Od jisté společnosti v USA jsem si vyjednal zdarma náhradní díl na jejich výrobek. Společnost mi vyhověla, a přestože měla všechny mé informace, tak je společnosti FedEx nejspíš nepodala. Protože po zhruba třech týdnech mi společnost z USA psala, že se balíček vrátil s fotkou, na které bylo napsáno, že byl adresát nedohledán, a že na adrese není na zvoncích. Což chápu, ale na schránkách bylo mé jméno, na které byl balík odeslán. Společnost z USA jsem tedy urgoval, aby balíček s náhradním dílem odeslala znova a dodala k tomu i email, telefonní kontakt. Druhý balíček dorazil v pořádku a já zaplatil celní poplatek. Doručovací společnost FedEx po mě ale chce poplatit i celní poplatek za první zásilku, kterou jsem neměl možnost si vyzvednout.
Chodily mi upomínky za nezaplacení cla za první zásilku. Přes online fakturační portál společnosti FedEx jsem tedy odeslal zprávu, že jsem svou vyzvednutou zásilku zaplatil a jestli je všechno v pořádku. Po pár dnech mi emailem přišlo, že je všechno v pořádku, že mám všechny své závazky vůči společnosti FedEx vyřešeny. Následně ale přišla další upomínka, takže jsem celý proces opakoval. Se stejným výsledkem. Takže jsem zavolal na linku zákaznické podpory, tam jsem byl odkázán na email fakturačního oddělení, kde jsem popsal celou situaci + doložil jednak to, že jsem zaplatil clo za převzaté zboží a popsal situaci s nepřevzatým balíčkem. Z fakturačního oddělení společnosti FedEx mi přišla si po týdnu odpověď, že informace, které jsem společnosti poskytnul, nestačí a nic dalšího. Takže se má situace nikterak neposunula. Proto jsem se opět obrátil na linku zákaznické podpory, tam se mi operátor omluvil, že tato situace je bohužel běžná a nechápe, proč to nikdo z jeho kolegů nevyřešil přepsáním faktury na odesílatele, který nedodal potřebné informace k tomu, aby mi balíček mohl být doručen. Bylo mi doporučeno, že mám na email z fakturačního oddělení odpovědět, že si přeji fakturu z výše zmíněných důvodů přepsat na odesílatele. To jsem učinil, ale už to je více než týden a nedostal jsem žádnou odezvu.
celní poplatek / poplatek z dručení
přepis faktury na odesílatele
V přepravních podmínkách společnosti je uvedeno následující:
Bez ohledu na případné opačné pokyny k platbě nese odesílatel konečnou odpovědnost za uhrazení cla a daní a všech poplatků a příplatků spojených s uhrazením cla a daní společností FedEx, pokud platba nebude přijata. Pokud příjemce nebo třetí strana, od které se požaduje potvrzení o náhradě nákladů, odmítne na požádání uhradit clo a daně, společnost FedEx je oprávněna kontaktovat odesílatele, aby clo a daně uhradil. Pokud odesílatel odmítne provést dostatečná opatření k náhradě nákladů společnosti FedEx, může být zásilka vrácena odesílateli (v takovém případě bude odesílatel odpovědný jak za původní poplatky, tak za poplatky za vrácení) nebo umístěna do dočasného uskladnění, veřejného nebo celního skladu nebo bude považována za nedoručitelnou.
Odesílatel je povinen uhradit veškeré vzniklé náklady, poplatky a výlohy spojené s vrácením, uskladněním nebo likvidací nedoručitelné zásilky, s výjimkou případů, kdy je Zásilka nedoručitelná zaviněním společnosti FedEx. Poplatky za vrácení zásilky budou vyměřeny odesílali společně s původními poplatky, s výjimkou případů, kdy je zásilka nedoručitelná zaviněním společnosti FedEx. Dále budou zahrnuty všechny další poplatky, které společnosti FedEx vznikly ve spojení s vrácením.
Dále platí, že nedoručitelnou zásilkou je mimo jiné i zásilka, kterou nelze doručit z důvodu, že adresa příjemce je neúplná, nečitelná, chybná nebo ji nelze nalézt nebo že příjemce zásilky nelze kontaktovat nebo si zásilku nevyzvedne.