Po ukončení podnikatelské činnosti jsem sháněl levnější tarif s menším rozsahem nabízených služeb. Jelikož v nabídce dosavadního operátora
(T-Mobile) nic takového nebylo, hledal jsem jinde a našel jsem si senior tarif u Vodafone. Zavolal jsem si tedy na zákaznickou linku T-Mobile o OKU kód a prodělal jsem si obvyklé divadélko a přepojováním z první operátorky na druhého "šéfa" s větší pravomocí, a ejhle, ukázalo se že T-Mobile má senior tarif také, ale pečlivě utajený aby proboha někdo nechtěl levněji telefonovat. "Šéf mi slíbil, že okamžitě zařídí přechod na senior tarif. Tak jsem čekal týden a nic. Potom jsem si řekl, že změna bude na konci zúčtovacího období, tak jsem čekal dalších 14 dní. A nic. Tak jsem znova zavolal na zákaznickou linku T-Mobile a OKU kód jsem už nekompromisně požadoval. Bylo mi slíbeno že bude zaslán do 48 hodin. A čekám na něj dodnes už týden. Musím tedy říci, že takovou ubohost bych čekal možná někde v Africe, nebo jinde v rozvojových zemích a ne v srdci Evropy. Pokud si T-Mobile takto představuje boj o zákazníka, tak to jich budou mít určitě hodně. Já určitě budu varovat všechny známé před ubohými praktikami T-Mobile.
Změna tarifu.
Okamžité zaslání OKU kódu.
Obecně platí, že slib zavazuje. Konkrétní zaměstnanec navíc jedná jménem společnosti a při výkonu pracovní činnosti ji v podstatě zastupuje podle § 430 občanského zákoníku. Pokud tedy bylo spotřebiteli přislíbeno, že tarif bude změněn, mělo by tak být učiněno. To stejné platí o poskytnutí OKU kódu.
Na stránkách společnosti je uvedeno, že OKU kód by měl spotřebiteli přijít písemně emailem nebo SMS po uzavření účastnické smlouvy.
Nesouhlasí-li spotřebitel s vyúčtováním služeb, měl by uplatnit reklamaci. Reklamaci na vyúčtování ceny je spotřebitel oprávněna uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 2 měsíců ode dne dodání vyúčtování ceny za poskytnutou službu. Společnost je povinna vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení reklamace. Doručení vyřízení reklamace musí být provedeno prokazatelným způsobem.
V případě, že společnost reklamaci zamítne nebo uplyne lhůta pro její vyřízení, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace (nebo uplynutí lhůty pro její vyřízení) obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.
Společnost T-Mobile Czech Republic a.s. se rozhodla nevyužít možnosti smírného řešení sporů a nadále je ochotna s nespokojenými zákazníky komunikovat pouze prostřednictvím své infolinky a oddělení stížností. Případné spory mohou být tedy řešeny pouze ve správním řízení u Českého telekomunikačního úřadu, nikoliv prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz, která je založena na principu dobrovolnosti.