Dobrý den. Ráda bych podala stížnost na společnost Alza. cz z důvodu zamítnutí reklamace. Dne 17.7.2022 byla přes e-shop společnosti Alza objednána elektrická koloběžka LAMAX S7500 Plus. 18.8.2022 byla na prodejně Palachova 1404 46015 Liberec zaplacena a vyzvednuta.
Na webu Alzy je mmj. uvedeno: Koloběžka Lamax E-Scooter S7500 Plus splňuje veškeré náležitosti pro provoz na pozemních komunikacích v ČR, SR stejně jako například jízdní kolo a dle manuálu určená k cestám po městě, tzn. že by měla být koncipovaná například i na vlhký chodník nebo vzdušnou vlhkost. Proto byla pořízena handicapované dceři jako pomocník pro omezený pohyb při chůzi.
Podmínky pro používání koloběžky dle přiloženého manuálu k výše uvedenému produktu byly dodržovány.
Přesto ve dnech 20-26.10.2022 začala vykazovat error na displeji, nešla rozjet, následně nešla ani zapnout. Po plném nabytí baterie se zapnutí koloběžky podařilo, byla však nefunkční a pro změnu nešla vypnout. Výstražně pípající koloběžku jsme byli nuceni odvézt k prodejci.
Dne 30.10.2022 byla koloběžka odvezena a předána k reklamaci na pobočku v Liberci, kde byl sepsán předávací protokol s důvody k reklamaci. Dne 14.11.2022 přišel email, že se na reklamaci pracuje. Dne 20.11. v 9.00 hodin přišlo oznámení, že reklamaci servisní středisko zamítá - Během testování bylo zjištěno mechanické poškození - diagnostikována vlhkost a jízda v mokrém prostředí. Obratem jsem odpověděla, že k mechanickému poškození z naší strany nedošlo, nikdy nebyla použita při jízdě v dešti, že je využívána jen v městském prostředí a že se zamítnutím reklamace nesouhlasím. Ještě tentýž den bylo emailem doručeno, že důvodem je patrná jízda v blátivém prostředí, což nelze nijak prokázat a já to odmítám. Tím moje komunikace o reklamaci s Alzou skončila, koloběžka je nefunkční.
Elektrická koloběžka LAMAX S7500 Plus
Ráda bych vše vyřešila možnosti odstoupení od kupní smlouvy a vrácením peněz.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Stížnost předáváme společnosti k vyjádření.
Dobrý večer, paní Ficbauerová,
děkuji za Vaši zprávu.
Ověřoval jsem si podrobnosti k Vaší reklamaci na elektrickou koloběžku a jako přílohu této zprávy Vám posílám zprávu z autorizovaného servisu. V této zprávě je už z přijetí reklamace uvedeno, že z koloběžky vytéká voda. Totéž je poté uvedeno, jen jinými slovy, ve zprávě technika. Nejedná se tedy o záruční vadu, nýbrž o používání koloběžky v rozporu s uživatelským manuálem a záručními podmínkami.
Je mi to velice líto, vyjádření autorizovaného servisu je v tomto případě bezrozporné a naprosto jasné.
Děkuji za pochopení.
Za oddělení péče o zákazníky Alza.cz
Standa