Dobrý den.
Reklamovala jsem hodinky, které bylo problém nabít. Po měsíci jsem je dostala zpět s tím, že si mám čistit kontakty, že hodinky nabít šly. Po týdnu jsem je chtěla dobít a nešlo to. Jednou se jim hodinky nabily a tím to považovali za vyřízené. Kdyby týden počkali a vyzkoušeli, problém by našli a nemusela bych je znovu posílat. Poštovné mi vrátit nechtěli a ani neposlali. Poslala jsem na reklamaci znovu. Po měsíci jsem musela urgovat, poté mi napsali, že si můžu vybrat, jestli chci vrátit peníze, nebo chci jiné zboží. Chtěla jsem peníze. Po pár dnech mi poslali pouze peníze za zboží. Poštovné z faktury při prodeji 59,-Kč a 30,-kč za dobírku mi nevrátili. Ani poštovné za odeslání zboží na druhou reklamaci. Urgovala jsem, dostala jsem odpověď, že prověří. Potom už mi nikdo nepsal, na účet mi přišly pouze peníze za poštovné na druhou reklamaci, ale pořád mi dluží peníze za odeslání na první reklamaci a poštovné s dobírkou při koupi. Na e-maily nereagují.
Szwanczarová
Vrácení peněz za první odeslání na reklamaci a vrácení peněz za poštovné a dobírku při koupi hodinek.
Prodávající má povinnost dle § 1832 odst. 1 občanského zákoníku vrátit spotřebiteli do 14 dnů od odstoupení všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od spotřebitele na základě smlouvy přijal, stejným způsobem.
Spotřebitel má také dle § 1924 občanského zákoníku nárok na náhradu tzv. nutných nákladů spojených s reklamací. Těmi jsou poštovné nebo úhrady cestovních nákladů. Spotřebitel není (srov. s nálezem Ústavního soudu ČR ze dne 25. 1. 2007, sp. zn. I. ÚS 626/06) povinen vybrat nejlevnější prostředek přepravy, přesto to s ohledem na princip poctivosti a dobré víry doporučujeme. Nelze totiž podle našeho názoru žádat po prodejci proplacení excesivně vysokých nákladů, pokud šla doprava k reklamaci vyřešit levněji. Pokud prodejce výslovně doporučil spotřebiteli určitý způsob dopravy, pak je samozřejmě povinný uhradit veškeré náklady, které spotřebiteli vzniknou tím, že vybral způsob přepravy dle "návodu" prodávajícího. Spotřebitel má právo na úhradu těchto nákladů v penězích.
Přestože první reklamace nebyla uznána, spotřebitelka může namítat, že nebyla posouzena řádně, neboť vada na zboží se objevila okamžitě znovu. Díky tomu by mohla spotřebitelka požadovat i účelně vynaložené náklady za první reklamaci.
Pokud prodávající nevrátí peněžní prostředky ve stanovené lhůtě, ocitá se v prodlení. Spotřebitel tak může požadovat úroky z prodlení dle § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.). Nevrácením částky v zákonné lhůtě se z ní stává bezdůvodné obohacení na straně prodávajícího, které je povinen dle § 2991 odst. 1 občanského zákoníku vydat spotřebiteli.
Nereaguje-li prodávající na e-maily, je vhodné zvolit komunikaci v písemné formě (nejlépe doporučený dopis s dodejkou).