08.11.2022 jsem si vyzvednul v obchodním domě Sconto sedací soupravu za téměř 50 000Kč, kterou jsem si již dříve objednal. Při převzetí jsem zkontroloval neporušenost obalu sedací soupravy, tak jak má Sconto uvedeno v obchodních podmínkách. Sedací souprava byla zabalená v molitanech a igelitech, celý obal vypadal neporušeně. Žádný zaměstnanec mě neupozornil na to, abych si při převzetí sedací soupravu rozbalil a pečlivě zkontroloval, popřípadě sestavil. Proto jsem ji raději nerozbaloval, abychom ji v pořádku převezli domů. Sedací soupravu jsem vezl s manželkou a kamarádem vypůjčenou dodávkou. Sedací soupravu jsme opatrně naložili, zajistili proti pohybu a vyrazili na cestu domů. Po cestě se nic mimořádného nestalo, žádná havárie atp. Hned po přijetí domů jsem s kamarádem vynesl sedací soupravu do 1 patra, kde jsme ji začali rozbalovat. Na první pohled nebylo nic znát, jen neseděla zadní strana jednoho dílu. Při bližším ohledání jsme zjistili, že je vnitřek zničený a evidentně nějakým velkým pádem nebo hrubou silou došlo k prasknutí desky, která spojuje sedací část s opěradlem. Dále je ulomená polohovací opěrka. To bohužel nebylo vůbec na první pohled znát. Musel bych tedy při vyzvednutí, vzhledem k velikosti soupravy někde na parkovišti sedací soupravu sestavit, tak abych zjistil, že díly k sobě nesedí. Ještě ten den jsem proto vše detailně nafotil a zadal jako reklamaci. Druhý den přišlo zamítnutí reklamace s textem:
s politováním Vám musím oznámit, že Vaši reklamaci ze dne 8.11.2022 na sedací soupravu Elegance zamítáme. Reklamace byla posouzena a shledána jako neopodstatněná. Jedná se o mechanické poškození způsobené nevhodnou manipulací, nejspíše při přepravování sedací soupravy. Nejedná se o výrobní vadu a z tohoto důvodu nemůžeme reklamaci uznat. Reklamace je tedy zamítnuta.
Sedací souprava ELEGANCE Art.č.: 4142535/99
Výměna za nové zboží.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
se zákazníkem jsme se již na vyřešení věci dohodli.
S pozdravem,
J. Hušek, SCONTO Nábytek s.r.o.
Děkujeme za součinnost.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl dohodu potvrdit a případně stížnost uzavřít.
Komentář: Dobrý den,
dohodli jsme se na finančním vyrovnání, za které necháme opravit místním čalouníkem.
Děkuji Moravec