Alza.cz a.s.

#63426Neuznaná reklamace

1 měsíc 9 dnů 16 hodin

27.12.2022, před 2 lety

Hedvika Kubicová Černá

2.4.2022 jsem zakoupila cestovní kávovar ACAI.
Tento jsem dle návodu používala. V listopadu jsem jej uložila do police a v prosinci chtěla použít a nešlo v něm vařit . Dala jsem ho nabít - ukazoval nabíjení - ale stále nebyl nabitý a nešel použít . Totéž v autě kde krátkodobě zapnout šel ale hned se zase vypnul .
Relkamovala jsem jej u společnosti 29.11.22.
Spolešnost mi reklamaci zamítla bez udání důvodu pouze s tím, že oprava je nerentabilní a mám si 22.12. vyzvednout výrobek který nefunguje . Nežádala jsem opravu ale výměnu zboží či dobropis za cenu 4449 ,- Kč .
Až na výzvu mi dnes společnost poslala protokol s tím, že zamítnutí je z důvodu, že jsem výrobek poškodila přepětím.
Přestože mám vysokou školu pouze v oboru humanitním vím, že výrobek poškozený přepětím se nehlásí jako , že se nabíjí, ale začne se z něj kouřit a je na vyhození .To se u mého kávovaru u mě nestalo .
Předpokládám, že k poškození muselo dojít až u technika . U mě přístroj nabíjel - nebyl ale nabitý a nešel tedy zapnout .
Nesouhlasím se zamítnutím, ale nevím jak dál postupovat a kdo mi dokáže , že já jsem výrobek nepoškodila já.
Navíc po poradě s odborníkem kolegou elektrikářem tento tvrdí, že výrobky tohoto typu mají ochranu proti přepětí .
Mgr. Hedvika Kubicová Černá

ACAI kávovar do auta

Uznání reklamace

30.12.2022 09:45, před 2 lety

Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.

V souladu s ustanovením § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za poškození, ztrátu nebo zničení věci odpovídá ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.

Reklamační protokol by v tomto případě mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno. Vzniklou škodu je vhodné namítnout ihned při převzetí, aby subjekt nemohl namítnout, že k ní došlo v mezidobí.

Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. Nesplnění této povinnosti je správním deliktem a může být sankcionováno ze strany České obchodní inspekce, které spotřebitel může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci, tak jak zde již pravděpodobně učinil. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.

30.12.2022 13:45, před 2 lety

děkuji za předání případu a Vaše vyjádření.

Mrzí mě to, ale i nadále však musíme trvat na předchozím vyjádření - zamítnutí reklamace. Diagnostika a vyjádření autorizovaného servisního střediska je pro nás směrodatné. Jelikož byla vada způsobena přepětím/zkratem, nejedná se tak o záruční vadu a nevztahují se tak na ní ani záruční podmínky výrobce.
V případě, že s námi paní Kubicová Černá nesouhlasí, může se obrátit na jiný autorizovaný servis nebo na soudního znalce a vyřízení s ním rozporovat.
Za nás byla reklamace však vyřízena řádně dle platné legislativy.

Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky

30.12.2022 14:52, před 2 lety

Děkujeme za vyjádření.

S ohledem na reakci společnosti, která stojí za svým původním stanoviskem, přeřazujeme stížnost na spotřebitelku, aby mohla uvést, zda bude reklamaci rozporovat např. pomocí znaleckého posudku, či návrhem na zahájení mimosoudního řešení sporů při ČOI (ta bude s nejvyšší pravděpodobností znalecký posudek také vyžadovat).

V opačném případě budeme nuceni stížnost uzavřít s nedosažením dohody.

30.12.2022 15:31, před 2 lety

Hedvika Kubicová Černá

Na jiný autorizovaný servis bych se ráda obrátila, ale nemám na něj kontakt.
Neboť AKAI sídlí v Honkongu a tam ani Alza výrobek neposlala, protože by pak reklamace nebyla zamítnutá po třech týdnech . Ale pouze k distributorovi BVZ komerce, který nebyl informován o tom co jsem já uvedla do protokolu .

Trvám na tom, že jsem doma nezpůsobila zkrat tohoto výrobku. Výrobek jsem dodala společnosti nabíjející se - tedy nebyl vyzkratován. Zkratovaný výrobek neukazuje nabíjení.
V reklamačním protokolu toto vůbec není uvedeno . V reklamčním protokolu je uvedeno, že výrobek nefunguje - nikoli, že se nabíjí ale nezačne pracovat. V reklamačním protokolu se tato skutečnost vůbec nevyskytuje to že se výrobek nabíjí !!! Já jsem to do online protokolu společnosti uvedla !!!
Zkratovaný výrobek se nenabíjí !!!
Pokud by nebyla ve výrobku vada - jak bych ho asi mohla vyzkratovat?

Kubicová

30.12.2022 16:14, před 2 lety

Děkujeme za reakci.

Jestliže spotřebitelka nedohledala autorizovaný servis, může se obrátit na soudního znalce. Jak jsme uvedli v původním vyjádření, seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.

Stížnost přeřazujeme zpět na spotřebitelku, aby mohla informovat o výsledku znaleckého posudku.

2.2.2023 19:46, před rokem

3.2.2023 11:02, před rokem

Hedvika Kubicová Černá

Děkuji , Požádala jsem při přebírání neuznané reklamace pracovníka společnosti ALZA aby se mnou přebírané vadné zboží z neuznané reklamace prohlédl a zapnul . Kávovar šel zapnout a tedy nebyl poškozen přepětím - a nechtěl vařit kávu .
Pracovník mi poradil, že s jeho vyjádřením lze opět zadat nové kolo reklamace .
Nové kolo reklamace proběhlo a reklamace byla uznána . Děkuji společnosti dTest i společnosti Alza , která zaměstnává v Liberci na pobočce kompetentní osoby kteří umí poradit.
Toto jsem sem chtěla napsat pro další stěžovatele aby měli nápad jak to řešit a s tlačítkem - uzavřít to nejde .
Jinak můžete můj případ uzavřít .

4.2.2023 17:32, před rokem

Dobrý den, děkuji paní Kubicové Černé za vyjádření a na základě její zprávy, bych Vás ráda požádala o uzavření případu.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.

6.2.2023 07:08, před rokem

Na základě vyjádření smluvní stran stížnost uzavíráme s dosažením dohody.