26.9.2022 jsem zakoupil na pobočce v Sokolově vůz Hyundai Tucsson, kde jsem musel složit také 3 000,- na přepis vozu. Peníze jsem složil a poté jsem byl ještě požádán, abych zajel na STK na evidenční prohlídku. Tam jsem tedy strávil celé odpoledne a potřebné dokumenty jsem tedy do AAA auto dodal.
A již je to měsíc a i přes několik urgencí a nefunkční formuláře na jejich stránkách se stále nic neděje.
Vůz stále nemám přepsaný na sebe, ani velký TP. Požadoval jsem i navrácení částky za přepis s tím, že si to vyřídím sám.
Nyní již i bez odpovědi z jejich strany.
Povinný poplatek za přepis vozu
Vrácení částky za přepis 3000,- a vydání plné moci a dokumentů, abych přepis dokončil sám.
Nebo
Vrácení částky za přepis 3000,- a dokončení přepisu z jejich strany. Z důvodu neúměrné doby na přepis a ignorace.
Jednou z povinností prodávajícího v rámci uzavírání kupní smlouvy je dle ustanovení § 2087 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, předání dokladů, které se k věci vztahují. Obzvláště pak doklady potřebné k převzetí a užívání věci, což jednoznačně platí právě pro doklady k automobilu, k tomu srov. rozhodnutí Nejvyššího soudu, sp. zn. 25 Cdo 1999/2005. Ustanovení § 2094 odst. 1 dále stanoví že má-li k předání dojít při zaplacení kupní ceny, předá prodávající doklady v místě placení.
Jestliže tak prodávající doklady nedodal, je na místě jej vyzvat, aby tak učinil. Prodávající zároveň odpovídá za případnou škodu, která by takovým jeho jednáním vznikla.
Vážený pane Zimo,
prosím o doplnění SPZ vozu, který jste zakoupil, abych mohla celou věc prověřit.
Děkuji, Jitka Míková, AAA AUTO