Extreme Digital Zrt.

#65479Reklamace telefonu

15.03.2023, před rokem

David Čumba

Po cca. 4 měsících používání (z toho polovina nepravidelně) začaly být problémy se zařízením. Přehřívání i při lehkém používání (Google, nic náročného), také (na teplotě nezávislé) blikání obrazovky. Zboží tedy odvezli kurýrem do centrálního servisu, kde ale tvrdí že problém se kterým se pravidelně potýkám každý den nenašli (,,přístroj je funkční dle tovarních parametrů, zboží nevykazuje závadu."), přestože komunikace s výrobcem mi potvrdila, že co popisuji není v souladu s funkcemi zařízení a měl bych ho podle výrobce tedy vrátit. V systému se změnil stav na ,,případ uzavřen", ale teprve poté co jsem jim napsal mi bylo sděleno k jakému závěru vlastně došli - že mi údajně plně funkční zařízení bude vráceno navzdory mým požadavkům. Po zpětném zaslání foto i videodokumentace problémů se zařízením, které nebylo žádným pádem/úderem/jinou formou poškozeno od doby převzetí, mi místo odpovědi přišel již zmíněný a níže uvedený email, a od té doby jsem od prodejce neslyšel. Záruka je ale na 2 roky.

Děkujeme za Váš email.
Na zboží č_*** z Vaší objednávky č_*** / reklamace č_***
byla provědena kontrola v autoroziovaném servisu. Servis provedl kontrolu přístroje následně vyhotovil hlášení ze kterého vyplývá, že přístroj je funkční dle tovarních parametrů, zboží nevykazuje závadu.
Servis vystavil protokol o kontrole přístroje, dokument přiložili k zásilce.
Zásilka bude během dnešního dne expedována, přepravce WEDO Vám doručí zásilku bez poplatků.
Doručení zásilky můžete očekávat v následujících dnech.
Přepravce Vás kontaktuje v e-mailové zprávě před doručením, taky upřesní čas doručení
v SMS zprávě.

V případě dalších dotazů jsme Vám i nadále k dispozici.

S pozdravem,

ZTE Axon 30 5G 8GB/128GB Dual SIM, černý https://edigital.cz/chytre-telefony/zte-axon-30-5g-8gb128gb-dual-sim-cerny-p937931

Vystavení dobropisu, vrácení finančních prostředků (nechci získat zpátky problematické zařízení od zřejmě nespolehlivého prodejce, přestože se snaží mi nedat na výběr)

17.3.2023 14:04, před rokem

Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

Domníváme se, že pokud se výrobce vyjádřil, že věc je vadná, tak by měl být i soudní znalec téhož názoru.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt (zahraniční subjekt se sídlem v Maďarsku), doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátil na Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci na internetových stránkách www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska.
Před samotným podáním je vhodné prostudovat informace zde: https://evropskyspotrebitel.cz/co-udelat-nez-nas-kontaktujete/.

Kontakty na ESC ČR:
adresa: Štěpánská 15, 120 00 Praha 2