Dobry den,
zdedila jsem dum po sve tete v Hornim Smrzove dum a ta odebirala plyn a elektriku od Strong energy s.r.o. Otýlie Beníškové 1664/14, 301 00 Plzeň.
Dum je jiz od jeji smrti prazdny, tudiz vse elektro i plynomer vypnut. Po 6 mesicich jsem si nechala odbery prepsat na mne a domluvila se na udrzovacich poplatkach plyn 2350,- a elektrika 500,-
V cervenci mi prisel mail, ze muj novy odberatel je Elgas s.r.o. Dobronická 1257, 148 00 Praha-Kunratice a poplatky na novem vymeru zustavaji stejne.
Nasledne mi bezduvodne zvysily zalohy na odbery za plyn a elektriku na 20.000,- CZK mesicne. Podala jsem pisemne podle § 11b odst. 4 energetického zákona vypoved v zakonne době a to pisemne s dodejkou.Dostala jsem od nich akceptacni dopis pro noveho odberatele a to v rijnu 2022.
11.10.2022 jsem podepsala na zaklade akceptacniho dopisu od Elgas smlouvu s Centropolem a od teto doby platim mesicni zalohy na plyn a elektriku novemu dodavateli. Predtim pravidelne na Elgas.
Vzhledem k vysoke vysi plateb na Elgas jsem ocekavala velmi srozumitelnou fakturu s radnym vyuctovanim , kde budu videt sve pravidelne zalohy, jak na plyn tak na elektriku s skutecnym odberem obou energii za rok 2022.Specielne, kdyz jsou plyn a elektrika v miste vypnute. Dum nikdo neobyva.
Nikdy mi nebyla zaslana ,( za celou dobu, co jsem prevzala dum, od umrti me tety , jsem nedostala jedinou fakturu s skutecnym odberem plynu a elektriny) pouze mi zacali zasilat tento rok 2023 pres 3. stranu vymahani jakesi pohledavky, kde ani nespecifikuji o kterou energii, ci o co se jedna.
Pochopitelne, pokud nemam zadne pravnicke podlozeni, zadnou skutecnou spotrebu energii zuctovanou s pravidelnymi zalohami, (za celou dobu od umrti me tety jsem nevidela jednu fakturu s skutecnym odberem energii , vyuctovanou se zaslanymi zalohami), na platbu nereaguji.
Jednam spravne?
Dekuji za vyjadreni a pomoc.
Marcela Ochranova
Prozkoumani spravnosti a zruseni vymahani
Pokud spotřebiteli nebylo dodáno vyúčtování za vyúčtovací období, měl by spotřebitel uplatnit reklamaci. Reklamuje-li spotřebitel vyúčtování, je dodavatel povinen vyřídit reklamaci ve lhůtě 15 kalendářních dní. Nedodržení lhůty je sankcionováno v případě plynu částkou 750 Kč za každý den prodlení, nejvýše však do částky 7 500 Kč (dle § 16 odst. 3 písm. a) vyhlášky č. 545/2006 Sb.), v případě elektřiny částkou 600 Kč za každý den prodlení, nejvýše však do částky 24 000 Kč (dle § 17 odst. 2 vyhlášky č. 540/2005 Sb.).
Žádá-li společnost zaplacení údajné dlužné částky, musí také prokázat, že k tomu má právní důvod. Pokud si je spotřebitel jistý tím, že závazek byl ukončen bez toho, aniž by vznikla platná pohledávka, patrně nebude možné tento právní důvod prokázat a dluh vymáhat. Před vyplacením jakékoliv částky třetí osobě (jiné společnosti) má pochopitelně spotřebitel nárok na to, aby byl seznámen s právně relevantním důvodem, pro který od něj společnost vyžaduje peněžité plnění.
O neexistenci dluhu je vhodné informovat společnost, které byla údajná pohledávka postoupena - tedy Rychlé řešení pohledávek s.r.o. Neexistuje-li dluh spotřebitelky vůči společnosti, není ani společnost, které je pohledávka postoupena, oprávněna údajnou pohledávku vymáhat.