V AAA auto jsme kupovali 14.9.2022 Suzuki Vitara 2020. Byl mi nabídnutý lokátor od společnosti GlobalSec s.r.o. u kterého bylo řečeno, že budu mít slevy u pojišťovny. Poté co jsem dorazila na pojišťovnu dne 21.9.2022 jsem telefonicky zjišťovala název lokátoru, kde mi paní opakovala, že stačí název společnosti, nakonec jsme zjistili, že sleva u pojišťovny je pouze na lokátor aktivní a mě paní dala pasivní! Dále jsme volali do Suzuki, kde byli v šoku, že lokátor chtějí instalovat bez mé přítomnosti a že auto ztratí záruku od Suzuki (což mě nikdo neřekl)! Chtěla jsem zrušit instalaci lokátoru za 20000,-Kč. V AAA auto mi řekli, že jsou pouze zprostředkovatel, ve GlobalSec, že peníze mi mají dat AAA auto kde jsem peníze složila. V AAA auto, že oni peníze odeslali a tím to končí. Podotýkám nic kvůli mě nevyráběli, pouze je to nějaká krabice ve skladu, z důvodu nesprávných informaci tedy lokátor nechci, ale ani jedna společnost mi nechce vrátit peníze. Manažer AAA auto se mi dokonce smál do obličeje, na což jsem volala na linku do Prahy, kde mi řekli že se ozve někdo z vedení a do dnešního dne nic. Podobný případ se tu již řešil. Pokud tedy byli podané nesprávné informace, lokátor nechci kdo má tedy moje peníze a má mi je vrátit? Děkuji Šulc Charlotte
Vrátit peníze.
Pokud prodávající tvrdil, že zakoupení zmiňovaného doplňkového produktu je podmíněna nějaká výhoda, ačkoliv zákazník o tuto službu neprojevil zájem ani mu ze strany prodejce nebyl sdělen relevantní důvod nezbytnosti této služby, mohlo by se jednat o nekalou obchodní praktiku podle § 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Dále by se mohlo jednat o uvedení spotřebitele v omyl podle § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, podle kterého platí, že pokud někdo jednal v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné. Spotřebitel by tedy mohl namítat neplatnost uzavřené smlouvy (ohledně doplňkové služby, nikoliv ohledně samotné kupní smlouvy na automobil).
Jako nejvhodnější způsob se nám jeví namítnutí neplatnosti smlouvy z důvodu uvedení v omyl ve smyslu § 583 občanského zákoníku. Prodávající by v takovém případě měl spotřebiteli vrátit peníze za takto sjednaný produkt. Jestliže byl na kupujícího vytvořen nátlak, může se dovolávat neplatnosti i z tohoto důvodu, avšak prokázání nátlaku může být v takovém případě složité.
Pokud má spotřebitel podezření na nekalou obchodní praktiku podnikatele, kterou dle něj dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele, může podat podnět České obchodní inspekci.
Pokud by v důsledku nesprávné informace vznikla spotřebiteli nějaká další škoda, mohl by ji vymáhat po prodejci v souladu s § 2950 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.
Vážená paní Šulc,
Vaši záležitost jsem prověřila s kolegy z obchodního oddělení. Dostala jsem zpětnou vazbu, že kolegové s Vámi byli v kontaktu a celou věc náležitě vysvětlili. Ze strany společnosti v tuto chvíli není nic dalšího k doplnění.
S pozdravem Jitka Míková, AAA AUTO
Žádáme spotřebitele o sdělení, v jaké fázi se stížnost nyní nachází, případně o její uzavření. Pokud tak neučiní, budeme nucení stížnost uzavřít.
Dobrý den, společnost odmítla vrátit peníze.
záležitost byla prověřena a následně uzavřena s původním stanoviskem.
S pozdravem Jitka Míková, AAA AUTO
S ohledem na výše uvedená vyjádření stížnost uzavíráme, dosažení smírného řešení není evidentně možné.