HS plus d.o.o.

#61251Vrátili mi pouze polovinu peněz

2 měsíce 18 dnů 1 hodina

12.10.2022, před 2 lety

František Nový

Objednal jsem si čistící spreje v akci 1+1 zdarma za 269 Kč. Objednal jsem tyto spreje dva a zaplatil 538kc plus poštovné. Když jsem si balíček vyzvedl a rozbalil, zjistil jsem, že spreje mám pouze dva. Okamžitě jsem tedy zboží reklamovali a odeslal zpět. Firma mi ale vrátila peníze pouze za jeden sprej, tzn.269 Kč, namisto mnou zaplacených 538kc. Nejde o velkou částku, ale jde o princip, kdy firma okrádá zákazníky a nikam se nedovolá. Na email nereagují. Pouze vám odepíše automat s tím, že se ozve telefonistka. Ale neozve se.

Magický pěnový čistič SPRAYSOFF 1+1 ZDARMA

Dopláceni částky 269 kc

13.10.2022 12:49, před 2 lety

Spotřebitel musí zaplatit za zboží, které si prokazatelně objednal a které mu bylo doručeno. V tomto případě byl povinen zaplatit pouze 269 Kč, které mu byly vráceny na základě odstoupení od smlouvy. Zbylá částka by mu měla být vrácena, neboť zboží nebylo dodáno a jednalo by se tak o bezdůvodné obohacení.

Zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu, jedná se o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.

Pokud by uvedená praktika byla úmyslem společnosti získat peněžní prospěch, mohlo by se jednat o nekalosoutěžní praktiku, konkrétně pak klamavou reklamu podle § 2977 Občanského zákoníku. Zde je v odst. 2 písm. c) uvedeno, že při posuzování, zda je reklama klamavá, se přihlédne ke všem jejím výrazným znakům, zvláště se přihlédne k údajům, které reklama obsahuje ohledně podmínek, za nichž se zboží dodává nebo služba poskytuje.

Pokud by bylo prokázáno, že o klamavou reklamu skutečně jde, mohla by osoba, jejíž právo bylo nekalou soutěží ohroženo nebo porušeno, proti rušiteli požadovat, aby se nekalé soutěže zdržel nebo aby odstranil závadný stav. Dále může požadovat přiměřené zadostiučinění, náhradu škody a vydání bezdůvodného obohacení (§ 2988 OZ).

Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt (zahraniční subjekt se sídlem ve Slovinsku), doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátil na Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci například prostřednictvím internetových stránek www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska.
Před samotným podáním je vhodné prostudovat informace zde: https://evropskyspotrebitel.cz/co-udelat-nez-nas-kontaktujete/.

Kontakty na ESC ČR:
adresa: Štěpánská 15, 120 00 Praha 2