Lidl Česká republika s.r.o.

#65311Kontrola věku - alkohol

1 měsíc 8 dnů 2 hodiny

08.03.2023, před rokem

Jakub Bartoš

Dne 8.3.2023 okolo 17:25 hodin v prodejně Lidl na ulici Pod Šenkem 1090, 74401 ve Frenštátě pod Radhoštěm, jsme s partnerkou 26let, já 30 let, prováděli nákup na samoobslužných pokladnách, který obsahoval alkoholické nápoje. Z důvodu alkoholu vyžadovala pokladna potvrzení věku. Na toto jsme čekali několik minut a bylo by to naprosto v pořádku, pokud by se nestalo následující. Partnerka, cca ve výše uvedený čas, šla na pokladu č. 1, kde se zeptala, zdali nám někdo může přijít potvrdit věk pro dokončení nákupu. Nutno podotknout, že před naším dotazem o asistenci kolem agresivně blikající indikace nutnosti přítomnosti obsluhy, prošla prodavačka směr pokladna č. 2, zcela ignorujíc naši potřebu její přítomnosti. Už toto bylo značně frustrující, ale budiž. Na celou prodejnu byly nejspíš všehovšudy dva kusy personálu. Přišla tedy dáma z pokladny č. 1 a hned po příchodu se dožadovala občanského průkazu. Vzhledem k výšce partnerky, 158 cm, je na tyto situace zvyklá, ale vedle ní jsem stál já s platební kartou v ruce a sdělil jsem jí, že tak jako tak platím a kupuju nákup já. Na toto mi dáma odpověděla, že i tak trvá na mém předložení OP. Toto mě už opravdu rozčílilo. Dámu jsem chtěl poslat někam, ale nakonec jsem si vystačil s „Tak si to nechte.“ A s průpovídkami o tom, jak je toto už do nebe volající, jsme bez nákupu odešli. Ke své osobě chci uvést, že mám 180 cm, 90 kg, 30 let a z toho posledních 10 let sloužím u PČR! Tedy institut prokázaní totožnosti znám více než dobře, a to i v případě zakomplexovaných prodavaček, které mají potřebu si tyto komplexy léčit na zákaznících. Něco málo k legislativě velmi laicky. Povinností prodávajícího je neprodávat alkohol osobám mladším 18 let a zároveň kupujícímu není uložena povinnost legitimovat se občanským průkazem prodavači. České zákony neukládají ani povinnost nosit občanský průkaz u sebe, natož se jím prokazovat. Jednání předmětné dámy považuji za šikanující a v tomto konkrétním případě, dle mého názoru, překročila svou jedinou, velmi silně řečeno, "pravomoc" a zcela neoprávněně požadovala předložení OP! A to celé jen proto, že jsme si dovolili požádat o odkliknuti kontroly věku na samoobslužných pokladnách, které, jak předpokládám, vznikly za účelem rychlejšího odbavení zákazníků, abychom tam nemuseli čekat nejspíš do teď, než se někdo uráčí přijít. Za další, pokud se nepletu, na těchto pokladnách má být nepřetržitě personál pro vyřízení zrovna těchto případů, či případně poskytnutí rady s obsluhou pokladen nebo jen hlídání případného zcizení zbožím, ale to už brouzdám do interních předpisů, co?

Buzerace zákazníků dámou z poklady č. 1 dne 8.3.2023 v 17:25 hodin Lidl Frenštát pod Radhoštěm

Prošetření kompetence personálu a řádné proškolení personálu, především předmětné dámy, v situacích, kdy, jak, a koho může legitimovat.
Předpokládám, že z mnou uvedených informací nebude pro zaměstnavatele zjistit konkrétní osobu, o které je řeč a z jejího jednání vyvodí důsledky. (Všiml jsem si místních reakcí přímo společnosti Lidl)

9.3.2023 09:57, před rokem

Žádný zákon neukládá prodávajícímu povinnost (ani právo) kontrolovat občanský průkaz. Povinností prodávajícího je neprodávat alkohol osobám mladším 18 let. Zároveň kupujícímu není uložena povinnost legitimovat se občanským průkazem prodavači. České zákony neukládají ani povinnost nosit občanský průkaz u sebe, natož se jím prokazovat.

K doložení zletilosti tak může zákazník použít jakýkoliv doklad vydaný obecně uznávanou autoritou, třeba státem nebo městským dopravním podnikem. V dokladu nesmí chybět jméno, příjmení, datum narození a fotografie. Musí z něj být jednoznačná totožnost a zletilost jeho držitele.

Pokud by si prodavač nezkontroloval zletilost hrozila by mu pokuta až 1 000 000 Kč za prodej alkoholu mladistvým osobám, v případě osob mladších 15 let dokonce až 2 000 000 Kč. Případně zákaz provozování činnosti až na 2 roky.

V případě, že má spotřebitel podezření, že je jednání prodavaček záměrné vůči jeho osobě, může se obrátit na nadřízené zaměstnance.

9.3.2023 10:40, před rokem

Dobrý den, pane Bartoši, ve věci Vaší stížnosti ohledně kontroly věku při nákupu alkoholu Vám sdělujeme následující.Co se obecně prokazování věku při prodeji alkoholu týká, zákonem není nikterak zakotveno právo prodávajícího požadovat předložení dokladu totožnosti, jak uvádíte. Na druhou stranu je ale zákonem prodávajícímu zakázáno prodat alkohol osobě mladší 18 let (§ 11 odst. 5 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek). Naši pracovníci na pokladnách mají směrnicí nastavené pokyny, kterými se při prodeji alkoholu musí řídit. Pokladní musí v momentě prodeje vyhodnotit, zda kupující zákazník vypadá mladistvě a podle toho kupujícího následně vyzvat k prokázání věku. V případě, že zákazník odmítne či nemůže svůj věk doložit, oznámí mu prodávající, že mu alkohol nemůže prodat. Bohužel neexistuje jiná možnost, jak by se měl prodávající chránit před možným prodejem alkoholu osobě mladší 18 let, než předložením osobního dokladu, z kterého je věk kupujícího patrný.
V žádném případě se tedy z naší strany nejedná o šikanu či diskriminaci našich zákazníků. Interní limit byl stanoven s možnou odchylkou, neboť stanovení věku čistě na základě subjektivního vizuálního zhodnocení zákazníka není přesné.Jak již bylo avizováno v předchozí odpovědi, naše společnost se v žádném případě nechce podílet na tom, že v ČR jsou tyto produkty u mnohých prodejců dostupné právě dětem a mladistvým. Berte proto prosím naše kontroly jako opatření, kterými se snažíme předejít prodeji takovýchto produktů dětem a mladistvým. S pozdravem Lidl Česká republika v. o. s.

16.4.2023 21:21, před rokem

16.4.2023 21:23, před rokem

Jakub Bartoš

Komentář: Alibismus v praxi....