dne 12.03.2021 jsem zakoupil tyčový vysavač Rowenta RH9690WO X-Force Flex 8.60 Aqua. Na konci minulého roku přestal fungovat nástavec na vysávání s motorem poháněným kartáčem na koberce. Vysavač jsem okamžitě reklamoval, nicméně bohužel neúspěšně - reklamace byla zamítnuta z důvodu nedostatečného čištění přístroje (konkrétně je v reklamačním protokolu uvedeno toto: Reklamace se zamítá z důvodu nedostatečné údržby. Na produktu je nutné provádět pravidelnou údržbu podle návodu k použití).
Nicméně to není pravda, protože lux byl používán a čištěn výhradně v souladu s návodem na používání, v pravidelných a výrobcem stanovených intervalech.
Poradíte prosím, jak dále postupovat?
Děkuji
Tyčový vysavač Rowenta RH9690WO X-Force Flex 8.60 Aqua
Výměna za nový kus.
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Dobrý den.
děkuji za předání případu a Vaše vyjádření.
Celou situaci jsme ověřovali s reklamačním oddělením u autorizovaného servisu. Ze servisního protokolu je však zřejmé, že servis potvrzuje zamítnutí z důvodu nedostatečné údržby. Na produktu je nutné provádět pravidelnou údržbu podle návodu k použití.
Je mi to líto, ale toto vyjádření je pro nás směrodatné a tak i nadále musíme trvat na zamítnutí reklamace. Servisní protokol byl odeslán i panu Pazdrovi. Pokud s tímto vyjádřením nesouhlasí, je možné se obrátit na servisní středisko sám osobně a nebo na soudního znalce a vyřízení reklamace s ním rozporovat.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Dobrý den.
děkuji za předání případu a Vaše vyjádření.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Děkujeme za odpověď.
Jestliže výrobek nebyl používán v souladu s návodem (vč. údržby), může to být důvodem pro zamítnutí reklamace.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl informovat, zda souhlasí se zamítnutím reklamace, či zda využije znaleckého posudku (více informací nalezne v původním vyjádření).
je zajímavé, že po odnesení přístroje přímo do autorizovaného servisu společnosti Rowenta (PH servis) byla reklamace uznána viz přiložená fotografie reklamačního protokolu.
Děkujeme za reakci.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost. Pokud bude trvat na svém stanovisku a spotřebitel se poté nerozhodne pro alternativní postup (např. znalecký posudek, ČOI), budeme nuceni stížnost uzavřít.
Dobrý den, děkuji za Vaši zprávu.
Jak jsme již uvedli v předešlé komunikaci, reklamace byla z naší strany vyřízena řádně, dle vyjádření ze strany autorizovaného servisu. Zákazník má však právo obrátit se při reklamaci přímo na autorizovaný servis. Pokud dle zaslaného dokumentu byla reklamace vyřízená způsobem "oprava", prosím Vás tedy o informaci, co pro Vás můžeme v tuto chvíli udělat.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.