HP TRONIC, s.r.o. (dříve DATART INTERNATIONAL,a.s.)

#60335Dodání televizoru TCL jiné kvality než bylo objednáno a uhrazeno - neuznaná reklamace

5 měsíců 2 dny 1 hodina

05.09.2022, před 2 lety

Zdeněk Hejduk

Objednal jsem a uhradil předem na e-shopu "DATARTU" televizor TCL android 43", 4K, ..., energetická třída "E".
Televizor byl doručen na moji adresu. Na krabici název i velikost odpovídaly. Při rozbalování a instalaci jsem uvnitř krabice nalezl energetický štítek třídy "F".
Při elektronické komunikaci s pracovníky výše uvedené firmy jsem dostal informaci od členky týmu ombudsmana výše uvedené firmy, že chyba je na straně výrobce, neboť místo nabízeného typu televizoru TCL (s displejem X1 energetické třídy "E") jim
dodal (bohužel bez jejich vědomí) stejný typ televizoru s displejem X2 energetické třídy "F".
Moje žádost o výměnu zboží byla odmítnuta, byla mi navržena pouze možnost vrácení zboží na moje náklady.
Na možnosti řešení vzniklé situace jsem se již ptal v právní poradně d-Testu. V odpovědi pod číslem jednacím mého dotazu 78618/JaNeu je uvedena i možnost výměny zboží pro nedostatečnou jakost při převzetí, což vnímám od samého začátku jako nejvhodnější řešení vzniklé situace.
Budu rád, když mně, starobnímu důchodci, při tomto řešení pomůžete a předem vám děkuji.

Hezký den.

MUDr. Zdeněk Hejduk, Hvozdno 19, 37365 Dolní Bukovsko mobil: 736667567

místo objednaného televizoru TCL energetické třídy "E" byl dodán asi stejný typ, ale energetické třídy "F"

výměna televizoru dodaného (energetické třídy "F") za objednaný a uhrazený (energetické třídy "E") na náklady dodavatele.
Toto řešení jsem již požadoval

5.9.2022 12:46, před 2 lety

Byla-li dodána věc, která neodpovídá objednávce, je možné tuto věc reklamovat jako vadnou. V rámci uplnění práv z vadného plnění lze vznést v závislosti na povaze vady nárok na opravu věci, výměnu vadné součásti, dodání nové věci bez vad nebo přiměřenou slevu.

Neodstraní-li prodávající vadu věci včas nebo vadu věci odmítne odstranit, může kupující požadovat slevu z kupní ceny, anebo může od smlouvy odstoupit. Provedenou volbu nemůže kupující změnit bez souhlasu prodávajícího.

Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě.

Vyžádá-li si podnikatel od spotřebitele vadný výrobek k bezprostřednímu posouzení, spotřebitel by ho měl zpravidla dodat do provozovny prodejce. Výjimkou je situace, kdy se jedná o výrobek značných rozměrů a značné hmotnosti. V takové situaci má spotřebitel v souladu s rozhodnutím Nejvyššího soud ČR (sp. zn. 33 Cdo 2694/2016) povinnost "pouze" věc uschovat a umožnit k ní prodávajícímu přístup (typicky umožnit technikovi její prohlídku, popř. její odvoz). Odvoz věci podnikatelem je pro spotřebitele bezplatný (§ 1924 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník), v případě zamítnutí reklamace ho může podnikatel ovšem zpětně požadovat.

Spotřebitel má dle § 1924 občanského zákoníku nárok na náhradu tzv. nutných nákladů spojených s reklamací. Těmi jsou poštovné nebo úhrady cestovních nákladů. Spotřebitel není (srov. s nálezem Ústavního soudu ČR ze dne 25. 1. 2007, sp. zn. I. ÚS 626/06) povinen vybrat nejlevnější prostředek přepravy, přesto to s ohledem na princip poctivosti a dobré víry doporučujeme. Nelze totiž podle našeho názoru žádat po prodejci proplacení excesivně vysokých nákladů, pokud šla doprava k reklamaci vyřešit levněji. Pokud prodejce výslovně doporučil spotřebiteli určitý způsob dopravy, pak je samozřejmě povinný uhradit veškeré náklady, které spotřebiteli vzniknou tím, že vybral způsob přepravy dle "návodu" prodávajícího. Spotřebitel má právo na úhradu těchto nákladů v penězích.

O přijetí výrobku k reklamaci rozhoduje pracovník ihned, ve složitějších případech do 3 pracovních dnů. Vyřízení reklamace, jak je uvedeno výše, má proběhnout zásadně do 30 dnů od jejího uplatnění. Ustanovení § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, rozvádí i další povinnosti prodávajícího v souvislosti s reklamačním procesem. Nepřijetí věci do reklamačního procesu bez právně relevantního důvodu je správním přestupkem [§ 24 odst. 7 písm. v) zákona o ochraně spotřebitele], za nějž lze uložit pokutu až 3 mil. Kč [§ 24 odst. 14 písm. c) zákona o ochraně spotřebitele].

Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. Nesplnění této povinnosti je správním deliktem a může být sankcionováno ze strany České obchodní inspekce, které spotřebitel může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele.

7.2.2023 13:01, před rokem