůže mít zájem na opravě věci, výměně součásti nebo dodání bezvadného kusu či poskytnutí přiměřené slevy, může spotřebitel odstoupit od smlouvy s tím, že vrátí prodávajícímu nevhodný výrobek a ten mu vrátí vše, co od něj v souvislosti s kupní smlouvou přijal, tj. kromě zaplacené částky i originální bombičku.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/

6.9.2022 10:10, před 2 lety

zákazník bohužel neuvádí přesnou identifikaci nákupu - uvedené číslo platební transakce není systémově evidováno. Zákazníkovi je při nákup vždy vydán doklad.
V případě, že si přeje spotřebitel uplatnit reklamaci, může tak učinit na jakékoliv prodejně. V případě, že nemá k dispozici nákupní doklad, v případě nákupu na prodejně je možné nákupní doklad zpětně dohledat v systému např. po uvedení čísla daného dokladu. Reklamaci přijmeme a zboží zašleme do autorizovaného servisu.

Stížnost tímto považujeme za vyřízenou.
Tým OKAY

6.9.2022 11:17, před 2 lety

Děkujeme za odpověď.

Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl doplnit přesnější údaje potřebné k identifikaci nákupu.

6.9.2022 16:23, před 2 lety

Olga Diallo

Komentář: Tym Okay nejspis vůbec necetl muj pripad, jinak by se docetl, ze jsem se celou vec snazila na prodejne řešit i s vedoucim prodejny, a to bezvysledne. Platebni údaje samozřejmě k dispozici mam. To, ze se vůbec nevyjadrili k ostudnemu chování svých zaměstnanců, o společnosti Okay ledacos vypovida. Asi je to jejich standard a obvykly pristup k zakaznikum. Celou situaci jsem mimoto resila telefonicky a mailem, kdy se mi nakonec ozvala manazerky prodejny, ktera se mnou celou vec dořešila. Ona byla alespoň natolik slusna, ze se za zmineneho zaměstnance omluvila. Pro me je to signal, ze tato společnost je pro me jiz tabu a rada se o tuto spatnou zkušenost podelim s ostatními. Chtelo by to obcas vybrat na obdobne pozice (at uz se jedna pozice vedouciho prodejny nebo cloveka, ktery se schovava za nalepkou "tym Okay" nekoho, kdo umí jednat se zakazniky a neopisuje jen nic nerikajici texty jako cvicena opicka. Dtestu děkuji za spolupráci.