6.4.2015 som cestovala autobusom spoločnosti AZ Bus, ich pravidelnou medzinárodnou linkou Zvolen - Praha, a to z Novák do Brna. Autobus prišiel do Novák so 45 min. meškaním bez vysvetlenia. Krátko po nastúpení som zistila príčinu. Technický stav nedovoľoval autobusu ísť rýchlejšie ako 40km/h. na rovine a aj v nepatrných kopcoch musel opakovane štartovať a ledva tie kopce vyšiel. Čoraz častejšie autobus ohrozoval bezpečnosť cestnej premávky, pretože mu vypovedal motor na rôznych miestach, v zatáčkach, v neprehľadných úsekoch, autá za nami museli brzdiť, obiehať nás. Cestujúci postupne strácali trpezlivosť, resp. sa začali báť a veľká časť radšej počas cesty vystúpila a vracala sa naspäť domov. V Uherskom Brode som radšej vystúpila aj ja. Prišli sme tam 21.00, kedy sme podľa cest.poriadku mali byť už v Brne. Podľa slov niekoľkých cestujúcich išiel tento autobus už v piatok 3.4.2015 v takomto istom hroznom technickom stave z Prahy do Zvolena.
Poslala som sťažnosť mailom aj priamo spoločnosti AZ bus, z iných zdrojov je mi však známe, že spoločnosť nezvykne reagovať. Možno sa však mýlim a ozvú sa. Z diskusií na internete je však zrejmé, že s nevyhovujúcimi autobusmi jazdia už dlho, min. od roku 2014, a nič sa nemení.
autobus spoločnosti AZ BUS & TIR PRAHA, spoj Zvolen - Praha, 6.4. 2015
vrátenie peňazí za cestovný lístok, ale HLAVNE kontrola spoločnosti zo strany ČOI, príp. iných relevantných orgánov, keďže daná spoločnosť takto jazdí opakovane a dlhodobo, čím ohrozuje bezpečnosť cestujúcich. Mal by ich činnosť niekto preveriť, nespokojných cestujúcich musia byť stovky.
Nároky cestujících v případě mezinárodní autobusové dopravy upravuje nařízení EU č. 181/2011. To však cestujícím přiznává práva až při zpoždění nejméně 90, resp. 120 minut. V případě kratšího zpoždění je třeba zkoumat, jaké nároky cestujícím přiznává přepravní řád dopravce.
V případě podezření, že dopravce užívá k přepravě vozidlo s nevyhovujícím technickým stavem, je možné dát podnět celnímu úřadu, který v tomto směru vykonává dohled.
Společnost byla o podaných stížnostech informována. Bohužel doposud neprojevila zájem se ke stížnostem vyjádřit, proto jsme se rozhodli případy uzavřít z důvodu nereakce podnikatele.