dne 16.7.2022 jsem v pobočce CK Fischer v OC Globus Brno zakoupil zájezd do hotelu Golden Sun v tureckém Beldibi a v termínu 20.-31.7.(11 nocí pro čtyřčlennou rodinu). Nejsem typ klienta, který si zakoupí tříhvězdičkový hotel a očekává kvalitu pětihvězdičkového, ale hotel lze spíše považovat za velkou nekvalitní ubytovnu v přímořské oblasti (což je de facto jediný bonus zmíněné ubytovny). Kromě nedostatečné úrovně "hotelu" rovněž zážitek z dovolené zkalilo navýsost neutěšené okolí pláže, samotné cesty na pláž a především delší vzdálenost k moři, než bylo uvedeno v popisu zájezdu. V bodech bych tedy shrnul svou stížnost takto:
1) namísto avizovaných 450 m byla i ta zcela nejkratší vzdálenost k pláži cca 750 m (viz kupříkladu i web Mapy.cz, kde lze jednoduše zjistit tento fakt).
2) pláž je zdánlivě exkluzivní pro klienty Golden Sun, ale prostředí neutěšené až hnusné, lehátka rozbitá a v nedostatečném počtu, náramek z Golden Sun se nikdo neobtěžuje kontrolovat, tudíž se de facto jedná o veřejnou pláž, jež leží pod primitivním kempem. K tomu by též bylo lze poznamenat, že ač je jistě možné diskutovat o významu sousloví "písečná pláž", lépe by vystihl pláž popis "štěrková s balvany a s betonovým chodníkem do moře".
3) tzv. all-inclusive koncept v ubytovně v podstatě nefunguje, protože jídlo je vydáváno zpoza plexisklové ohrady, díky níž personál reguluje dávky a sám často volí jídlo, jež ošidí či jehož naopak vydá nadměrné množství. Covidem se už dávno nelze ohánět a zjevně se jedná o mazanou politiku ubytovny, jak ušetřit na jídle. Jídlo samo je velmi nekvalitní, koncept celé jídelny působí jako přípravka pro vegetariány, s často nasekaným drůbežím masem nevalné kvality. Působí to tak, že se někde koupí to zdaleka nejlacinější maso a naseká mačetou, zbytky chrupavek a kostí jsou pak vmíchány do jídel, aby to mělo pseudo-masový nádech.
4) čistota je zcela nevyhovující, špatně placené uklízečky jedním a tím samým polosuchým mopem přetřou plochy, aby se neřeklo, avšak mnoho špíny zůstává. Tomu ostatně odpovídá i poloplesnivý vikslajvantový závěs v koupelně s plesnivými stropy a rohy.
5) nikde se nelze dozvědět, výmluvně až po příjezdu na místo, že největší lákadlo ubytovny, mluvíme-li o rodinách s dětmi (tobogán), funguje pouze dvě hodiny během dne (11-12, 16-17). Dvakrát jsme zažili puštění tobogánu až okolo 16:15 a to teprve poté, co jsem zašel osobně na recepci. Mezitím se ale ušetřilo za 15 minut chodu, což asi nebylo k zahození.
Bylo by možné pokračovat tím, že jednou chybělo prostěradlo, jindy se místo prostěradla dala extrémně špinavá deka, na podlaze pokoje byly mastné skvrny od předchozích ubytovaných a ty jsme si museli vydrhnout sami, jelikož to už vyžadovalo určité úsilí a to po mizerně placených líných dam nebylo možné požadovat.
S pozdravem Tomáš Raděj
Golden Sun Beldibi, Turecko
Požaduji finanční kompenzaci ve výši 25% celkové ceny zájezdu. Zde též nutno podotknout, že naše znechucení ze zakoupených služeb (a zvláště vzdálenost k moři, hnusné okolí pláže, jakož i pláž samotnou, plus otřesnou úroveň hotelových služeb) jsme kromě diskuse s recepcí (ohledem služeb) řešili tak, že celkem sedm nocí jsme strávili ve dvou hotelech v Antalyi a v ubytovně Golden Sun jsme spali pouze 4 noci ze zakoupených 11 nocí.
Neměl-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel spotřebitele ujistil nebo které spotřebitel vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, měl by pořadatel zajistit nápravu, pokud byla možná a pokud by si nevyžádala neúměrné náklady. Nezjednal-li pořadatel nápravu ani v přiměřené lhůtě, kterou mu spotřebitel určil, může si spotřebitel zjednat nápravu sám a pořadatel mu nahradí účelně vynaložené náklady.
Měl-li zájezd vady, vytkl-li je spotřebitel bez zbytečného odkladu a určil-li k tomu přiměřenou lhůtu k odstranění vady, má spotřebitel dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vad. Existenci vad je nutné doložit (např. foto nebo video záznam). Nevytkl-li spotřebitel vady zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, právo na slevu mu vůbec nevznikne, proto doporučujeme jednat vždy co nejdříve.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.evropskyspotrebitel.cz/files/frankfurtska-tabulka.pdf. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese www.dtest.cz/clanek-5233/na-co-nezapomenout-pri-reklamaci-zajezdu nebo na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu.
Uzná-li podnikatel reklamaci jako opodstatněnou je povinen vrátit spotřebiteli přiměřenou část kupní ceny zájezdu. Podnikatel by měl bez dalšího vrátit stanovenou část kupní ceny v penězích. Podnikatel může vystavit spotřebiteli poukaz na další služby pouze v případě, kdy s vystavením poukazu spotřebitel výslovně souhlasí. Není možné spotřebiteli vnutiti poukaz proti jeho vůli.