RegioJet a.s.

#65425Neoprávněně naúčtovaný poplatek

14.03.2023, před rokem

Josefina Slezáková

Již 2x mi nebyl stejným stewardem na lince Bohumín - Brno Kr. Pole uznán asistenční pes a byl po mně vyžadován poplatek. V přepravních podmínkách je uvedeno, že se zde zadarmo přepravují asistenční, služební a vodící psi, kam můj pes se svým výcvikem spadá. Pes je vždy řádně označen a byl předložen jak průkaz psa, tak průkaz cvičitele. S žádným jiným stewardem/kou jsem nikdy neměla problém, za což jsem moc ráda. Tento steward se ke mě v obou případech choval arogantně, bylo mi řečeno, že se přepravují jen psi pro zrakově postižené a mého psa označil za toho, který chodí jen potěšit dětičky, čímž znehodnotil a vysmíval se práci, kterou se psem jako dobrovolník vykonavám.

Linka Bohumín - Brno Kr. Pole, 14.3. 2023, odjezd z Ostravy hl. n. 9:44

2x neoprávněně naúčtovaný poplatek oželím, požaduji, aby steward změnil své jednání a nastudoval si, jaké klasifikace asistenčních psů existují, aby v budoucnu nevyhodil z vlaku např. člověka se signalizačním, terapeutickým nebo jinak speciálně cvičeným psem.

14.3.2023 14:57, před rokem

V obchodních podmínkách je uvedeno, že v autobuse lze přepravovat vodící a asistenční psy (náležitě označené a s průkazem), doprovázející osobu s průkazem ZTP/P či cvičitele. Cestující je povinen zajistit, že zvíře neznečistí nebo nepoškodí vozidlo či neohrozí ostatní cestující. Vodící a asistenční pes je přepravován zdarma na všech linkách a musí být náležitě označen a vlastnit příslušné dokumenty.

Ve všech vlacích kategorie RJ a R lze přepravovat vodící a asistenční psy (náležitě označené a s průkazem), doprovázející osobu s průkazem ZTP, ZTP/P vydaném v České republice či cvičitele. Tito psi jsou přepravováni bezplatně.

Pokud tedy spotřebitel veškeré doklady předložil, ale poplatek za psa byl i přes to naúčtován, porušila tím společnost svoji smluvní povinnost, přičemž platí, že poruší-li strana povinnost ze smlouvy, nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně nebo i osobě, jejímuž zájmu mělo splnění ujednané povinnosti zjevně sloužit (§ 2913 odst. 1 Občanského zákoníku).

4.5.2023 13:57, před rokem

29.7.2023 22:01, před rokem