V 8/2022 jsem zakoupil zahradní kůlnu na dříví. Po rozbalení jsem zjistil, že chybí dva důležité díly. Po emailové reklamaci u dodavatele a dotazu, zda nekompletní zboží vrátit, mi bylo sděleno, že chybějící díly mi budou dodány. Dle zaslaného seznamu dílů kůlny jsem označil 2 chybějící, s tím, že do 7-10 dnů mi budou díly zaslány. Po 2 týdnech jsem se dotazoval na stav objednávky. Bohužel bez zpětné vazby. Dotaz jsem opakoval opět po týdnu. Prodávající nekomunikuje, telefonní číslo uvedené na faktuře neexistuje.
vidaXL Zahradní kůlna na dříví z pozinkové oceli, 330x92x153 cm šedá, kód: 44860
Požaduji dodání chybějících dílů nebo zaslání nového kompletního zboží.
Pokud nebylo dodáno zboží v ujednaném množství, jakosti a provedení, jedná se o vadu, za kterou je odpovědný prodávající. Kupující má právo na uplatnění reklamace ve lhůtě 24 měsíců od převzetí zboží. Prodávající je povinen přijmout reklamaci a posoudit vytýkané vady. Bylo-li zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.
Z výše uvedeného vyplývá, že spotřebitel již reklamaci uplatnil a chybějící díly společnost slíbila zaslat ve lhůtě 7-10 dnů. Pokud tedy podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době, jedná se o podstatné porušení smlouvy. Dle § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má v takovém případě spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
Nereaguje-li prodávající na e-maily, je vhodné zvolit komunikaci v písemné formě (nejlépe doporučený dopis s dodejkou). Dopis bude adresován v případě reklamace nebo vrácení zboží: VaVeDa s.r.o., Michalovická 20, 412 01 Litoměřice. Více ohledně kontaktování společnosti spotřebitel nalezne na webové adrese: https://www.dum-zahrada24.cz/dum-zahrada24/2-KONTAKTY.
Pokud prodávající nevrátí spotřebiteli peněžní prostředky v přiměřené době po odstoupení, je možné prodávajícího vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva. Zároveň spotřebitel může žádat zákonný úrok z prodlení [viz § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.)].