Obdržela jsem leták, který uváděl, že produkty Apple se budou v novem obchodu na Vaclavskem namesti prodávat s 15% slevou od 17. února do 24. února 2023. Na letáku nebyl žádný komentář „do vyprodání zásob“. Když jsem se 20. února objevila na prodejně, tvrdili, že jsou vyprodané. Kontaktovala jsem zákaznickou podporu, ale tvrdili, že informace byly zveřejněny na jejich sociálních sítích.
Také tvrdili, že svým zákazníkům poslali e-mail, který jsem také nedostala.
iPhone 13 mini 256 GB stribrny
iPhone 13 mini uz ne potrebuju, ale ráda bych nakoupila Apple Pencil 2 s 15% slevou
Byla-li prodejcem učiněna nabídka určitého zboží, ale prodávající slibované zboží vůbec neměl v úmyslu dodat (v odpovídajícím množství a včas) a celá akce měla sloužit pouze k nalákání zákazníků na jeho ostatní nabízené zboží nebo služby, mohlo by takové jednání naplňovat znaky tzv. vábivé reklamy, která je zakázanou obchodní praktikou dle přílohy č. 1 k zákonu 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Tuto skutečnost si může ověřit příslušný krajský živnostenský úřad. V případě porušení tohoto zákazu hrozí prodávajícímu pokuta. Spotřebitel může podat podnět přímo krajskému živnostenskému úřadu.
Nabídka do vyprodání zásob je sice běžnou praktikou, nicméně je třeba o tom informovat přímo u nabídky akce (v tomto případě i v letáku). Domníváme se, že spotřebitelka má nárok na slevu.
Pokud má spotřebitel podezření na nekalou obchodní praktiku podnikatele, kterou dle něj dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele, může podat podnět České obchodní inspekci.
nastalá situace nás velmi mrzí. V žádném případě zde nebyl záměr v podobě klamavé reklamy, bohužel došlo k chybě která byla interně řešena a budoucnu se již nebude opakovat.
Deklarovaných 15% slevy Vám pochopitelně rádi poskytne. Prosím o vytvoření objednávky na Apple Pencil 2 a zaslání čísla objednávka na email reklamace@smarty.cz, do objednávky Vám přidáme uvedenou slevu.
Děkujeme za spolupráci a ještě jednou se omlouváme za vzniklé komplikace
Kouba Přemysl
teamleader reklamačního odd.
Spotřebitelka již nevyužila možnosti na vývoj případu reagovat, vzhledem k vyjádření společnosti stížnost uzavíráme s dosažením dohody.