AZ CARE s.r.o.

#61490Poškození zboží při dopravě a odmítnutí reklamace

1 den 1 hodina

19.10.2022, před 2 lety

Martin Fiala

při přepravě objednaného zboží došlo k poškození jednoho kusu vlivem nedostatečně zabaleného zboží do přepravní krabice. Ihned po zjištění problému (což nebylo v ten den, kdy jsem zboží vyzvedl), jsem kontaktoval prodejce včetně veškeré fotodokumentace. Prodejce reagoval s tím, že reklamaci nemůže uznat, že nejprve musím řešit s dopravcem (česká pošta, na místě kde jsem vyzvedl - čerpací stanice). Prodejci se odpověděl ve smyslu, že reklamovat u dopravce doopravdy nestíhám z časových důvodů a poskytl jsem mu veškeré podklady včetně fotodokumentace. Reakce byla negativní.

Po týdnu jsem opět kontaktoval prodejce s tím, zda tedy vyreklamuje zboží, reakce byla opět negativní, že mám řešit s dopravcem. Společnost jsem vyzval i oficiální cestou skrz datovou schránkou, zde byla odpověď žádná.

Já, jako objednavatel zboží si stojím za to, že veškeré reklamace a stížnosti musím řešit s prodejce. Nejsem objednavatelem přepravy a s českou poštou nemám žádnou smlouvu o přepravě. Proto naléhám na prodejce, aby reklamaci řešil u přepravce sám a zboží mi vyreklamoval a to cestou výměny (preferovaná varianta) anebo vrácení peněz.

Podotýkám, že se bavíme o zboží v prodejní hodnotě cca 300 korun.

THERMO PLUS 300W DIVERSA

Výměna (preferované) nebo vácení peněz

20.10.2022 16:31, před 2 lety

Pokud přepravu zajistil prodejce, odpovídá za stav zakoupeného výrobku až do okamžiku, kdy jej spotřebitel převezme. Ovšem o poškození by měl spotřebitel dopravce informovat a reklamaci u prodejce podat co nejdříve, aby ten případně mohl požadovat náhradu škody po dopravci.

Reklamaci je tedy nutné uplatnit u prodejce. Případně je možné u smluv uzavíraných na dálku odstoupit od smlouvy ve lhůtě 14 dnů od převzetí zboží.

O přijetí výrobku k reklamaci rozhoduje pracovník ihned, ve složitějších případech do 3 pracovních dnů. Vyřízení reklamace má proběhnout zásadně do 30 dnů od jejího uplatnění. Ustanovení § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, rozvádí i další povinnosti prodávajícího v souvislosti s reklamačním procesem. Nepřijetí věci do reklamačního procesu bez právně relevantního důvodu je správním přestupkem [§ 24 odst. 7 písm. v) zákona o ochraně spotřebitele], za nějž lze uložit pokutu až 3 mil. Kč [§ 24 odst. 17 písm. c) zákona o ochraně spotřebitele].

Od společnosti jsme obdrželi informaci, že si prozatím nepřeje využít služby VašeStížnosti.cz. Vzhledem k tomu, že je námi poskytované mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost uzavřena.

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009.