Lidl Česká republika s.r.o.

#60805Odmítnutí prodeje alkoholu zletilé osobě.

5 měsíců 14 dnů 15 hodin

23.09.2022, před 2 lety

Lukáš Kubišta

dne 23.9.2022 mi byl na prodejně Lidl v městě Písku zamítnut prodej alkoholu z podezření nezletilosti.
Po vyzvání prodavačkou o předložení mého občanského průkazu jsem prodavačce argumentoval, že zletilý jsem a jako spotřebitel nejsem prodávajícímu oprávněn předložit občanský průkaz. Dále jsem tvrdil, že pokud mají podezření o nezletilosti, ať kontaktují policii ČR, které jsem ochoten předložit průkaz totožnosti a dokázat tak moji zletilost a nákup si tímto způsobem zakoupit.
Na můj požadavek prodavačka reagovala tak, že mi zboží zkrátka odmítla prodat.
Důvod mnou vyvolaného "divadla" byl z mého důvodu prostý, jelikož v této prodejně nakupuji již řadu let a při každém nákupu, který obsahuje alkohol jsem vyzván k předložení občanského průkazu a to stejnými prodavačkami. Pánové prodavači po mě v této prodejně nikdy nežádají o předložení občanského průkazu. Tudíž jsem tímto nabyl podezření, že předložení občanského průkazu nemusí být v tomto případě pouze za účelem zjištení zletilosti.
Mohu se proti takovému řekněme neustálému "obtěžování" v této prodejně bránit?

PS: Pro představu, ve věku 30 let na svůj věk také tak vypadám.

Děkuji Vám za odpověď.

Mohu se právem proti takovému řekněme neustálému "obtěžování" v této prodejně bránit?

29.9.2022 12:22, před 2 lety

Obchodník je povinen zajistit, aby nedocházelo k prodeji alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. K doložení zletilosti tak může zákazník použít jakýkoliv doklad vydaný obecně uznávanou autoritou, třeba státem nebo městským dopravním podnikem. V dokladu nesmí chybět jméno, příjmení, datum narození a fotografie. Musí z něj být jednoznačná totožnost a zletilost jeho držitele. Kromě občanského průkazu může být takovým dokladem i ISIC karta, studentská průkazka na tramvaj a podobně.

Pokud by si prodavač nezkontroloval zletilost hrozila by mu pokuta až 1 000 000 Kč za prodej alkoholu mladistvým osobám, v případě osob mladších 15 let dokonce až 2 000 000 Kč. Případně zákaz provozování činnosti až na 2 roky.

V případě, že má spotřebitel podezření, že je jednání prodavaček záměrné vůči jeho osobě, může se obrátit na nadřízené zaměstnance.

29.9.2022 13:58, před 2 lety

Dobrý den, pane Kubišto, mrzí nás situace, která v prodejně nastala. Avšak v našich prodejnách dbáme na to, aby nedocházelo k prodejí alkoholických nápojů osobám mladším 18-ti let. Prodavačky/či mají právo Vás vyzvat k předložení jakéhokoliv dokladu totožnosti, kde je znázorněn Váš věk. V tomto případě je na Vás, jak doklad našim zaměstnancům předložíte. Věříme, že Vaše tvrzení o zneužití Vašich údajů nejsou pravdivá a mrzí nás, že se tak domníváte. Věříme, že vše bude již v pořádku. S pozdravem Lidl Česká republika, v. o. s.

30.10.2022 23:16, před 2 lety

10.3.2023 14:04, před rokem