Podstata reklamací je, že tříkolka najede rychlostí 45km/h, kterou prodejce uvádí, dále neopravil stále se uvolňující přední reflektor, veškeré další závady jsou uvedeny v zápisech. Tříkolku mě prodávající ani jednou nepředvedl s tím, že na to technik nemá oprávnění, ani s tím technik neumí zacházet. Prodávající mi vždy odmítl sdělit jméno mechanika, který opravy prováděl. Zkrátka musel jsem jim věřit, že je vše opraveno. Po vyzkoušení doma se závady opět projevily. ( U prodejce jsem vyzkoušet nemohl z důvodu malé plochy k rozjetí tříkolky, na veřejné komunikaci okolo prodejce vyzkoušet nelze, tříkolka nebyla přihlášena, nemá SPZ ani pojištění! Vše jsem tedy zkoušel až v Berouně v místě bydliště.
V SMS vždy uváděli, že je tříkolka opravena a připravena k vyzvednutí. Opravena nebyla ani jednou. Závady se vždy opakovaly. Dále jsem ještě požadoval zkoušku akumulátoru, ale zda akumulátor má deklarovanou kapacitu mi prodejce nedoložil.
Argument prodejce, že výrobek odpovídá příslušným standardům EU a je schválen do prodeje neznamená, že nemůže mít poruchu, skrytou vadu, viz např. volné blatníky, hlášení ECU- porucha, vada řídící jednotky. K dnešnímu dni prodejce neposlal požadovaný protokol o dosažení deklarované rychlosti 45km/h, o kterém se zmiňuje v servisní zprávě. Požadoval jsem i výměnu za jiný bezvadný stroj, to prodejce odmítl. Posílám i fotodokumentaci reklamovaných a neopravených vad.
Trvám na odstoupení od kupní smlouvy.
Aku tříkolka 2kW,
Odstoupení od kupní smlouvy. jako variantu jsem požadoval jiný kus, ale bezvýsledně.
Tedy rád trvám na odstoupení od kupní smlouvy.
Pokud bylo zboží reklamováno, avšak po vyřízení reklamace se vada stále objevovala, jednalo by se pravděpodobně o nevyřízení reklamace řádně a včas.
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), jedná se o podstatné porušení smlouvy. Dle § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má v takovém případě spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
Pokud byla reklamace zamítnuta:
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Vážený pane Červinko, velice si vážíme, že jste se rozhodl zakoupit výrobek HECHT. Je nám líto, že nejste s tímto výrobkem spokojený. Vzhledem k Vámi výše uvedeným informacím ve Vaší stížnosti si dovolíme reagovat poněkud obecněji. Naše společnost postupuje dle platných zákonů a obchodních podmínek veřejně přístupných na našich internetových stránkách. Vyjádření servisního technika je vždy uvedeno v závěrečném protokolu Vaší servisní zakázky. Nevznikl nárok na odstoupení od kupní smlouvy a vrácení kupní ceny výrobku. Děkujeme za pochopení. S pozdravem, zákaznický servis HECHT MOTORS s.r.o.
Sorry, na obecné reakce Hechtu nečekám. Znovu opakuji, že jsem čtyřikrát reklamoval výrobek, čtyřikrát jsem jej převzal s opakujícími závadami- např. nejede 45KM/h. vč. závady ECU porucha, vada řídící jednotky. Výrobek jste opětovně odmítali předvést, že je vámi opravený, protokol o dosažené rychlosti jste také neposlali. (již po třech reklamací (stejné vady) mohu odstoupit od kupní smlouvy, já odstoupil po čtyřech!) výměnu za nový výrobek jste také odmítli.
Jméno servisního technika, který prováděl opravy jste také odmítli sdělit! Známé je jen jméno předávajícího technika, který, jak je uvedeno v předávajících protokolech neumí výrobek předvést.
Shrnutí: po čtyřech reklamacích požaduji vrácení kupní ceny, vč. příslušenství!
(fotodokumentaci vad mám)
s pozdravem slušným lidem
Tomáš Červinka
Vážený pane Červinko, mrzí nás situace, kterou popisujete v této Vaší stížnosti. Pokud byste nám chtěl sdělit více informací, tak můžete zaslat zprávu na jeden z kontaktních e-mailů uvedených na našich internetových stránkách. Děkujeme. S pozdravem, zákaznický servis HECHT MOTORS s.r.o.
Píšete "Vážený"? Dle mého názoru si zákazníků nevážíte!
v současné době vám nepošlu více informací. Vše jsem vám již poslal, a to několikrát! Závady jste nikdy neopravili, mnou požadované informace, protokoly jste také nedodali.
4x jsem řádně reklamoval tříkolku, 3x jste ji neopravili, předali s poruchami, vadami jako opravenou. Požadoval jsem i výměnu za nový kus, to jste odmítli, takže po čtyřech reklamací požaduji vrácení peněz. (Na Odstoupení od kupní smlouvy jste také nereagovali v řádném termínu!)
Zdravím slušné lidi.
Tomáš Červinka
K výše uvedenému doplňujeme, že pokud zboží nelze řádně používat v důsledku opakovaného výskytu vady po opravě nebo má-li zboží větší počet vad, pak má kupující právo na dodání nové věci bez vad, výměnu součásti věci, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy.
O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci, nebo pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady. O opětovném vyskytnutí vady po opravě mluvíme tehdy, jestliže se na zboží objeví stejná vada, která byla v rámci uznané reklamace již dvakrát opravována. Při třetí reklamaci stejné vady lze tedy vznést nárok na odstoupení. Ale i v tomto případě se jedná o reklamační řízení a prodávající může oprávněnost reklamace posoudit, vyžaduje-li to povaha vady. Charakterem stejné vady se zabýval Nejvyšší soud (sp. zn. 33 Cdo 2979/2012). Dle jeho rozhodnutí lze o stejné vadě hovořit za situace, kdy se vada projevuje stejně ve vlastnostech věci.
Jak navíc uvádíme v našem vyjádření výše, platí, že pokud bylo zboží reklamováno, avšak po vyřízení reklamace se vada stále objevovala, jednalo by se pravděpodobně o nevyřízení reklamace řádně a včas. V takovém případě má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit a požadovat tak navrácení finančních prostředků.
Odstoupení od smlouvy je přitom jednostranný právní úkon, který nepodléhá souhlasu druhé strany. Odstoupením se smlouva od počátku ruší, účastníci si mají vzájemně vrátit to, co si poskytli.
Spotřebitel již nevyužil možnost na vývoj případu reagovat, z tohoto důvodu jsme nuceni stížnost uzavřít.
Spotřebitel nás po uzavření případu informoval, že stížnost bude řešit soudní cestou. Z tohoto důvodu nyní stížnost přeřazujeme na něj, aby mohl informovat o vývoji v případu.
dobrý den, koncem listopadu 2023 je první soudní jednání, budu nadále informovat
Děkujeme spotřebiteli za vyjádření. Vzhledem k výše uvedenému přeřazujeme stížnost zpět na něj, aby nás mohl informovat o vývoji případu, až bude mít nové informace.
Dobrý den všem slušným lidem. Společnost Hecht uznala mé veškeré reklamace a s mým právním zástupcem a se soudním znalcem jsme společně dotáhli kauzu ke zdárnému konci. Společnost Hecht uhradila všechny moje nárokované požadavky!
Ujišťuji společnost Hecht, že nadále pro mne neexistuje a doporučuji všem si velmi dobře rozmyslet, zda u této společnosti nakupovat!
TC
Děkujeme spotřebiteli za informování ohledně výsledku sporu.
S ohledem na výše uvedená vyjádření stížnost uzavíráme s dosažením dohody. Děkujeme stranám za součinnost.