INNOVATIVE MOBILE SOLUTIONS S.L.

#61495Neoprávněné stržení poplatku 99 Kč za neobjednanou a službu Buzzmobi Gamming

19.10.2022, před 2 lety

Ondřej Prcín

Bylo mi z O2 přes SMS oznámeno, že mi bylo strženo 99 Kč za Buzzmobi Gamming.
Tuto službu jsem si přitom neobjednal ani neodsouhlasil.
U O2 jsem zablokoval internetové platby.
Volal jsem na zákaznickou linku společnosti Buzzmobi, ale ozvala se jen paní, která mi mizernou češtinou oznámila, že nic dělat nemůže, že mám napsat na email buzzmobi.cz@silverlines.info. Odpověděli pouze:

Rádi bychom Vás informovali, že Vaše žádost byla odeslána k dalšímu zpracování.
Prosíme o trochu trpělivosti a děkujeme za pochopení.

S pozdravem,
Erika Varšová
_____________________________

Zákaznický servis

Je skandální, že tato společnost už několik měsíců beztrestně okrádá klienty O2. A ještě horší je, že s tím O2 nic nedělá.

Mail: buzzmobi.cz@silverlines.info

1. Deaktivovat placení přes internet u mobilního operátora. Zajistit, aby tato funkce nebyl defaultně zapnuta!
2. Znemožnit Buzzing Gamming, aby dále okrádala klienty O2

20.10.2022 15:28, před 2 lety

Spotřebitel je povinen platit pouze za služby, které si prokazatelně objednal. V případě sporu bude muset tuto skutečnost prokazovat podnikatel, v opačném případě nemá na plnění právní nárok a jedná se tak o bezdůvodné obohacení, přičemž platí, že ten, kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.

Pokud prodávající požaduje platbu za službu, kterou spotřebiteli dodal, ačkoli si ji spotřebitel neobjednal, mohly být naplněny znaky agresivní obchodní praktiky, jež patří mezi zakázané nekalé obchodní praktiky podle zákona o ochraně spotřebitele. Spotřebitel by v takovém případě mohl žádat náhradu škody, která mu vznikla v souvislosti s porušením zákonné povinnosti ze strany prodávajícího.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt ze Španělska, doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v smírného řešení sporů obrátil na Evropské spotřebitelské centrum na internetových stránkách www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska.

Kontakty na ESC ČR:
adresa: Štěpánská 15, 120 00 Praha 2
e-mail: ECCNET-CZ@ec.europa.eu
telefon: 296 366 155
www.evropskyspotrebitel.cz

Užitečné informace nalezne spotřebitel taktéž na webové adrese: http://www.platmobilem.cz/pro-verejnost/kde-reklamovat-sluzby. Blíže k možnostem odhlášení služby na http://www.platmobilem.cz/pro-verejnost/zruseni-objednavky-predplatneho-na-premium-sms

Operátor O2 v obdobné stížnosti uváděl následující:

Bude se pravděpodobně jednat o standardní formu online předplatného, které bylo pořízeno pomocí platby přes internet na telefonním čísle.

Standardně u těchto plateb je nutné ověření PINem nebo biometrikou (scan obličeje, otisk prstu). U některých těchto plateb se však může stát, že ji provedete nevědomky kliknutím na reklamní banner na nějakém webu.

O2 v tomto případě je pouze zprostředkovatelem platby a nikoli její příjemce. Kontakty na poskytovatele naleznete přímo zde https://www.o2.cz/osobni/-a112407?field=data.

Blokaci platby přes internet je možné provést MojeO2, kdy se po kliknutí na číslo a zde, v sekci doplňkové služby, přes položku Platby přes internet a lze nastavit restrikci - zakázáno vše. Případně lze službu ovládat i přes web https://moje.o2platba.cz/login/?backKey=2y2t2, kde je historie plateb, limity a možnost blokace jednotlivých poskytovatelů. Pokud by se blokace nedařila lze se obrátit na e-mail info@o2guru.cz telefonní číslo, o které se jedná a PUK kód(pokud se jedná o předplacenou kartu) nebo datum narození majitele (pokud se jedná o paušál).

14.2.2023 09:47, před rokem