Dne 10.1.2023 jsem zažádala přes stánky https://www.esta-forms.com/ o ESTA vízum do USA. Žádost byla zaregistrována, zaplacen poplatek a ihned 10.1.2023 byla na email doručena zpráva o schválené žádosti ESTA víza s dobou platnosti do 10.1.2025. Dne 6.4.2023 jsme s manželem cestovali do USA s přestupem ve Varšavě. Při přestupu ve Varšavě mi nebyl vydán palubní lístek s odůvodněním, že ESTA vízum je neplatné (expired). Zaměstnanec letiště vyhledal na stránkách CBP že platnost mého víza vypršela. Pokusila jsem se ihned s firmou World Visa Service s.r.o. spojit telefonicky, bohužel neúspěšně. Vycestovat jsem tedy nemohla na základě neplatného víza. Z tohoto důvodu nám propadly letenky, ubytování a další již nakoupené vstupenky.
Vše mohu doložit dokumenty: 1) email od firmy World Visa Service s.r.o. o úspěšném schválení žádosti o ESTA vízum, 2) samotné povolení k vycestování, 3) printscreen ze stránek https://www.esta-forms.com/ se schválenou žádostí ze dne 6.4.2023, 4) paragon o provedené platbě za ESTA vízum, 5) printscreen ze stránek https://esta.cbp.dhs.gov/ o vypršení platnosti víza ze dne 6.4.2023, 6) doklad o zaplacení zpátečních letenek do New Yorku, 7) doklad o zaplacení ubytování, 8) doklad o zaplacení lístků na hokej v New Yorku, 9) doklad o zaplacení pojištění do USA, 10) doklady o zaplacení zpáteční cesty z Varšavy domů, popř. další.
Esta Vízum od společnosti World Visa Service s.r.o. bylo na jméno Veronika Smutná a číslo žádosti uvedené na formuláři bylo: 20H73R2O0P002S66
Požaduji nahradit všechny náklady spojené s neuskutečněnou cestou do USA dne 6.4.2023 jak pro mě tak i pro manžela.
Cestující, kteří chtějí vstoupit na území Spojených států za účelem obchodní cesty nebo turistiky na méně než 90 dní, mohou cestovat do Spojených států bez víz v rámci bezvízového programu (Visa Waiver Program) s předem schválenou elektronickou cestovní registraci ESTA. Elektronická cestovní registrace ESTA tedy nenahrazuje vízum.
Podmínky pro cestování do USA bez víz a další informace je možné nalézt na webových stránkách Velvyslanectví USA v České republice (zde: https://cz.usembassy.gov/cs/visas-cs/visa-waiver-program/).
O cestovní registraci je vhodné zažádat přímo na oficiálních stránkách (https://esta.cbp.dhs.gov/). Před podvodnými stránkami Velvyslanectví USA na svých webových stránkách varuje (zde: https://cz.usembassy.gov/cs/visas-cs/varovani-pred-podvody/). Mimo jiné uvádí i přímo podvodnou stránku www.viza-usa.cz, jejímž provozovatelem je společnost World Visa Service s.r.o., na kterou tato stížnost směřuje.
Některé stránky ovšem nemusí být podvodné, v takovém případě se však jedná o zprostředkovatelé, kteří si za vyřízení registrace účtují další poplatky.
V tomto případě by se mohlo jednat o uvedení spotřebitele v omyl podle § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, podle kterého platí, že pokud někdo jednal v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné. Spotřebitel by tedy mohl namítat neplatnost uzavřené smlouvy (ohledně cestovní registrace ESTA) a požadovat náhradu škody za letenky, ubytování a ostatní výdaje spotřebitele v souvislosti s cestou do USA, které nemohl využít z důvodu toho, že registrace nebyla společností World Visa Service s.r.o. provedena.
Podnikatele je možné vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.