mam problémy se Zásilkovnou a jejich nekompetentním jednáním a prosím tedy o vyjádření k jejich jednání. Mnou odeslanou zásilku Z 428 3722 908 (předána Zásilkovně 15.1.2023) nedokázali opakovaně doručit a proto jsem je 25.1.2023 vyzval k navrácení zásilky. Zásilka se po několik dnech totiž najednou opět objevila v trasování viz informace k reklamaci níže. Dne 31.1.2023 se mi pokusili vrátit mou zásilku jako vratku, na výdejně jsem si zásilku vyzvedl, ta byla označena štítkem s číslem zásilky Z 428 3722 908, bohužel se nejednalo o mou zásilku, což jsem zjistil po otevření zásilky. Uvnitř byl velký a malý techničák a značka na auto. O jejich chybě jsem je informoval emailem s fotkama a po telefonu. Stejné se opakovalo znovu 3.2.2023. Opět jsem si na výdejně vyzvedl balík, který Zásilkovna označila jako vratku Z 428 3722 908, v zásilce byla tentokrát podprsenka. Oba balíky jsem nechal na výdejně, aby se to oboje vrátilo Zásilkovně a opět jsem je emailem informoval o jejich chybě. U obou emailů úplně bez reakce Zásilkovny, jako kdyby se nic nestalo.
Dne 20.1.2023 jsem také podával reklamaci CL195871, jelikož na infolince bylo příjemci sděleno, že tak mam učinit já jako odesílatel, že zásilka asi byla ztracena.
Dnes 8.2.2023 po několik urgencích a naprostém ignorování požadavků, ať mi někdo zavolá a i všech skutečností, že mi jsou předávány cizí balíky, byla reklamace uznána s tím, že byla zásilka ztracena a nevědí, kde se nachází. Pojistná částka má být vyplacena do 30 dní.
Zásilka byla odeslána na dobírku (2505,-) a připojistěna na částku 2400,-, Za tuto službu, která nebyla vůbec dodána jsem Zásilkovně zaplatil 112.50,-. Ve vyjádření k uznané reklamaci mi bylo sděleno, že dle VOP nemam žádný nárok na proplacení těch 112.50,- za nedodanou službu a je moje chyba, že jsem tu pojistnou částku nenavýšil i o dopravné. Toto považuji za naprostý nesmysl, jelikož prostě vůbec nebyla dodána sjednaná služba. Mě osobně vznikají vícenáklady, jako za telefonování na jejich infolinku a ježdění do vedlejší vesnice na výdejnu pro cizí balíky, které mi Zásilkovna opakovaně vnucovala a vydávala je za mojí zásilku a které jsem si musel vyzvednout, jinak bych platil penále za každý den v prodlení s vyzvednutím zásilky. Proto žádám i o vyjádření, zda mi Zásilkovna musí vrátit i těch 112.50,- za nedodané služby.
Proplacení nedodané služby
Pokud nebyla služba poskytnuta nebo nebyla poskytnuta ve sjednané kvalitě, je vhodné uplatnit reklamaci. Při uplatnění reklamace může spotřebitel žádat řádné poskytnutí služby, přiměřenou slevu, případně může od smlouvy odstoupit, pokud vadné plnění ze strany podnikatele bylo podstatným porušením smlouvy (pokud se dá předpokládat, že by spotřebitel smlouvu neuzavřel, věděl-li by o porušení smlouvy).
V případě, kdy zásilka nebyla společností vůbec dodána příjemci z důvodů na straně společnosti a odesílatel si tak musel vyžádat zásilku zpátky, přičemž k jejímu dodání nedošlo, má spotřebitel nárok na vrácení všech peněžních prostředků, které za službu zaplatil.
Zároveň má spotřebitel dle § 1924 občanského zákoníku nárok na náhradu tzv. nutných nákladů spojených s reklamací. Těmi jsou poštovné nebo úhrady cestovních nákladů. Spotřebitel není (srov. s nálezem Ústavního soudu ČR ze dne 25. 1. 2007, sp. zn. I. ÚS 626/06) povinen vybrat nejlevnější prostředek přepravy, přesto to s ohledem na princip poctivosti a dobré víry doporučujeme. Nelze totiž podle našeho názoru žádat po prodejci proplacení excesivně vysokých nákladů, pokud šla doprava k reklamaci vyřešit levněji. Pokud prodejce výslovně doporučil spotřebiteli určitý způsob dopravy, pak je samozřejmě povinný uhradit veškeré náklady, které spotřebiteli vzniknou tím, že vybral způsob přepravy dle "návodu" prodávajícího. Spotřebitel má právo na úhradu těchto nákladů v penězích.
Pro výpočet náhrady za používání motorových vozidel se, pro absenci právní úpravy v oblasti spotřebitelského práva, používá analogicky předpisů pracovního práva. V těch se stanoví, že sazba základní náhrady za 1 km jízdy činí nejméně u osobních silničních motorových vozidel 5,20 Kč (viz § 1 písm. b) vyhlášky č. 467/2022 Sb.).
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k ní mohla vyjádřit.
Dobrý večer, pane Nováku, příchozí e-maily vyřizujeme postupně, proto zákazníkům doporučujeme urgentní věci řešit přes telefon nebo chat, jelikož se obratem domluvíte s operátory na dalším postupu. Je dobře, že příjemce na linku zavolal a vy jste postupoval dle instrukcí a podal reklamaci. Na vyřízení reklamace máme 30 dní, jak je uvedeno v našich obchodních podmínkách. Váš případ jsme znovu prověřili spolu s kolegy z reklamačního oddělení. Dle našich obchodních podmínek (https://files.packeta.com/web/files/VOP_Mezi-nami_07-01-2023.pdf) bodu 7.4 je úhradou udané hodnoty nahrazena také cena služeb (v tomto případě 2 400 Kč, které jste uvedl jako hodnotu zásilky). Pokud by mělo být kompenzováno i dopravné, musela by udaná hodnota být o 112 Kč vyšší. Reklamace byla vyřízena kladně a úhrada částky 2 400 Kč proběhne nejpozději do 30 dní. Vícenáklady ani jiné náklady také uhradit nemůžeme dle obchodních podmínek bodu 7.2. Tým Zásilkovny
To jsme radi, ze Zasilkovna nerespektuje zakony v CR. Sluzba nebyla poskytnuta, zadne penize jste nevybrali, presto si za svou neschopnost penize uctujete. Dnes byl podan podnet na CTU k prosetreni konani Zasilkovny, take se obratim na COI a nasledne na pravnika k dalsimu postupu. Toto budiz varovani pred neschopnou Zasilkovnou, ktera nerespektuje sve zakazniky a dela vse v jejich neprospech.
Děkujeme stranám za vyjádření.
Protože se spotřebitel dle jeho vyjádření obrátí na ČOI, přeřazujeme na něj stížnost, aby mohl informovat o průběhu tohoto řízení a jeho výsledku.
Spotřebitel již nevyužil možnosti na vývoj případu reagovat, neuvedl zda a jakým způsobem probíhá řízení před ČOI, ani zda se případ vyvíjí jinak, stížnost jsme proto nuceni uzavřít.