Se společností Elgas jsem měla uzavřenou smlouvu na dodávky plynu do dvou odběrných míst - jedná se o dva byty ve stejném panelovém domě. Jednu smlouvu se mi již podařilo ukončit, ukončení druhé smlouvy je nyní v procesu. Vyúčtování plynu na 1. odběrné místo přišlo až po ukončení smlouvy (fakturační období tak bylo od od 10.2.2021 do 2.6.2022). Vyúčtování skončilo nedoplatkem ve výši 153 190,00 Kč. Vyúčtování bylo evidentně chybné, když došlo k dálkovému odečtu plynoměru namísto v prvním bytě ve druhém odběrném místě (stav plynoměru v tomto druhém bytě se shodoval s konečným stavem na faktruře). Na chybu jsme ihned společnost upozornili dopisem (a rovněž i emailem), který jí byl doručen dne 13. 7. 2022. Spolu s reklamací vyúčtování byly zaslány fotografie stavů obou plynoměrů (jak z prvního tak druhého bytu), reakce však nepřišla žádná. Přes zákaznickou linku se nelze s nikým spojit, nechají Vás čekat několik desítek minut na lince a následně hovor ukončí, aniž by došlo ke spojení s operátorem. Rovněž na emailovou korespondenci nikdo nezareagoval. Proto byla v srpnu sepsána urgence vyhotovení opravného vyúčtování zaslaná opět do sídla firmy a na oficiální email. V dopisech bylo rovněž požadováno dodání řádného vyúčtování za rok 2021 na druhý byt, které společnost vůbec nedodala, ač je k tomu ze zákona povinna. K dnešnímu dni (3. 10. 2022) nás žádným způsobem v této věci společnost nekontaktovala. V mezidobí byly pouze zaslány dvě upomínky na úhradu nedoplatku ve výši 153 190,00 Kč, který však odběratelka jako důchodkyně samozřejmě není schopna uhradit.
Smlouva o dodávkách plynu se společností Elgas Energy s.r.o
Vyhotovení opravného vyúčtování na první byt, doručení řádného vyúčtování na druhý byt, vrácení přeplatků (které jistě vznikly) a zaplacení finanční náhrady za pozdní reakci na opravné vyúčtování.
Reklamuje-li spotřebitel vyúčtování, je dodavatel povinen vyřídit reklamaci ve lhůtě 15 kalendářních dní. Nedodržení lhůty je sankcionováno v případě elektřiny částkou 600 Kč za každý den prodlení, nejvýše však do částky 24 000 Kč (dle § 17 odst. 2 vyhlášky č. 540/2005 Sb.), v případě plynu částkou 750 Kč za každý den prodlení, nejvýše však do částky 7 500 Kč [dle § 16 odst. 3 písm. a) vyhlášky č. 545/2006 Sb.].
V rámci vyřízení reklamace se musí dodavatel zabývat spotřebitelem namítanými skutečnostmi a spolehlivě nároky spotřebitele vyvrátit.
I vyúčtování, které nebylo dodáno lze reklamovat.
Jestliže dodavatel elektřiny či plynu nevyřídí reklamaci ke spokojenosti spotřebitele nebo tak neučiní ve stanovené lhůtě, může se spotřebitel obrátit na Energetický regulační úřad, případně na soud. Ovšem podání reklamace nezbavuje povinnosti zaplatit případné nedoplatky. Pokud se později ukáže, že reklamace je oprávněná, případně dojde k dohodě, bude vám neoprávněně fakturovaná částka vrácena.
Podání návrhu k ERÚ na zahájení spotřebitelského sporu nepodléhá zaplacení správního poplatku. Více informací o tomto řízení může spotřebitel nalézt zde: https://www.eru.cz/mimosoudni-reseni-sporu. Kontakty na Energetický regulační úřad je možné nalézt zde: https://www.eru.cz/kontakty.