Odpověd letecké společnosti na stížnost č. 1
Původní dotaz:
Zdravím, hned při přistání byl poškozený kufr (utržené kolečko) na příslušných místech reklamován přesně podle toho, jak to i Vy píšete na stránkách. Jde o rozměr zavazadla do kabiny, pěkný černý kufr značky BRIGHT. Koupený asi před 4 roky, nepouživaný, protože v tom byl covid v ceně cca 3,5 tis. Kč, účtenku nemám. Helena Kavalcová
Odpověď fy "Smartwing Group"...bohužial´, bez doloženia účtenky Vám kompenzáciu navýšiť nemožeme. Podla § 2969 obč. zákonníku sa náhrádza škoda v momentě jej vzniku. Ďakujeme za pochopenie. S pozdravom Matúš Kováč, Claim Team Lead
Odpověď na mojí stížnost č. 2 s podporou DTestu:
Vážená pani Kavalcová,
ďakujeme za Váš email.
Bohužiaľ, pri dokladaní výšky náhrady o škody je žiadateľ povinný predložiť a doložiť výšku škody (podporené viacerými rozsudkami obvodného súdu Praha 6). Ako prejav zákaznického servisu Vám vyplácame na Váš účet čiastku 1 250,-Kč. Bez doloženia výšky škody (ako aj značky kufru), nemôže byť čiastka navýšená.
Ďakujeme za pochopenie a ospravedlňujeme sa za komplikácie.
S pozdravom
M.K.
Claim Team Lead
Smartwings Group
K Letišti 1068/30, 160 08 Prague 6, Czech Republic
www.smartwings.com I www.czechairlines.com
Bydlím na Letné. Kufr kabinkový skeletový jsme kupovali v Palladiu. Je tam přímo obchod s názvem našeho předmětného kufru BRIGHT, částka za nový kufr, je obdobná, jak jsem navrhovala.
Dožaduji se finanční kompenzace, abych si mohla koupit obdobný skeletový kufr a nikoliv hadrový. Částka ve výši 1 250 Kč je směšná. Připadá mi celá akce jako trapnost. Nečekala jsem, že se budeme vůbec dohadovat. Prostě v jejich letu mě byl poškozen kufr, který je k nepoužití, takže žádám peníze, abych si mohla koupit podobný. Pán K. uvádí, že mi prokazuje milosrdenství, když mi nabízí jako finanční vyrovnání 1 250 Kč. Děkuji za podporu. Helena Kavalcová
Dle podmínek společnosti je cestující povinen nahlásit dopravci poškození zavazadla nebo poškození obsahu neprodleně, jakmile jej zjistí (nejpozději do 7 dnů ode dne převzetí zavazadla), jak dle popisu spotřebitel již učinil.
V případě poškozeného zavazadla je nutné mít pro uplatnění škody:
- protokol o poškození sepsaný u handlingového partnera,
- palubní vstupenku,
- zavazadlový lístek,
- foto poškozeného zavazadla,
- adresu a bankovní spojení,
- účet s pořizovací cenou poškozeného zavazadla nebo potvrzení hodnoty zavazadla,
- doklad o opravě zavazadla nebo potvrzení o neopravitelnosti.
Cenu zavazadla tedy není nutné dle smluvních podmínek společnosti dokládat účtem, ale je možné ji doložit i potvrzením hodnoty zavazadla.
Více informací ohledně reklamace zavazadel u společnosti Smartwings nalezne spotřebitel zde: https://www.smartwings.com/images/predpisy-formulare/reklamace-zavazadel.pdf.
Spotřebitel, který předal svou reklamaci k posouzení zavazadel a není spokojen s vyřízením své žádosti, má právo uplatnit svůj nárok v rámci mimosoudního řízení u České obchodní inspekce. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.
Společnost Smartwings, a.s. se rozhodla nevyužít možnosti smírného řešení sporů prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz. Vzhledem k tomu, že je námi poskytovaná služba založena na principu dobrovolnosti, bude stížnost uzavřena.