Allegro Retail a.s.

#62374Nesprávné vyřízení události číslo ***

6 měsíců 29 dnů

22.11.2022, před 2 lety

Radek Míka

Cca v dubnu 2019 jsem zakoupil ledničku, klasická dvouletá záruka a zároveň zakoupil prodlouženou záruku o tři roky.
Nyní v srpnu se lednička rozbila. První co mě překvapilo, že autorizovaný servis mi řekl, že s tím nemá nic společného ať se obrátím na obchodníka. Mall.cz to celé začal řešit jako pojistnou událost. Přišel opravář, lednici opravil, pojistná událost uzavřena. Cca do dvou týdnů se lednice rozbila znovu. Stejný postup, nahlášení pojistné události, přišel opravář, zjistil závadu, nahlásil někam na centrálu.
Moje překvapení, že lednice se již nevyplatí opravovat a vypočítali nám částku 1703 Kč jako náhradu.
Když jsem začal zjišťovat detaily, tak jsem zjistil, že produkt "pojištění prodloužené záruky " funguje u Mall.cz úplně jinak než u konkurentů. Z pořizovací částky cca 18000 Kč se každý měsíc něco odečítá za amortizaci a přestože mě všichni ujišťovali, že za opravu nic neplatím, tak si z částky strhy i cca 8700 kč za opravu a vypočítali pro mě naprosto nepochopitelnou částku "odbytného" 1703 Kč.
Jsem v situaci kdy je lednice po 3,5 letech k vyhození, za částku 1703 Kč si samozřejmě nic nekoupím, přestože mám několikrát písemně potvrzeno, že za opravu nic neplatím, tak se oprava odečetla z odbytného. Samozřejmě mě upozornili, že existují pojistné podmínky, které mi ve formě odkazu na externí stránku přišli na email a měl jsem si to přečíst, ale mě zlobí, že instrument prodloužené záruky, který se používá zcela běžně funguje u Mall. cz naprosto jinak než např. u Datartu.

Děkuji.

lednice HRF 522IG7

Nový spotřebič bez vad popř. odstoupení od kupní smlouvy a vrácení peněz.

25.11.2022 09:24, před 2 lety

Pokud se prodávající zaváže zárukou za jakost nad zákonnou dobu 24 měsíců, jedná se o čistě smluvní vztah, a nároky z vad, které se vyskytnou v této pozdější době, se tudíž řídí uzavřenou smlouvou, resp. obchodními podmínkami. Není-li stanoveno jinak, zákon se použije podpůrně.

Jedná se tedy o smluvní vztah a strany si tak mohou upravit cokoliv, tedy prodloužená záruka nemusí fungovat na stejném principu jako jiná smluvní záruka u jiné společnosti. Pokud by došlo k vadě zboží ještě v zákonné záruční době (během 2 let), proběhl by reklamační proces, kdy buď společnost umožňuje vrátit peníze za vadné zboží i pojistné anebo výměnu zboží, kdy prodloužená záruka bude platit i nadále.

Prodloužená záruka u společnosti Internet Mall dle jejich aktuálních podmínek (v roce 2019 mohly být odlišné) se vztahuje na všechny běžné poruchy, na které se vztahuje i standardní záruka. V případě poruchy by společnost měla uhradit opravu do výše časové ceny, nebo dodat náhradní zboží. Pokud by zboží nešlo opravit, vyplatila by společnost spotřebiteli časovou cenu zboží, jak nejspíše v tomto případě společnost učinila. Časová cena je nákupní cena zboží snížena o 1% za každý měsíc, který uplynul od jeho koupě.

Spotřebitel v případě poruchy zboží po uplynutí zákonné záruky musí nahlásit u společnosti škodní událost (v rámci prodloužené záruky) a to na telefonním čísle: 295 562 824 nebo donést vadné zboží na prodejnu společnosti, reklamační oddělení či odeslat poštou. Opravu, pokud se vyplatí, provede servis a úhradu hradí v plné výši společnost.

Z výše uvedeného vyplývá, že společnost měla postupovat při neopravení věci vrácením částky zboží snížené o 1% za každý měsíc od data koupě. Za opravu věci nemělo být ze strany společnosti spotřebiteli nic účtováno. Pokud by tomu tak bylo, mohlo by se jednat o bezdůvodné obohacení.

Zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu, jedná se o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.

Spotřebiteli doporučujeme zkontrolovat smlouvu ohledně prodloužené záruky, zda si neujednal se společností něco odlišného od již zmíněné prodloužené záruky a kontaktovat společnost ohledně postupu, jakým vyřizovala pojistnou událost, popř. proč byla z jejich strany stržena částka za opravu věci.

Pro snadnější a rychlejší kontakt je možné:
- dotaz podat prostřednictvím kontaktního formuláře, který spotřebitel nalezne zde: https://www.mall.cz/kontakt,
- zavolat na zákaznickou linku společnosti: 420 296 245 025 (Po-Pá 8:00 - 20:00, So-Ne: 9:00 - 18:00).

29.11.2022 09:01, před 2 lety

Dobrý den, pane Míko. Je mi velice líto, že nejste spokojen s vyřízením reklamace a pojistné události. Vše předávám na prověření a příslušné oddělení. Jakmile budu mít odpověď, budu Vás kontaktovat. Přeji Vám hezký den. S pozdravem, Jana overeno@mall.cz

16.12.2022 07:34, před 2 lety

Dobrý den paní Korbelová,
děkuji za Vaši reakce ze dne 7.12.2022 v 11:50h. Z mně neznámého důvodu jste mi psala na email, takže si dovolím Vaši reakci přepsat do této stížnosti.
"Dobrý den, pane Míko, kontaktuji Vás na základě nesouhlasu s tím, jak byla vyřízena pojistná událost. Situace byla prověřena na kompetentním oddělení.
Veškeré informace o produktu Prodloužená záruka jsou uvedeny v Obchodních podmínkách. Z naší strany byl postup správný, nebylo shledáno žádné pochybení.
Děkuji za pochopení a přeji hezký den."

Reakce vyčerpávající, vystihující podstatu sporu, taková která ani nedává prostor pro žádné pochybnosti.

Z mé strany snad jen poznámka, že kdybyste chtěla stížnost opravdu řešit, podívat se trochu do hloubky na to, co se stalo, malinko se zajímat,....tak nabízím jako zdroj informací např. doporučený dopis, který jsem posílal v říjnu (doteď čekám na odpověď). Přikládám ho jako přílohu.

Děkuji. Radek Míka

19.12.2022 10:21, před 2 lety

Děkujeme stranám za součinnost.

I přes vývoj případu stojíme za naším původním stanoviskem. Stížnost nyní přeřazujeme na podnikatele, aby na vyjádření spotřebitele mohl reagovat.

30.12.2022 09:30, před 2 lety

Dobrý den, pane Míko. Ohledně Vaší stížnosti jsem se informovala na příslušném oddělení, odpověď mám podloženou vyjádřením od kompetentních osob. Prosím o zprávu, na jaký e-mail byla zmiňovaná stížnost odeslána. Prověřím, zda byla doručena v pořádku a proč nebylo na Váš podnět odpovězeno. S pozdravem, Jana, overeno@mall.cz

31.1.2023 22:20, před rokem

1.2.2023 18:04, před rokem

Radek Míka

Dnesni pořád na ČT1 "Černé Ovce" krásne ukázal, že podobných případů je více. Sniznost asi uzavřete, timto způsobem se ničeho nedomuzu. Bohužel.

6.2.2023 09:54, před rokem

Dobrý den, pane Míko, informace k Vaší stížnosti Vám byly odeslány na e-mail uvedený v objednávce. V případě další dotazů je třeba obrátit se na e-mail, který byl uveden při řešení pojistné události. Přeji hezký den. S pozdravem, Jana, overeno@mall.cz

19.4.2023 14:52, před rokem

20.6.2023 10:42, před rokem