chtěl bych se prostřednictvím D-testu podělit o špatnou zkušenost s čerpáním úvěru ze SP u Moneta SS. Všude inzerují, že pro čerpání úvěru stačí splnit 2 podmínky (mít naspořeno alespoň 50% cíl. částky a spořit alespoň 2 roky). Po uplynutí 2 let jsem tedy kontaktoval bankou přidělenou poradkyni a ta mi vysvětlila, že existuje ještě 3. podmínka, kterou je dosažení tzv. hodnotícího čísla (HČ). Zde však podle mne nastává problém, který já osobně považuji za obelhávání zákazníka. 1. o HČ se lze dočíst pouze v obchodních podmínkách a ačkoliv vypadá vzorec pro výpočet HČ jednoduše, nebyl jsem se schopen ničeho dopočítat. Problému s výpočtem HČ mi nezávisle potvrdila jak přidělená poradkyně, tak i operátorka na Call centru banky. 2. dalším nesmyslem je fakt, že pokud zákazník dosáhne požadovaného HČ automaticky splňuje dvě předchozí podmínky, ale naopak tomu tak není, ačkoliv parametry vzorečku pro výpočet jsou právě a pouze doba spoření naspořená částka a cílová částka.
Z toho vyplývá, že obě předchozí podmínky jsou zcela zbytečné a vypočtení HČ je i podle zástupců banky velmi obtížně i pro finančního poradce natož pak pro zákazníka banky.
Reklamace mi byla bankou zamístnuta s vysvětlením, že vše jsem si mohl prostudovat v obchodních podmínkách. Ty jsou však podle mne přinejmenčím zavádějící, né-li zcela klamavé.
Chtěl bych požádat o nezávislý názor, zda jsem v právu a jaké další kroky z mé strany lze ještě učinit. Také mohu přeposlat konkrétní e-mailovou komunikaci s bankou.
Předem děkuji za odpověď, s pozdravem
Váš předplatitel Libor Mašlaň
MONETA Stavební Spořitelna, a.s. – úver ze stavebního spoření.
Požadoval jsem přidělení úvěru po splnění podmínek (2 let spoření a naspoření min. 50% cílové částky). Čerpání úvěru bylo přislíbeno až po cca 33 měsících od uzavření smlouvy, tak aby bylo dosaženo HČ. Za toto, podle mého názoru, klamavé jednání banky bych rád dostal omluvu a finanční kompenzaci, neboť si na požadovaný projekt výstavby fotovoltaické elektrárny budu muset vzít mnohem dražší úvěr.
Na stránkách společnosti je uvedeno, že podmínkou pro získání úvěru ze stavebního spoření je spoření alespoň po dobu dvou let a naspořená částka by měla dosahovat alespoň 40, nejlépe 50 % cílové částky. V obchodních podmínkách je však dále uvedeno, že cílová částka bude přidělena, pokud ohodnocovací číslo u smlouvy k danému ohodnocovacímu dni dosáhlo minimálně hodnoty stanoveného cílového ohodnocovacího čísla, které je uvedeno ve sdělení banky.
Tuto informaci však uvádí pouze v obchodních podmínkách a je tak možné toto ustanovení vyhodnotit jako překvapivé a dle § 1753 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, by vůči spotřebiteli mělo být neúčinné.
Domníváme se, že za splnění dvou podmínek, které jsou uvedeny výše by tedy spotřebitel měl mít nárok na čerpání úvěru.