zakoupil jsem letenky u Kiwi.com Rezervace č. ***
Cesta do Porto přes přestup v Touluse byla zrušena díky stavce ve Francii.
Let se měl uskutečnit 16.9.2022.
Od té doby se marně pokouším o navrácení vynaložených prostředků.
Kiwi mi sdělilo,,
Vezměte laskavě na vědomí, že tuto informaci předáme našemu finančnímu týmu, aby Vám tuto refundaci přeposlal. Na Váš let od společností Easy jet a Ryanair jsme však obdrželi odpověď, že Vám není možné vrátit peníze.
Žádám o poskytnutí podkladů pro pojištovnu pro uhrazení vynaložených nákladů, ale také do dnešního dne jsem nedostal žádnou odpověd.
Rezervace č. ***
Navrácení financí za neuskutečněný let a dodání podkladů pro pojištovnu pro úhradu zbylé škodní události.
Společnost Kiwi.com s.r.o. vystupuje ve vztazích se spotřebiteli zpravidla jako zprostředkovatel, nikoli jako prodávající letecká společnost. Cenu letenek je ovšem třeba nárokovat přímo u letecké společnosti. Doporučujeme se dále více nespoléhat s vymáháním částky na Kiwi.com s.r.o., ale oslovit leteckou společnost na přímo.
Nároky cestujících při zrušení letu se řídí Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004, kterým se stanoví společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů (dále jen "Nařízení").
Dle tohoto nařízení se zrušením letu rozumí neuskutečnění letu, který byl dříve plánován a na který bylo rezervováno alespoň jedno místo. Dle čl. 5 nařízení platí, že v případě zrušení letu je dotčeným cestujícím nabídnuta provozujícím leteckým dopravcem pomoc v souladu s čl. 8 Nařízení.
Cestující, jehož let byl zrušen, má právo zvolit mezi náhradou pořizovací ceny letenky spolu s případným zpátečním letem do původního místa odletu, a to při nejbližší příležitosti, nebo přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek a při nejbližší příležitosti na jejich cílové místo určení, nebo přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek na jejich cílové místo určení v pozdější době podle přání cestujícího s výhradou dostupnosti míst.
Náhradu pořizovací ceny letenky je společnost povinna uhradit do sedmi dní způsobem stanoveným v čl. 7 odst. 3 Nařízení (hotově, elektronickým bankovním převodem, bankovními příkazy nebo bankovními šeky nebo, v případě dohody podepsané cestujícím, cestovními poukazy nebo jinými službami), a to za část nebo části neuskutečněné cesty a za část nebo části již uskutečněné cesty, jestliže let nadále neslouží účelu vztahujícímu se k původnímu cestovnímu plánu cestujícího, spolu s případným zpátečním letem do původního místa odletu, a to při nejbližší příležitosti.
Formulář pro uplatnění kompenzace u společnosti Ryanair nalezne spotřebitel zde: https://onlineform.ryanair.com/cz/cs/eu-261.
Formulář pro společnost easyJet nalezne spotřebitel zde: https://www.easyjet.com/en/claim/eu261.
Ohledně podkladů pro pojišťovnu taktéž doporučujeme spotřebiteli kontaktovat přímo letecké společnosti.
Po bezvýsledném uplynutí šestitýdenní lhůty pro vyřízení stížnosti leteckými dopravci, nebo pokud cestující není s odpovědí leteckých dopravců spokojen, je možné stížnost podat národnímu dozorovému orgánu. Tím je v ČR Úřad pro civilní letectví(dále jen „ÚCL“), letiště Václava Havla Praha, 160 08 Praha 6.