Alza.cz a.s.

#61505Chybějící štítek na TV

19.10.2022, před 2 lety

Libor Martinák

Dne 9. 3. 2022 jsem zakoupil v prodejně Alza.cz televizor JVC. Po necelém půl roce přestal jít na televizi obraz a proto jsem dne 1. 9. 2022 televizor reklamoval. Dne 23. 9. 2022 mi přišlo vyjádření k reklamaci, kde firma alza.cz oznamuje, že reklamace byla zamítnuta z důvodu, že na přítroji chybí štítek.
Protože jsem přesvědčen, že chybějící štítek nemá žádný vliv na to, že se televize v záruční době pokazila, reklamované zboží jsem na pobočce odmítl převzít s tím, že se zamítnutím reklamace nesouhlasím a žádám o nové posouzení. Ve vyjádření přijímacího technika bylo uvedeno: televize bez viditelného mechanického poškození, display-OK, konektory-OK, tlačítka-OK.
Dne 27. 9. 2022 mi přišlo opět zamítnutí reklamace s následujícím odůvodněním: Záruční reklamace zamítnuta z důvodu chybějícího identifkačního štítku na produktu. V příloze bylo přiloženo vyjádření firmy Interservis Liberec, ve kterém bylo mimo jiné uvedeno, že byl zjištěn vadný LCD panel a že opravu nelze provést z důvodů nedostupnosti náhradních dílů a že pokud by byl náhradní díl k dispozici, cena by přesáhla cenu nového výrobku.
Dne 3. 10. 2022 jsem zaslal firmě alza.cz opět nesouhlas se zamítnutím reklamace. Na to firma alza.cz reagovala 4. 10. 2022 následujícím vyjádřením: Chybí-li identifikační štítek, nemůžeme ověřit nákup produktu u naší společnosti. Vše je řešeno v souladu s Reklamačním řádem.
Dle obdobného případu řešeného na vašich stránkách (číslo #47637) jsem přesvědčen, že moje reklamace je oprávněná a že prodejce ji nemá právo zamítnout.

Televize 22" JVC LT-22VF5005, WJ024k1c

Požaduji opravu televize. Pokud není oprava možná, požaduji výměnu za novou, stejnou televizi nebo vrácení peněz.

25.10.2022 15:23, před 2 lety

Pokud věc nemá deklarované nebo sjednané vlastnosti, může spotřebitel uplatnit své nároky z vadného plnění (zboží reklamovat). Prodávající má zásadně 30 dní na vyřízení reklamace, přičemž jí buď vyhoví, anebo ji s odůvodněním zamítne.

Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

Zamítnutí reklamace, bylo-li provedeno tak, jak je popsáno ve stížnosti, je zcela nedostatečné a na reklamaci lze hledět jako na nevyřízenou. Proto uplynula-li od uplatnění reklamace lhůta 30 dní, lze od smlouvy odstoupit pro podstatné porušení smlouvy, jelikož nebyla reklamace (řádně) vyřízena včas.

25.10.2022 17:07, před 2 lety

Dobrý den, děkuji za Vaši zprávu a za vyjádření.
Reklamace produktu: "Televize 22" JVC LT-22VF5005" byla ze strany naší společnosti vyřízena řádně dle platné legislativy, respektive reklamačního řádu, který je pro naše zákazníky volně přístupnýna našich webových stránkách. K této situaci se vztahuje Bod III. Záruční podmínky, 4. Výluky, kde je v přesném znění uvedeno: "Porušením ochranné pečeti, informativní nálepky či sériového čísla se kupující vystavuje riziku zamítnutí reklamace, ledaže k poškození dojde při obvyklém používání. Pečeti a sériová čísla jsou nedílnou součástí zboží a nijak neomezují právo zákazníka zboží užívat a manipulovat s ním v plném rozsahu toho, k čemu je zboží určeno."
Štítek obsahuje sériové číslo produktu, bez kterého není možné ověřit, zda-li spotřebitel produkt zakoupil u naší společnosti. Reklamační řád naleznete zde: https://www.alza.cz/reklamacni-rad-art13.htm.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.

1.11.2022 11:35, před 2 lety

Libor Martinák

Je to smutné, že taková velká firma, jako je Alza.cz, si neváží svých stálých zákazníků a snaží se vyhnout zjevně oprávněné reklamaci výrobku, který nefunguje. Nevím, kdo studuje před koupí reklamační řád, nicméně si myslím, že to, co do něj firma napíše by mělo být v souladu s platnou legislativou, což zde není. Také si nejsem vědom, že bych podepsal souhlas s uvedeným reklamačním řádem.
To ale není podstatné. Důležité je to, že výrobek je vadný a pokazil se v záruční době (dokonce do půl roku od jeho koupě). Od výrobku mám prodejní doklad, ve kterém jsou uvedeny informace, které umožňují přesnou identifikaci výrobku.
Jsem přesvědčen, že právo a slušnost je na mé straně a proto předávám spor k posouzení České obchodní inspekci.

1.11.2022 15:41, před 2 lety

Děkujeme stranám za reakce.

Protože spotřebitel předal spor České obchodní inspekci, přeřazujeme stížnost zpět na něj, aby po vyřešení sporu ČOI mohl informovat o obsahu jejich stanoviska.

27.2.2023 22:23, před rokem

1.3.2023 20:28, před rokem

Libor Martinák

Po předání stížnosti České obchodní inspekci společnost Alza reklamaci uznala a vrátila peníze za nefunkční televizi v plné výši. Děkuji firmě dTest za pomoc při vyřizování reklamace.

9.3.2023 11:42, před rokem

Dobrý den, děkuji za vyjádření a prosím o uzavření případu.
Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.

9.3.2023 14:21, před rokem

Děkujeme stranám za součinnost.

S ohledem na výše uvedené stížnost uzavíráme s dosažením dohody.