U CK Fischer (new dama) jsme si objednali zájezd na zimní dovolenou se službou delegátů, kteří se měli věnovat dětem. Tento zájezd jsme si zakoupili pouze proto, že v rámci zájezdu nám byla nabídnuta služba "večeře dětí bez rodičů". Na tuto službu nám byl vystavěn voucher. Hned po příjezdu jsme byli delegátem informováni, že tato služba poskytována nebude a to bez náhrady. A to proto, že obsadili celý hotel a není místo, kde by se oddělená večeře dětí s animátory konala. Takže nám prodali zájezd se službou o které prokazatelně dopředu věděli že neposkytnou. To je klamavá reklama. Když jsem se na CK obrátil se stížností, dostal jsem odpověď, že služba nebyla zpoplatněna a tak nemám právo si vůbec stěžovat. Jenže já si stěžují na to, že jsem měl zkaženou dovolenou, protože mi prodali tento zájezd jako balíček a já bych si ho bez té služby vůbec nekoupil. Myslím, že k pochybení došlo, protože vystavovat vouchery na služby které nehodlám poskytnout a lákat zákazníky na koupi něčím co neexistuje, je určitě špatně.
Zimní zájezd New Dama, Val Di Fiemme.
Vrátit adekvátní částku, která se rovná újmě za zkažený zájezd.
Podle § 2537 odst. 2 musí zákazník vadu zájezdu vytknout bez zbytečného odkladu pořadateli zájezdu. Vadou zájezdu se přitom rozumí situace, kdy některá ze služeb cestovního ruchu zahrnutých do zájezdu není poskytována v souladu se smlouvou. Zákazník zároveň určí přiměřenou lhůtu k odstranění vady, ledaže pořadatel odmítne odstranit vadu nebo je zapotřebí okamžité nápravy. Pořadatel odstraní vadu zájezdu, ledaže to není možné, anebo odstranění vady vyžaduje nepřiměřené náklady s ohledem na rozsah vady a hodnotu dotčených služeb cestovního ruchu. Neodstraní-li pořadatel vadu v přiměřené lhůtě určené zákazníkem, má zákazník právo odstranit vadu sám a požadovat náhradu nezbytných nákladů. Při porušení povinnosti, za niž odpovídá, nahradí pořadatel zákazníkovi bez zbytečného odkladu vedle škody také újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen.
Spotřebitel může podat písemnou reklamaci zájezdu s nárokem na slevu po návratu z dovolené, tak jak zde již spotřebitel podle popisu učinil. Právo na slevu se promlčí nejdříve za dva roky, ale reklamaci je nutné uplatnit co nejdříve po návratu. Na její vyřízení má cestovní kancelář 30 kalendářních dnů.
V tomto případě by mělo být možné podpůrně použít nezávaznou tabulku slev (odkaz zde: https://evropskyspotrebitel.cz/wp-content/uploads/2017/08/frankfurtska-tabulka.pdf), kde jsou uvedené orientační slevy v procentech podle vady, která se u zájezdu vyskytuje.
Jestliže bude reklamace zamítnuta prodávajícím, je vhodné se s ním nejprve dohodnout. V takovém případě doporučujeme prodávajícímu zaslat písemný nesouhlas se zamítnutím reklamace ve formě doporučeného dopisu (tzv. na dodejku) a požádat ho o opětovné posouzení.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informací k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.