Níže uvedenou stížnost jsem již jednou podával. Po příslibu, že bude vše vyřešeno k mé spokojenosti, jsem ji, bohužel, stáhnul. Vyřešeno však nebylo nic! Proto ji podávám znovu:
Dne 14.11.2022 jsem požádal pracovníka O2 p. Mičku na obchodním místě Galerie Butovice o převedení služby po zemřelé zemřelé manželce na mě a následně o zaslání kódu pro přechod k jinému operátorovi. Předložil jsem úmrtní list. Pracovník všechno sepsal, vyžádal si moje nacionále, adresu a můj telefon. Občanský průkaz nepožadoval. Sdělil mi, že kód mi bude do tří dnů zaslán a bude platný 60 dnů. Zeptal jsem se ho, co se stane, když kód v daném čase nevyužiji. Na to mi odpověděl, že o kód budu muset znovu požádat. Dále jsem se ho zeptal, zda po dobu, než kód využiji, budu moct z telefonu telefonovat. Odpověděl, že samozřejmě ano. Jaké bylo moje překvapení, když jsem v O2 moje zjistil, že mi telefon manželky převeden nebyl a byla mi odpojena tato služba a zrušeno telefonní číslo.
Následně jsem zjistil, že u nového operátora je nějaký problém s mojí občankou, a to že mi vzhledem k úmrtí manželky, přestal OP platit. V O2 ale po mě OP nepožadovali, ani mě neinformovali, nicméně v době, kdy jsem žádost o převedení služby žádal, jsem měl občanský průkaz ještě platný. Nový OP musím mít kvůli změně – úmrtí manželky. Nicméně nový OP budu mít až za cca 14 dnů. Domnívám se, že i v této situaci by se mělo nějaké řešení najít, a ne mě hned zrušit telefon! Zákon připouští přece i náhradní doklad totožnosti, např. řidičský průkaz nebo pas.
Stěžuji si tedy na pracovníka O2 p. Mičku, obch. Místo Galerie Butovice, že mě bez jakéhokoli upozornění službu zrušil. Nevím tedy proč mi říkal, že mi kód přijde za 3 dny, a do doby než kód využiji mi bude telefon fungovat, resp. bude přepsán na mě. Nechal mě tedy v omylu, že služba je převedena.
17.11.2022 jsem v O2 p. Mičku opětovně navštívil. Slíbil mi, že zařídí, abych alespoň dostal kód, nutný pro přechod k jinému operátorovi. Kód že dostanu v pátek, pokud ne, tak abych ho v pondělí 21.11.2022 navštívil, že mi kód zařídí. Nicméně, raději si vzal dovolenou...! Je to zase špatně, protože ze zrušeného telefonu (služby) kód údajně nejde vygenerovat. Je to tedy zase uvádění v omyl a neschopnost a nevědomost p. Mičky!
Nyní je jediné řešení znovu obnovit číslo na mě, zažádat o kód, zaplatit 90 Kč zaváděcí poplatek a příslušnou část paušálu.
Tarif FREE + Bílý
Uvést věc do pořádku, tj. obnovit službu a telefonní číslo po zemřelé manželce, na žádost vydat kód pro přechod k jinému operátorovi, a p. Mičkovi uložit mi uhradit náklady, které budu muset vynaložit díky jeho neschopnosti a nevědomosti jak zařizovat požadavky zákazníků.
V obchodních podmínkách společnosti je uvedeno, že úmrtím spotřebitele bude smlouva ukončena. Úmrtí je třeba věrohodně doložit. Dohodne-li se oprávněný dědic s O2 na užívání služeb, případně využívá-li aktivně služby i po smrti, přechází tím na něj účastnický vztah k dané službě.
Obecně platí, že slib zavazuje. Konkrétní zaměstnanec navíc jedná jménem společnosti a při výkonu pracovní činnosti ji v podstatě zastupuje podle § 430 občanského zákoníku.
Dále se na stránkách podnikatele uvádí, že pro přenos k jinému operátorovi může spotřebitel použít ověřovací kód účastníka (OKU), o který může požádat telefonicky na 800 111 777 nebo *77 z mobilu, v kterékoli O2 Prodejně nebo ho spotřebitel může najít v Moje O2.
OKU obdrží spotřebitel vždy od svého operátora písemně, emailem nebo v SMS při uzavření smlouvy, případně po aktivaci služby. OKU je platné po celou dobu trvání smlouvy a váš operátor je povinen vám ho na požádání sdělit, pokud ho neznáte nebo nemůžete dohledat (například ve své aplikaci nebo na smlouvě).
Nemělo by se tedy stát, že kód nepůjde vygenerovat, jelikož by již měl být dávno přidělen.
Pokud se jedná o prokázání totožnosti platí, že jestliže se zákon omezí na pouhé „prokázání totožnosti“, nejběžnějším způsobem jejího naplnění zůstává občanský průkaz. Mimoto další průkazy totožnosti představují zejména cestovní pas, rodný list, povolení k pobytu nebo pobytová karta rodinného příslušníka občana EU.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://www.ctu.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://www.ctu.cz/kontakt.
děkuji za zprávu a omlouvám se za komplikace.
Abych si mohl dohledat potřebné informace, doplňte mi prosím do sekce neveřejných údajů identifikační číslo dané služby a datum narození majitele.
S pozdravem Ing. Václav Pospíchal, Guru pro Social Media, O2
Doplnění údajů do sekce neveřejných údajů pro p. Ing. Pospíchala:
datum narození majitelky: xxx
zákaznický účet: xxx
č.služby: xxxxx
Děkujeme za součinnost. Údaje byly doplněny do referenčních údajů a anonymizovány pro veřejnost.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k případu mohla vyjádřit.
děkuji moc za doplnění. Vaše stížnost je již v řešení pod číslem O3NDSD79 a pracujeme na tom, aby byla situace co nejdříve dořešena k Vaší spokojenosti, budeme Vás o výsledku informovat. Děkuji za pochopení.
S pozdravem Ing. Václav Pospíchal, Guru pro Social Media, O2