Alza.cz a.s.

#61700Nevýhodný způsob řešení pojistné události (pojištění proti rozbití zakoupeného produktu)

27.10.2022, před 2 lety

Oldřich Šístek

24.7.2022 jsem zakoupil v obchodě Alza.cz světlo na kolo za 1409 Kč a pro případ nehody jsem k němu přikoupil službu pojištění proti rozbití a krádeži za 181 Kč.

Samostatnou částí zakoupeného zboží je držák na světlo, u něhož při pádu došlo k mechanickému poškození, takže jsem využil zakoupeného pojištění a záležitost jsem 23.9.2022 prodejci nahlásil jako pojistnou událost. Následně mi byla doručena "Informace o přijetí reklamace ..." s komentářem technika: "Kontakt ok, poškrábaný, zenčištěný, ulomená část držáku".

30.9.2022 mi byla doručena od společnosti RG Consulting s.r.o. "Informace o stavu reklamace" s textem:
"Na základě doložených podkladů a popisu události, jsme přistoupili k likvidaci pojistné události s následujícím závěrem.
Výměna vadného výrobku: Ano
Spoluúčast, kterou se pojištěný na škodě podílí: 140.90 CZK"

... a poté 1.10.2022 od společnosti Alza.cz "Informace o vyřízení reklamace ..." s textem:
"Vaši reklamaci ... jsme úspěšně vyřídili.
Způsob vyřízení: Výměna"

Výměnou zboží však dle pojistných podmínek pojištění zaniká (jde o mechanické poškození a tedy plnění nad rámec zákonné záruky) a v podstatě by došlo ke ztrátě smyslu jeho pořízení, neboť za poškození držáku na světlo, který má hodnotu cca 180 Kč, bych zaplatil 141 Kč (spoluúčast) + 181 (částka za nákup pojištění). Finanční dopad uplatnění pojištění, které by navíc zaniklo, je tedy vyšší, než kdybych zboží zakoupil bez pojištění a opravu řešil na vlastní náklady. (Pojistné podmínky hovoří o ochraně finanční ztráty, dalo by se však říci, že ke ztrátě naopak dojde v důsledku uplatnění pojištění.)

Proto jsem se způsobem vyřešení nesouhlasil a požadoval provedení opravy formou výměny poškozené části (držáku), čímž by sice dle pojistných podmínek byly mé náklady stejné, ale k zániku pojištění by nedošlo. Další mnou navrženou variantou bylo vrácení původního poškozeného zboží s tím, že pojištění by mi tak zůstalo k dispozici pro případ zásadního poškození.
Prodejce však odmítl s odůvodněním:
"Dle zjištěných informací nemá produkt Světlo na kolo Moon Meteor Storm Pro svůj vlastní autorizovaný servis, který by opravu produktu mohl vyřídit a tento typ produktů je tak z většiny případů předán k likvidaci a reklamace vyřízena jinak než-li opravou. Z toho důvodu byla událost i ve Vašem případě vyřízena řádně výměnou produktu a v souladu s pojistnými podmínkami je skutečně nastavena 10% spoluúčast."

Když jsem trval na svých návrzích řešení, obdržel jsem informaci:
"Bohužel musím však konstatovat, že původní poškozené zboží již bylo odepsané a není tedy možné Vám jej vrátit, je mi to líto."

... na kterou jsem odpověděl, že se jedná o chybu prodejce, nikoli mou, a v souvislosti s tím jsem navrhl, aby si prodejce vyměněné zboží ponechal a vrátil mi peníze za nákup světla a pojištění.

Reakce prodejce byla:
"... je mi líto, ale k produktu už bohužel nemáme přístup.
Vaše pojistná událost ... je připravená k vyzvednutí na prodejně Alza.cz ..., prosím tedy o její vyzvednutí."

Na můj nesouhlas a opakovaný požadavek konstruktivního řešení již Alza.cz nereaguje.

Pro uvedení do souvislostí je ještě vhodné uvést vybrané související části pojistných podmínek:

• Pojištění náhodného poškození a odcizení nabízí pojistnou ochranu finanční ztráty způsobené náhodným poškozením nebo odcizením věci, která by Vám jako pojištěné fyzické nebo právnické osobě vznikla v době trvání pojištění náhodného poškození a odcizení.

• Pojistnou událostí se rozumí finanční ztráta způsobená poškozením nebo odcizením zakoupené věci v důsledku pojistných nebezpečí uvedených pro konkrétní produkt ve „Smluvních podmínkách pro pojištění Alza“

• Pojištění zaniká v následujících případech:
...
f) v případě, že dojde v době pojištění k výměně Věci, na níž se pojištění vztahuje, z jiného důvodu než úspěšného uplatnění práv ze zákonné záruky;
...

• Možné způsoby provedení pojistného plnění, ze kterých Samostatný likvidátor pojistných událostí vybírá, jsou následující:
Náhodné poškození
- je­‑li Věc opravitelná, je Pojištěnému zajištěno provedení opravy Věci a následně je Pojištěnému Věc vrácena prostřednictvím kontaktního místa Pojistníka, pouze však za předpokladu předchozího zaplacení spoluúčasti ve výši 10 % z kupní ceny Věci(součástí opravy není instalace původního nebo nového software či jeho aktualizace a v rámci opravy může dojít ke ztrátě dat bez náhrady); nebo
- došlo­‑li k úplnému zničení Věci anebo by byla její oprava neúčelná, je Pojištěnému poskytnuta náhradní věc, která mu bude předána na kontaktním místě Pojistníka, pouze však za předpokladu předchozího zaplacení spoluúčasti ve výši 10 % z kupní ceny Věci. V případě poskytnutí náhradní věci se původní Věc Pojištěnému nevrací; nebo
- není­‑li účelná oprava ani výměna Věci, je Pojištěnému vyplaceno pojistné plnění v penězích ve výši stanovené podle článku 8 těchto Smluvních podmínek po odečtení spoluúčasti ve výši 10 % z kupní ceny Věci. Pojistné plnění je vyplaceno převodem na bankovní účet nebo je Pojištěnému na kontaktním místě Pojistníka vystaven dobropis. V případě poskytnutí plnění v penězích se původní Věc Pojištěnému nevrací.

Světlo na kolo Moon Meteor Storm Pro + Pojištění proti rozbití a krádeži

Vzhledem k prodejcově informaci, že poškozený produkt již není k dispozici, nelze již provést jeho vrácení nebo opravu formou výměny poškozené součásti, proto si jako řešení představuji:
• Prodejce si ponechá vyměněné zboží a vrátí částku za produkt (1409 Kč) a jeho pojištění (181 Kč), tj. 1590 Kč.
• Variantně lze přistoupit k vyzvednutí vyměněného produktu za podmínky, že prodejce bezplatně poskytne nové pojištění.

31.10.2022 11:01, před 2 lety

Společnost Alza na svých stránkách uvádí, že prostřednictvím služby "pojištění proti rozbití a krádeži" nabízí při náhodném rozbití nebo krádeži opravu zakoupeného zboží, výměnu nebo vystavení dobropisu. Jedná se tedy o službu, která chrání spotřebitele v náhodných situacích. Toto pojištění se nejvíce vyplatí u telefonů, notebooků, chytrých hodinek či televizí, a to hlavně kvůli displejům a obrazovkám.

V tomto případě, pokud bychom řešili samotnou reklamaci, jednalo by se o reklamaci v prvním 6 měsících od převzetí zboží, kdy spotřebiteli svědčí domněnka vadnosti zakoupeného zboží. Důkaz opaku v případě zamítnutí reklamace musí provést prodávající.

Jelikož však byla nahlášena pojistná událost, dle podmínek společnosti Alza je pojistné krytí omezeno 10% spoluúčastí pojištěného. Tedy v případě nahlášení pojistné události a následné opravy nebo výměny, bude po spotřebiteli požadováno uhrazení spoluúčasti ve výši 10% z kupní ceny produktu. V tomto případě věc byla dle servisu zničená a ani její oprava by nebyla účelná, tedy společnost poskytla pojištěnému náhradní věc, přičemž původní věc se pojištěnému i dle smluvních podmínek už nevrací. Jestliže byl spotřebitel řádně poučen o nutnosti uhradit spoluúčast v případě pojistné události, je povinen tak učinit.

Mimo prodávajícího je možné také kontaktovat přímo samostatného likvidátora (v tomto případě RG Consulting s.r.o., na email: reklamace@rgconsulting.cz).

2.11.2022 17:39, před 2 lety

Dobrý den, pane Šístku,

reaguji na Vaši zprávu ve věci pojistné události APOJ22854659. Ověřoval jsem pro Vás ještě jednou postup našeho reklamačního oddělení a nebylo zjištěno pochybení. K produktu už opravdu nemáme přístup a celý případ byl řešený v souladu s pojistnými podmínkami. Vaše pojistná událost APOJ22854659 je připravená k vyzvednutí na prodejně Alza.cz v Mostě, kde si ji dle svých možností můžete vyzvednout. Děkuji za pochopení.

Za Alza.cz Standa, oddělení péče o zákazníky

2.11.2022 17:40, před 2 lety

Dobrý den, pane Šístku,

Za Alza.cz Standa, oddělení péče o zákazníky

6.11.2022 19:48, před 2 lety

K vyjádření dTestu:
Ze znění textu mám pocit reakce na zpochybnění 10% spoluúčasti. To by však bylo nedorozumění, neboť 10% spoluúčast není předmětem mé stížnosti. Předmětem je zvolený způsob řešení, který je z možných variant asi tím nejméně výhodným pro zákazníka. Prodejce trvá na kompletní výměně zboží, ačkoli nedošlo k neopravitelnému poškození a oprava je možná formou výměny samostatné součásti, v tomto případě držáku na světlo.
Stížnost jsem podal po předchozí konzultaci záležitosti s pracovníkem dTestu, který mne informoval, že absence autorizovaného servisu, na níž se prodejce vymluvil, nemůže být důvodem k odepření opravy formou výměny součásti. K řešení uvedenou formou mi dále sdělil, že jde o nárok spotřebitele/zákazníka, vyplývající z §2169, odst. 1 Občanského zákoníku.
Důvodem mých výhrad ke způsobu řešení, k němuž Alza.cz přistoupila, je tedy skutečnost, že nejenže ve výsledku zaplatím více, než kdybych věc řešil na vlastní náklady (což však, vzhledem k pojistným podmínkám, musím akceptovat), ale především zároveň zaniká zakoupené pojištění, ačkoli by - při řešení opravou (ve formě výměny samostatné součásti) - mělo dále trvat.

K vyjádření prodejce:
Tvrzení, že případ byl řešený v souladu s pojistnými podmínkami, se nezakládá na pravdě. V pojistných podmínkách je uvedeno: "je‑li Věc opravitelná, je Pojištěnému zajištěno provedení opravy Věci...". Prodejce opravu neprovedl a místo toho přistoupil ke kompletní výměně zboží, kterou pojistné podmínky připouštějí v případě: "došlo-­li k úplnému zničení Věci anebo by byla její oprava neúčelná, je Pojištěnému poskytnuta náhradní věc...". K úplnému zničení nedošlo a oprava (formou výměny poškozené součásti) by byla účelná, prodejce tedy jedná v rozporu s vlastními pojistnými podmínkami.

9.11.2022 10:59, před 2 lety

Děkujeme stranám za součinnost.

Podle bodu 6 smluvních podmínek pro pojištění Alza - pojištění náhodného poškození a odcizení pojištění (mimo jiné) nezaniká v případech, kdy v době pojištění dojde k opravě věci, na kterou se pojištění vztahuje - spotřebitel by tedy v tomto případě měl věc i nadále pojištěnou.

Dále, dle bodu 10 písm. c) stejných podmínek deklaruje společnost u Náhodného poškození, že je Pojištěnému zajištěno provedení opravy, je-li věc opravitelná. Je zde však zmíněná spoluúčast ve výši 10 % z kupní ceny - tu však dle předchozího vyjádření spotřebitel nezpochybňuje.

Domníváme se tak, že při zaplacení spoluúčasti by měl spotřebitel mít nárok na opravu věci a pojištění by mělo i nadále pokračovat. Není-li tomu tak, žádáme společnost o uvedení konkrétních skutečností, z jakých se rozhodla věc řešit dodáním nové věci. To by bylo (dle obchodních podmínek) možné v případě úplného zničení věci, či neúčelnosti její opravy - dle spotřebitele ale ani jedno nelze aplikovat pro tento případ.

Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se mohla k vývoji v případu vyjádřit.

9.11.2022 13:59, před 2 lety

děkuji za Vaše vyjádření.

Jelikož nejsme likvidátor ani pojistitel, ale pouze zprostředkovatel, je nutné rozpor řešit přímo s likvidátorem pojistných událostí potažmo s pojišťovnou. Jak uvádíme na našem webu (https://www.alza.cz/pojisteni-proti-rozbiti-a-kradezi-art3996.htm), v případě nesouhlasu s vyřízením pojistné události doporučujeme obrátit se na samostatného likvidátora pojistných událostí RG Consulting s.r.o. na emailovou adresu reklamace@rgconsulting.cz. Obratem zákazník obdrží zprávu o zahájeni šetření reklamace. To může trvat až 30 dnů, dle vytíženosti a složitosti případu.

Děkuji za pochopení a přeji hezký zbytek dne,
Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky

9.11.2022 14:26, před 2 lety

Děkujeme za odpověď.

Stížnost přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl informovat o dalším vývoji případu. Zároveň doporučujeme kontaktovat pojišťovnu (např. zmíněným e-mailem reklamace@rgconsulting.cz).

Pokud by chtěl spotřebitel řešit stížnost i nadále přes naši službu, doporučujeme založení nové stížnosti, kde bude jako subjekt označena právě pojišťovna.

8.1.2023 20:40, před 2 lety

Komentář: Shrnutí dalšího postupu:
• 10.11.2022 jsem se obrátil na samostatného likvidátora pojistných událostí RG Consulting s.r.o. na e-mail. adresu reklamace@rgconsulting.cz formou odpovědi na zprávu z 5.10.2022, v němž pracovnice společnosti uváděla jako důvod zvoleného řešení neexistenci autorizovaného servisu. Ačkoli jsem nyní ve svém e-mailu uvedl, že neexistence autorizovaného servisu nemůže být důvodem k odepření opravy výměnou samostatné součásti výrobku a dále i odkaz na stránku mé stížnosti, dočkal jsem se pouze informace "... již jednou (5.10.2022) jsem Vám reagovala na Váš nesouhlas...", dále výpis ustanovení smluvních podmínek a sdělení "Vyřízení pojistné události proběhlo v souladu s ujednáním ve Smluvních podmínkách pro pojištění Alza".
• Po mém nesouhlasu převzal 23.11.2022 komunikaci jiný pracovník společnosti RG Consulting, který po jednom a půl měsíce změnil vysvětlení z nemožnosti opravy z důvodu neexistence autorizovaného servisu na nemožnost posouzení stavu poškozené věci z bezpečnostních důvodů.
• Po mých námitkách mi 30.11.2022 oznámil, že požádal zástupce pojistitele o prověření správnosti postupu při vyřizování události.
• 8.12.2022 mi bylo sděleno "Pojistitel potvrdil správnost postupu vyřízení pojistné události poskytnutím náhradní věci v případě, že na trhu není servis, který by mohl provést diagnostiku a určit skutečný rozsah poškození a vypracovat cenovou nabídku na opravu. Případně by tyto náklady na zjištění převýšily hodnotu, kdy je oprava považována za rentabilní. V takovém případě není věc opravitelná a Samostatný likvidátor vybírá z dalších možností, jak pojistnou událost vyřídit.
...
Nicméně pojistitel jako vstřícný krok navrhuje vrácení pojistného a to nejen toho nespotřebovaného, ale jeho plnou výši..."
• Návrh na vrácení pojistného jsem přijal, 19.12.2022 jsem zaslal č. účtu pro jeho vyplacení a 5.1.2023 mi bylo vrácené pojistné připsáno na účet, o čemž jsem obratem spol. RG Consulting informoval se sdělením, že tím považuji záležitost za uzavřenou. (6.1.2023 jsem si následně na pobočce Alza.cz vyzvedl čekající vyměněný produkt se zaplacením 10% spoluúčasti.)