Reklamace v záruční době, neopravitelné chyby SSD disku - vadné sektory.
Přestože jsme hned na začátku při zakládání reklamace zvolili z možností řešení reklamace volbu "Vrácení peněz", CZC bohužel naprosto nedbalo, vůbec nekomunikovalo a po 28 dnech od zahájení reklamace (přestože jsme urgovali a tak zjevnou vadu šlo řešit mnohem rychleji obratem a tím ušetřit množství vadou vzniklých problémů) zaslalo nový disk s poznámkou "reklamace uznána, výměna za nový kus".
My jsme si však nový kus nepřáli, od založení reklamace chceme vrátit peníze jelikož tomuto modelu disku již jednoduše nevěříme a znovu jej nechceme.
Několik snah kontaktovat CZC reklamační oddělení ohledně nápravy selhalo.
Jak Monika Košková, tak Tomáš Sojka z CZC reklamačního oddělení naprosto nedbají že by měli zjednat nápravu a to ani poté co mi poradna dTest a právníci v pátek 24.2. potvrdili (paní Jav.), že CZC pochybilo a mělo správně vrátit peníze tak bylo požadováno. Nezbylo tedy než se obrátit sem. Číslo reklamace níže. Díky.
Samsung SSD 980 PRO
Vrácení peněz namísto výměny za nový kus, tak jak bylo uvedeno při zakládání reklamace. Tomuto modelu SSD již nevěříme a znovu jej nechceme. CZC bohužel jakoby vůbec nečetlo volbu a po 28 dnech (ač se dalo řešit mnohem rychleji) poslali nový kus.
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Při vyřizování reklamace má spotřebitel právo si zvolit, jakým způsobem chce, aby byla reklamace vyřízena. Tuto volbu je prodejce povinen zanést do reklamačního protokolu, a to podle § 19 odst. 2 zákona č. 634/1992 Sb., zákon o ochraně spotřebitele.
Ačkoliv do protokolu musí být označen požadovaný způsob vyřízení reklamace, je to pro prodejce pouze informativní. Vzhledem k tomu, že reklamace spotřebitele byla uznána, vybírá nárok (dle hierarchie nároků) zpravidla podnikatel tak, aby ani vůči jedné ze stran nebyl nárok nepřiměřený.
Na základě ustanovení § 2169 OZ má spotřebitel jakožto kupující primárně nárok na opravu věci, je-li tato možná. V případě, že oprava možná není, má nárok na výměnu věci za novou věc totožnou, a není-li ani tato možná (věc již není dostupná), tak na odstoupení od smlouvy.
Společnost CZC.cz s.r.o. se rozhodla nevyužít možnosti mimosoudního řešení sporů a nadále je ochotna s nespokojenými zákazníky komunikovat pouze prostřednictvím svého zákaznického centra, oddělení reklamací, případně stížností. Co se týče dalšího řešení sporů se spotřebiteli, rozhodla se společnost spolupracovat pouze se službou mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci (ADR ČOI). Služba Vašestížnosti.cz je založena na principu oboustranné dobrovolnosti, proto jsme nuceni stížnost uzavřít.
Naše předchozí vyjádření se vztahovalo ke vztahu spotřebitele s podnikatelem, přičemž nás stěžovatel následně informoval o tom, že zboží nakoupil na IČO. V takovém případě odpovídá prodávající za to, že je zboží takové jakosti, jakou si strany ujednaly. Není-li tak ve smlouvě uvedena možnost odstoupení od smlouvy, není toto odstoupení možné.
Služba VašeStížnosti.cz slouží k řešení sporů spotřebitelů s podnikateli. Spotřebitelem je dle § 419 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, každý člověk, který mimo rámec své podnikatelské činnosti nebo mimo rámec samostatného výkonu svého povolání uzavírá smlouvu s podnikatelem nebo s ním jinak jedná. V tomto případě se zjevně jedná o vztah dvou podnikatelů, resp. o tzv. firemního zákazníka. Stížnost tedy nebudeme publikovat a z výše uvedených důvodů bude i uzavřena.