dostala jsem od společnosti Starnet s.r.o informaci o tom, že mění cenu služby za internet. Nebyla jsem informována o možnosti odstoupit od smlouvy bez sankce a doplatků za nedodržení věrnostního období a společnost sama od smlouvy odstoupit nechce.
Zacházení společnosti je až děsivé. Pominu-li fakt, že společnost Starnet mi domů poslala člověka na zapojení modemu a zprovoznění sítě, dříve než mi poslala samotný návrh smlouvy, který tedy nebylo možné přečíst včas. Pominu-li, že po telefonu mi paní operátorka zmiňovala jen samé výhody věrnostního programu a žádnou informaci mi nepodala o tom, že při nedodržení budu muset doplácet až absurdní částky za nedodržení věrnostního programu (např ceníková cena 2990 Kč za instalaci domácí sítě router - což spočívalo v tom, že zapojili existující kabel do routeru). I to, že první návrh smlouvy byl jiný obsahově než co mi bylo slíbeno po telefonu co do podmínek rámcové smlouvy.
Beru jako velmi zavádějící, že v rámcové smlouvě je uvedena cena za službu a není tam jasně uvedeno, že smlouva se jednostranně může navyšovat (to je jako jeden z bodů v rámci všeobecných obchodních podmínek).
Jak mohu postupovat?
INTERNET 100 Mbps
Ukončení rámcové smlouvy bez sankce za ukončení smlouvy na dobu neurčitou a doplatků (sankcí a poplatků) za nedodržení věrnostního programu.
Podle § 1818 Občanského zákona platí, že spotřebitel má právo odstoupit od smlouvy a s tímto právem nelze spojit postih. Ujednání ve smlouvě, která tomu odporují, jsou zakázaná a nepřihlíží se k nim. Smluvní pokutu lze navíc sjednat se spotřebitelem pouze ve smlouvě, nikoliv v obchodních podmínkách, a to jen pro porušení povinnosti. Porušením smluvní povinnosti však nemůže být zákonný výkon práva, kterým je např. odstoupení od smlouvy.
V tomto případě se však jedná o vypovězení smlouvy, pro které platí odlišné podmínky. U výpovědi záleží, jestli šlo o smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud se jednalo o smlouvu na dobu určitou, ale byla uzavřena na více než 24 měsíců, považuje se za neurčitou (§ 63b odst. 1 Zákona o elektronických komunikacích). Pokud je na dobu určitou, bývá častá automatická prolongace, po které má spotřebitel možnost smlouvu vypovědět s výpovědní dobou max. 1 měsíc a poskytovatel jej o tom musí informovat (§ 63b odst. 5 ZEK).
Dále je možné vypovědět smlouvu bezplatně, pokud dojde k její jednostranné změně a navrhované změny pro spotřebitele nejsou výhradně přínosné, nejsou pouze administrativní povahy (např. změna sídla podnikatele) apod. Jediné, co musí v takových případech spotřebitel hradit je případné dotované koncové zařízení, pokud si jej ponechá (např. modem).
V případě, že byla smlouva uzavřena na dobu určitou a došlo k jejímu vypovězení před uplynutím této doby, byla by sankce možná jen v případě, kdy smlouva skončí do 3 měsíců ode dne uzavření, přičemž výše této sankce je omezená (§ 63b odst. 8 ZEK)
Jiná smluvní ujednání, která mají odradit od změny poskytovatele, nemají právní účinky. (§ 63b odst. 12 ZEK)
Výpověď je jednostranným právním jednáním a k ukončení závazku není nutný souhlas druhé smluvní strany. Je-li závazek vypovězen, zaniká uplynutím výpovědní doby. Lze-li však závazek vypovědět bez výpovědní doby, zaniká závazek účinností výpovědi. Tato výpovědní doba bývá stanovena ve smlouvě.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://www.ctu.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://www.ctu.cz/kontakt.